VELI AGBABA: “UYUSTURUCU TICARETININ SIYASI SORUMLULARI ARASTIRILSIN”

CHP, Türkiye’deki uyusturucu ticaretinin arastirilmasi için TBMM Baskanligi’na Meclis Arastirma Önergesi verdi. CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba’nin hazirladigi arastirma önergesinde; “Türkiye’de son yillarda artan ‘uyusturucu ticareti’ ile ilgili,

Güncel 5.11.2022 16:08:00 0
VELI AGBABA: “UYUSTURUCU TICARETININ SIYASI SORUMLULARI ARASTIRILSIN”

CHP, Türkiye’deki uyusturucu ticaretinin arastirilmasi için TBMM Baskanligi’na Meclis Arastirma Önergesi verdi. CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba’nin hazirladigi arastirma önergesinde; “Türkiye’de son yillarda artan ‘uyusturucu ticareti’ ile ilgili, uyusturucunun Türkiye’ye nasil ve kimler tarafindan getirildigi, Türkiye’nin uyusturucunun lojistik merkezi olmasinda hangi siyasilerin sorumlulugu oldugu, kimlerin kusuru bulundugu, uyusturucunun çok daha fazla can yakmadan hangi yollarla önlem alinacagi konularinin incelenmesi” istendi.

CHP, Türkiye’deki uyusturucu ticaretinin tüm yönleri ile arastirilmasi için TBMM Baskanligi’na Meclis Arastirma Önergesi verdi. CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Malatya Milletvekili Veli Agbaba’nin hazirladigi önergede su degerlendirmeler yapildi:

“Türkiye 10 milyona yakin uyusturucu bagimlisi sayisi ile Avrupa ve dünyada nüfusa göre en fazla uyusturucu kullanilan ülkeler arasinda yer almaktadir. Dünya genelinde uyusturucu kullanimi orani düserken, Türkiye’de uyusturucu kullanim orani yillara göre artis göstermektedir. CHP Genel Baskani Sayin Kemal Kiliçdaroglu, 31 Ekim 2022’de bir video yayinlayarak Türkiye’de bir metamfetamin salgini oldugunu ve Saray düzeninin bu salgini besledigini belirtmistir. Metamfetamin; bireyin biyolojik, psikolojik ve sosyal yasaminda olusturdugu yikici etkileri nedeniyle ulusal ve uluslararasi alanda kontrol altina alinmis, yasa disi sentetik/ kimyasal bir narkotik madde olarak belirtilmektedir. Emniyet Genel Müdürlügü Narkotik Suçlarla Mücadele Dairesi'nin Agustos 2022’de yayimladigi “Metamfetamin Türkiye’de ve Dünyada Kullanimi” baslikli raporu Türkiye'de metamfetamin yakalama miktarlarina dair önemli bilgileri aktarmaktadir. Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi’nin yayimladigi “Metamfetamin Yakalama Istatistikleri” raporuna göre 2021’de Türkiye’de 57 bin 897 olay gerçeklesmis, bu olaylarda 80 bin 112 süpheli yakalanmis, 5 bin 528 kilogram metamfetamin ele geçirilmistir.

“TÜRKIYE’NIN ARTIK 81 ILINDE UYUSTURUCU KULLANILIYOR”

2016-2021 yillari arasinda Türkiye’de her geçen yil metamfetamin yakalama miktarlarinda artis yasandigi görülmektedir. Özellikle 2020’de bir önceki yila göre 4 kat artisin yasandigini görmek mümkün. 2022 yilinin sadece ilk yedi ayinda görülen metamfetamin yakalama miktari ise 8 bin 600 kilograma ulasmis.  Rapora göre 2015 yilinda yalnizca 54 ilde yakalanan metamfetamin maddesi 2020 ve 2021 yillarinda 81 ilde de görülmüs. Dünya ve Avrupa’da da yillara göre farkli oranlarda olsa da metamfetamin yakalama miktarlarinin sürekli yükseldigi görülmektedir.

“UYUSTURUCU KAYNAKLI ÖLÜMLER YÜZDE 400 ARTTI”

Türkiye’de uyusturucu kaynakli ölümlerin en yüksek görüldügü yil 2017 olmustur. 941 kisinin hayatini kaybettigi 2017’de kisilerde metamfetamin görülme orani yüzde 7,8 iken, 270 ölümün meydana geldigi 2021 yilinda bu oran yüzde 6,3’e yükselmistir. 4 yillik artis yüzde 400’ü bulmaktadir. Metamfetamin kaynakli ölümler 2017 yilinda binde 3 iken, 2021 yilinda yüzde 38,3’e çikmistir. Sadece metamfetamin degil, diger uyusturucu maddeler konusunda da Türkiye maalesef son yillarda tüm Dünya’da bilinen ülkeler arasinda yer almaktadir. Avrupa ve Ortadogu pazarlarina uyusturucu geçisinde Türkiye’nin etkin rol aldigi belirtilmektedir. Kolombiya polisi, 9 Haziran 2020 tarihinde yaptigi bir baskinda, 4 bin 900 kilogram kokain ele geçirdigi, Kolombiya Savunma Bakaninin degeri 265 milyon dolar olan kokainin varis yerinin Türkiye oldugunu açikladigi, Panama’nin Balboa Limani’nda 6 Mayis 2021’de, muz tasiyan kasalarin içine gizlenmis 616 paket uyusturucu ele geçirildigi, Panamali yetkililerin açiklamasina göre uyusturucu yüklü konteynerin  Ekvador’un Bolivar Limani‘ndan yola çiktigi, son varis noktasinin Mersin Limani oldugu unutulmamalidir.

“TÜRKIYE KOKAININ LOJISTIK MERKEZI OLDU”

Uluslararasi kurulus olan ‘Organize Suça Karsi Küresel Inisiyatif’, 2021’de yayimladigi ‘Avrupa Kokain Hatti’ raporunda Latin Amerika ve Afrika’dan gelen kokainin yolcu uçaklari yoluyla Istanbul’a, Latin Amerika’dan gelen kokainin kargo gemileri yoluyla Kocaeli, Izmir ve Mersin’e geldigi belirtilmektedir. Birlesmis Milletler Uyusturucu ve Suç Ofisi’nin “2021 Dünya Uyusturucu Raporu” verilerine göre de Türkiye, en fazla kokainin yakalandigi ülke olarak birinci siradayken, en çok eroinin ele geçirildigi üç ülkeden biri konumunda yer almaktadir. Türkiye’de giderek yayginlasan madde bagimliligi özellikle yoksul kesimleri tehdit etmektedir. Istanbul Bagcilar ve Sultanbeyli ilçelerinde orta ögrenim çaginda çocugu olan ebeveynler arasinda yapilan arastirmada ailelerin yüzde 51,8’i yasadiklari bölgede uyusturucu bagimliligi sorunu oldugunu belirtmektedir.

“MALATYA’DA DEVLET DAIRELERINDE BILE UYUSTURUCU YAKALANIYOR”

Uyusturucu, sadece büyüksehirlerde degil, kirsal Anadolu sehirlerinde hatta ilçelerinde bile en önemli sorular arasinda yer almaktadir. Bazi sehirlerde 10-11 yaslarina kadar gerileyen sentetik uyusturucu kullanimi Malatya’da bir skandal ile gün yüzüne çikmis, Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü’nün makam araci ile uyusturucu madde sevk edildigi emniyet tarafindan tespit edilmistir. Malatya uyusturucu kullanimi ve satisi konusunda her geçen gün daha kötü bir noktaya ilerlemekte olup sadece 1 hafta içerisinde; 29 Ekim 2022 tarihinde Malatya’da jandarma tarafindan düzenlenen uyusturucu operasyonda piyasaya degeri 10 milyon TL'nin üzerinde olan 83 kilo 287 gram uyusturucu ele geçirilmis, 2 Kasim 2022 tarihinde ise 3 bin 274 uyusturucu hap, 31,78 gram metamfetamin, 25,68 gram esrar ele geçirilmistir.

“UYUSTURUCU NEDENIYLE SOKAKLARDA SILAHLI ÇATISMALAR ARTTI”

Malatya’da uyusturucu satisi ve kullanimi her geçen gün yayginlasmakta, belirtilen sebeple asayis olaylarinda da ciddi artis görülmektedir. 18 Haziran 2022 tarihinde sehrin göbeginde yer alan bir kafede alacak verecek meselesi olarak yansitilan ancak perde arkasinda uyusturucunun yer aldigi silahli çatismada 3 kisi hayatini kaybetmis, 5 kisi yaralanmistir. Malatya’da her yil ortalama 350-400 kisinin uyusturucu madde saticiligindan tutuklandigi, ortalama 2 bin kisiye ise içicilikten islem yapildigi belirtilmektedir. Zengin aile çocuklarinin yani sira Malatya’da doktor, ögretmen, polis gibi mesleklerden uyusturucu madde saticisi olup tutuklanan kisiler oldugu belirtilmektedir.

“UYUSTURUCU TICARETININ SIYASI SORUMLULARI ARASTIRILSIN”

Türkiye’de son yillarda artan ‘uyusturucu ticareti’ ile ilgili, uyusturucunun Türkiye’ye nasil ve kimler tarafindan getirildigi, Türkiye’nin uyusturucunun lojistik merkezi olmasinda hangi siyasilerin sorumlulugu oldugu, kimlerin kusuru bulundugu, uyusturucunun çok daha fazla can yakmadan hangi yollarla önlem alinacagi konularinin incelenmesi amaciyla Anayasamizin 98. TBMM Iç Tüzügü’nün 104 ve 105. maddeleri geregince meclis arastirma komisyonu kurulmasini arz ve talep ederiz.”


Salı 27 ° / 14.4 °
Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °