Ayvalik’ta Zeytin Hasat Festivali Basladi

17. Uluslararasi Ayvalik Zeytin Hasat Festivali 3-6 Kasim 2022 tarihleri arasinda gerçeklestirilecek Festival Ayvalik Belediyesi tarafindan yeniden hayata geçirilen Zeytin Galerisi’nin açilisi ve Hasat Yürüyüsü ile basladi.

Güncel 3.11.2022 16:40:00 0
Ayvalik’ta Zeytin Hasat Festivali Basladi

17. Uluslararasi Ayvalik Zeytin Hasat Festivali 3-6 Kasim 2022 tarihleri arasinda gerçeklestirilecek Festival Ayvalik Belediyesi tarafindan yeniden hayata geçirilen Zeytin Galerisi’nin açilisi ve Hasat Yürüyüsü ile basladi.

 

Balikesir Büyüksehir Belediyesi, Ayvalik Belediyesi, Ayvalik Ticaret Odasi (ATO), Ayvalik Ziraat Odasi, Ayvalik Duyusal Analiz Laboratuari (ATOLAB) ile Ayvalik Esnaf ve Sanatkârlar Odasi tarafindan organize edilen festivalin açilisina ilgi yogun oldu.

 

Ayvalik Belediyesi Zeytin Galerisi’nin açilisi kurdelesini; Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, Ayvalik Kaymakami Hasan Yaman, Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin, Cumhuriyet Bassavcisi Muhammed Furkan Demirbas, CHP Balikesir Il Baskani Serkan Sari, Ayvalik Ticaret Odasi Baskani Ali Uçar, Ayvalik Ziraat Odasi Baskani Hasan Baysal, ATOLAB Baskani Cafer Çaylan, Ayvalik Esnaf ve Sanatkârlar Odasi Baskani Melih Çakirca birlikte kesti.

 

Zeytin Galerisi’nin açilisinda konusan Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin,  ilçenin en önemli ekonomik degerlerinden zeytin ve zeytinyagi üretiminin tarihten günümüze yansimalarini saglayan galeriyi yenilenerek, yeniden ziyarete açmanin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

 

Galeride, Ayvalik’ta yüzyillardir yapilan zeytin tariminin tarihçesinde kullanilan pek çok materyalin bulundugunu belirten Baskan Ergin, “Dünyaca ünlü Ayvalik Zeytinyagi’nin geçmise yolculugunda; yüzlerce yil önce kullanilan eski fabrikalara ait zeytin sikim üniteleri, zeytin toplama gereçleri, zeytinyagi gügümleri, kisaca zeytin ve zeytinyaginin geçmisiyle ilgili neredeyse tüm alet ve edevatlari burada sergiliyoruz. 7’den 70’e herkesi Zeytin ve Zeytinyagi Galerisi’ni ziyaret edip bu tarihe taniklik etmesini bekliyorum” dedi.

 

Açilis kurdelesinin ardindan zeytin galerisini ziyaret eden protokol, zeytin sektörünün temsilcileri, zeytin üreticisi kadinlar, siyasi partilerin temsilcileri, gaziler, daire amirleri ve kalabalik bir vatandas toplulugu Kirlangiç Yasam Merkezi’ne kadar olan 500 metrelik yolda hasat yürüyüsünü gerçeklestirdi.

 

Ayvalik Belediyesi’nin bando takiminin öncülügünde, zeytin üreticisi kadinlarin da hazir bulundugu yürüyüsün ardindan Kirlangiç Yasam Merkezi’nde zeytin üreticisi firmalarin kurulan stantlardan olusan zeytin pazarinin açilisi yapildi.

 

Stantlari gezen Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, Ayvalik Kaymakami Hasan Yaman ve Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin ile protokol üyelerinin yani sira misafirler bol bol zeytin ve zeytinyagi tadimi yapti.

 

Festivalin açilis günü etkinlikleri kapsaminda zeytin hasadi ve zeytin sikimi etkinligi de Barbun’un Çiftligi’nde gerçeklestirildi. Toplanan ve siriklarla, yeni nesil makinelerle silkilip serili tentelerin üzerine düsürülen zeytin taneleri, sikim isleminden geçerek tadimlari yapildi. Protokol üyelerinin festivalin anlam ve önemine iliskin konusmalarini da yaptigi etkinlikte, Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin; “Sonbaharla birlikte baslayan hasat sezonu sonunda zeytinyagi mesakkatli bir serüvenin ardindan konuk olur sofralara. Damak çatlatan lezzetiyle, Ayvalik markasiyla, cografi isaretiyle, keyifli huzur dolu bir maceradir Ayvalik’ta zeytinin adi… Bol verimli, bereketli bir yil olmasini diliyorum” dedi.


Salı 24.5 ° / 12.9 °
Çarşamba 24.6 ° / 13.8 °
Perşembe 25.5 ° / 14.7 °