Baskan Soyer: Bu bereketli topraklarda yasanan sikintilarin çaresi var

Ödemis Süs Bitkileri ve Fidancilik Sergisi açildi

Güncel 3.11.2022 16:03:00 0
Baskan Soyer: Bu bereketli topraklarda yasanan sikintilarin çaresi var

Ödemis Süs Bitkileri ve Fidancilik Sergisi açildi
 

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Ödemis Süs Bitkileri ve Fidancilik Sergisi’nin açilisina katildi. Yanlis tarim politikalari ile ithalata bagimli hale gelindigini söyleyen Baskan Soyer, "Tarim planlama kurulusuna ihtiyaç var. Büyüksehir olarak üreticilerimize sahip çikiyoruz. Kimse enseyi karartmasin. Bu bereketli topraklarda yasanan tüm sikintilarin hepsinin çaresi var” dedi.



Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Ödemis Süs Bitkileri ve Fidancilik Sergisi’nin açilisina katildi. Ödemis Belediyesi ve Ödemis Süs Bitkileri Üretici Birligi tarafindan bu yil 17. kez düzenlenen serginin açilisinda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve Izmir Milletvekili Mahir Polat, Ödemis Kaymakami Fatih Aksoy, Beydag Belediye Baskani Feridun Yilmazlar, Güzelbahçe Belediye Baskani Mustafa Ince, meclis üyeleri, muhtarlar, üreticiler ve yurttaslar da bulundu.


Açilis konusmasinda Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin düzenleyecegi Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi’ne deginen Baskan Tunç Soyer, 100 yil önce Kurtulus Savasi’nin ardindan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaslarinin hayata geçirdigi ekonomik vizyona iliskin bilgiler verdi. Çiftçilerin, isçilerin, tüccarlarin ve sanayicilerin Izmir’de bir araya gelerek yeni kurulacak devletin iktisat politikalarini belirledigini ifade eden Büyüksehir Belediye Baskani Soyer, daha sonraki yillarda yanlis tarim politikalariyla ithalata bagimli hale gelindigini hatirlatti.



“Tarim politikasi sart”
"Baska Bir Tarim Mümkün" diyerek hem iklim krizi hem de yoksullukla mücadele ettiklerinin altini çizen Baskan Soyer, ülkede bir tarim planlama teskilatina ve politikasina ihtiyaç oldugunu kaydetti. Baskan Soyer küçük üreticiye sahip çiktiklarini, üreticiyi kooperatif ve birlik çatisi altinda bulusturup üretimi güvence aldiklarini ve üreticiye alim satim garantisi verdiklerini hatirlatarak, "Havza ölçeginde ürün desenini planlamaya gayret ediyoruz. Suyun bu kadar azalmasi, yeralti kaynaklarimizin bu kadar asagilara gitmesinde yurt disindan ithal edilen büyükbas hayvan irklari etkili oldu. Kisa vadeli menfaatler için uzun vadeli üretim politikalari yok edildi. Çünkü o hayvanlar için simdi silajlik misir dikilmek zorunda. Oysa bir karasigir ve küçükbas hayvancilikla bambaska üretim zeng inligi yakalamistik. Simdi silajdan da o hayvandan da vazgeçemiyoruz ama süt hayvanlarini kesime gönderir hale geldik. Öncelikle bir tarim planlama kurumunun kurulmasi lazim. Devlet Planlama Teskilati vardi eskiden, ne oldu? Yok. Ama bir tarim planlamasi da ortadan kalkti. Bugün üretici ne üretecegini, ne zaman üretecegini, nereye satacagini, kaçtan satacagini bilmiyor. Hiçbir sey bilmiyor. Kisacasi; bir tarim planlama kurulusuna, politikasina ihtiyaci var bu ülkenin. Biz bir yandan küçük üreticiye sahip çikarken bir yandan bu planlamayi havza ölçeginde yerel yönetim olarak yapmaya gayret ediyoruz" dedi.
 


Ödemis'in süs bitkileri Flowera'da da yer alacak
Üreticinin güçlenmesi için rekabetin önemine deginen Baskan Soyer, 2023 yilinda düzenleyecekleri Flowera Izmir Süs Bitkileri, Peyzaj ve Kesme Çiçek Fuari'ni Ödemis Süs Bitkileri Sergisi ile ayni tarihte yapacaklarini söyledi. Soyer, "Ödemis’in süs bitkileri dünyanin her yerinden gelecek konuklarla daha fazla bulussun istiyoruz. 2026 yilinda dünyanin Botanik EXPO’suna Izmir olarak ev sahipligi yapma hakki kazandik. Simdiden hazirliklarini yogun bir sekilde sürdürüyoruz” dedi.



“Derya içinde olup deryayi bilmeden balik misali yasiyoruz”
Baskan Soyer ayrica, “Gerçekten bu sektör çok büyük zorluklarla, sikintilarla varligini koruyarak sürdürüyor. KDV’den, tesviklerden bahsedildi ama gerçekten bu sektör tarimin can damarlarindan biri ve en önemli ihracat potansiyelini tasiyan basliklarindan biri. Biz destek olmaya, gücümüz yettigince sahip çikmaya devam edecegiz. Asla kimse enseyi karartmasin. Bu bereketli topraklarda yasanan tüm sikintilarin hepsinin çaresi var. Bunlarin hepsinin degismesi mümkün. Baska bir tarim, baska bir Türkiye mümkün. Hepimizin çok daha huzurla çok daha yüksek bir yasam kalitesiyle yasayacagi mümkün” ifadelerini kullandi.



Hedef Avrupa’da söz sahibi olmak
Küçük Menderes Havzasi’nin kiymetinin bilinmesi gerektigini vurgulayan Ödemis Belediye Baskani Mehmet Eris söyle konustu: “El emegiyle üretim yapilan yerde 2 bin civarinda üretici kardesimiz var. Bu üretim yapilan yerlerde dolayli olarak geçinen 40 bin insan var. Bu kadar büyük bir sektör. Her alanda süs bitkilerinin merkezi olan Ödemis’i güç birligiyle çok daha ileriye tasimamiz söz konusu. Kooperatiflerimiz bunu çok iyi basardilar. Mevcut gücümüzün en üst düzeyiyle bunlari yapmaya çalisiyoruz. Alternatif olmadan çok önder olma mücadelesi yapiyoruz. KDV sorunumuz ne yazik ki var. Biz fazla bir sey istemiyoruz. Pirlantadan alinan KDV’nin biraz üstünde olsun yeter. Bizim ürünümüz pirlantadan daha degerli. Cigerlerimiz temizleyen bitkilerin ürünlerini bu sek ilde koruyabiliriz. Hedefimiz belli; Türkiye’de degil Avrupa ‘da söz sahibi olmak istiyoruz” açiklamasinda bulundu.



“Dünyanin en bereketli topraklarinda yasiyoruz”
Ödemis Kaymakami Fatih Aksoy da, “Her yil üstüne koyarak bu sergimizin buralara gelmesinde emegi geçenlere tesekkür ediyorum. Küçük Menderes Havzasi sadece ülkemizin degil belki de dünyanin en önemli havzalarindan biri. Dünyanin en bereketli topraklarinda yasiyoruz. Çaliskan ve üretken insanlarin yasadigi bölgedeyiz. Bu havza ülke ekonomisine ve yöre insanina uzun yillar hizmet etmeye devam edecektir” dedi.


Ödemis Süs Bitkileri Üreticileri Birligi Yönetim Kurulu Baskani Muammer Ardicak da sektöre iliskin bilgiler vererek söyle konustu: “Buradan Anadolu’ya baktigimizda birçok bölgenin daha agaçsiz oldugunu görmekteyiz. Birçok kisi belki bilmiyor ama süs bitkileri ve agaç gruplari dogadaki kirli havayi emerek temiz havayi sergilemektedir. Bizden sonrakiler için daha çok bitki, agaç ve agaç gruplari dikmemiz gerekiyor.”



Üreticiden destek tesekkürü
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birligi Baskani Savas Akcan ise, “Bu serginin geleneksellesmis olmasi çok önemli. Bizler bu serginin daim olmasi için elimizden gelen mücadeleyi gösteriyoruz. Bu mücadelede bize destek veren Izmir Büyüksehir Belediyesi’ne ve Ödemis Belediyesi’ne tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi. Sektörün sorunlarina da deginen Akcan, “Yüzde 18 gibi bir KDV sorunuyla mücadele ediyoruz. Tarimin hiçbir kaleminde yüzde 18 KDV yok” diye konustu. Akcan, devletten yeteri destegi alamadiklarinin da altini çizdi.


Sergi Ödemis Belediyesi Fuar Alani’nda 6 Kasim’a kadar ziyaretçilerini agirlayacak.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °