Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali TÜRKSOY’un geleneksel faaliyetlerine dahil edildi

Kültür ve Turizm Bakanliginin çatisi altinda düzenlenen 2. Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali ile es zamanli olarak Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) Kültür Bakanlari Daimi Konseyi 39. Dönem Toplantisi Bursa’da gerçeklestirildi.

Güncel 6.11.2022 10:26:00 0
Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali TÜRKSOY’un geleneksel faaliyetlerine dahil edildi

Kültür ve Turizm Bakanliginin çatisi altinda düzenlenen 2. Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali ile es zamanli olarak Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) Kültür Bakanlari Daimi Konseyi 39. Dönem Toplantisi Bursa’da gerçeklestirildi. Toplantinin sonuç bildirgesinde, Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali’nin TÜRKSOY’un geleneksel faaliyetlerine dahil edildigi açiklandi. Bursa’nin “Türk Dünyasi Kültür Baskenti” unvanini Susa’ya devrettigi toplantida konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “TÜRKSOY, Türk dünyasinin ortak akli ve sözcüsü haline gelmistir” dedi.

 

Türk dünyasi sinemasinin ortak kültürel degerlerle beslenmesi amaciyla bu yil 2’ncisi düzenlenen Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali ile es zamanli olarak TÜRKSOY Kültür Bakanlari Daimi Konseyi 39. Dönem Toplantisi da Bursa’da gerçeklestirildi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçeklesen toplantiya Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Azerbaycan Kültür Bakani Anar Karimov, Kirgizistan Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikalari Bakani Altynbek Maksutov, Özbekistan Kültür Bakani Ozodbek Nazarbekov, Türkmenistan Kültür Bakani Atageldi Samuradov, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Basbakan Yardimcisi, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakani Fikri Ataoglu, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanligi Kültür Komitesi Baskani Roza Karibzhanova, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er, Uluslararasi Türk Akademisi Baskan Vekili Fuzuli Mecidli, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, AK Parti Bursa Il Baskani Davut Gürkan ile TÜRKSOY üyesi ülkelerin heyetleri katildi.

 

“TÜRKSOY uluslararasi camiada kisa sürede saygin bir konum kazandi”

Toplantinin açilisinda konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, TÜRKSOY'un, toplumlari ortak bir çati altinda bulusturan, geçmisin güçlü baglarini bugüne ve gelecege tasiyan kültür olgusunun temelleri üzerine kuruldugunu belirterek, sunlari söyledi:

 

“TÜRKSOY, kisa sürede Türk dünyasinda ve uluslararasi camiada saygin bir konum kazanmistir. Bu konumuyla da kültür ve sanat alanlarinda degerlerimizin, varliklarimizin ve dilimizin yüceltilmesi için Türk dünyasinin ortak akli ve sözcüsü haline gelmistir. Cografyamizin jeopolitik konumu göz önüne alindiginda TÜRKSOY'a bundan sonraki dönemde de önemli görevler düstügü ve düsecegi açiktir. Her birini basariyla ifa edeceginden ise süphemiz yoktur. Bu yil Daimi Konsey Toplantimiz ile es zamanli gerçeklestirilen Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali'yle de sanat alanindaki kardesligimizi perçinledigimize inaniyorum. Türk milletinin özünü olusturan insani ve kültürel degerleri, asirlardir dilden gönüllere nakseden Türk'ün bilge atasi Dede Korkut anisina düzenledigimiz festival sayesinde ortak dil ve gönül cografyamizin sinema sanatini, profesyonellerin yani sira genç kusaklarin da ilgisine sunuyoruz.”

 

Türk dünyasinda iz birakan sahsiyetler anilacak

Toplantinin sonunda Bursa, “Türk Dünyasi Kültür Baskenti” unvanini Susa’ya devretti. Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, “2023 Türk Dünyasi Kültür Baskenti Susa” için mevkidasi Anar Karimov'a baskentlik sembolünü ve flamasini teslim etti. Toplantida Türkmenistan'in Anev sehri de “2024 Türk Dünyasi Kültür Baskenti” ilan edildi. Toplanti sonuç bildirgesinde, Korkut Ata Türk Dünyasi Film Festivali’nin TÜRKSOY’un geleneksel faaliyetlerine dahil edildigi ve “Türk Dünyasi Kültür Baskenti” ilan edilen sehirlerde düzenlenecegi açiklandi. Ayrica 2023 yilinda TÜRKSOY üyesi ülkelerde, ünlü Kazak bestekar Temirbek Jürgenov, Kirgiz halk sanatçisi Baken Kidikeyeva, milli sair Mehmet Akif Ersoy, ünlü bilim insani Biruni ve Kuzey Kibrisli ünlü ressam Ismet Vehit Güney için ‘Anma Yili’ ilan edilmesi kararlastirildi. TÜRKSOY’un, “Türk Dünyasi Kültür Baskentleri Birligi” kurulmasi için çalismalar yürütmesine karar verilirken, TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne, Türk dünyasindan gençlerin kültür bakanliklari ve üniversiteler öncülügünde ortak projelerle katilimlarinin saglanmasi konusunda da görüs birligine varildi.


Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °