Çocuklarda miyopu yavaslatan tedavi

Çocuklarda miyop durdurma tedavisi olarak bilinen “ortokeratoloji”, ayni zamanda miyopinin (uzagi net görememe) ilerlemesini yavaslatma tedavisi olarak da uygulaniyor.

Güncel 7.11.2022 11:13:00 0
Çocuklarda miyopu yavaslatan tedavi

Çocuklarda miyop durdurma tedavisi olarak bilinen “ortokeratoloji”, ayni zamanda miyopinin (uzagi net görememe) ilerlemesini yavaslatma tedavisi olarak da uygulaniyor. Tedavi kapsaminda görmeyi iyilestirme amaciyla korneayi yeniden sekillendirmek için özel olarak tasarlanmis kontakt lenslerin kullanildigina dikkat çeken Anadolu Saglik Merkezi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Yusuf Avni Yilmaz, “Korneanin kalici olarak düzeltilmesi amaciyla yapilan tedavide lenslerin özellikle geceleri takilmasi gerekiyor. Ortokeratoloji tedavisini dis teli tedavisine benzetebiliriz. Lensler ilk kullanimda yüzde 60 – 70 oraninda bir düzeltme saglarken; yaklasik 3 – 4 hafta sonrasinda ise kalici bir onarim söz konusu oluyor. Tedavi özellikle ailesinde yüksek miyop olan ve miyopisi hizla ilerleyen çocuklarda miyopi ilerlemesini durdurmak veya yavaslatmak amaciyla yapiliyor. Bu tedaviyi uygularken lenslerin hijyenine dikkat edilmeli” seklinde konustu.

 

Ortokeratoloji tedavisinde lenslerin kornea merkezini düzlestirmesi, isigin göze girerken kirilma seklini degistirmesi ve retina tabakasina ulasmasi hedefleniyor. Tedavinin basarili bir sekilde sürdürülebilmesi için lenslerin düzenli olarak kullanilmasi gerektigini vurgulayan Anadolu Saglik Merkezi Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Yusuf Avni Yilmaz, “Çogu ortokeratoloji lensi korneayi düzlestirmek için gece boyunca takilir, ardindan gün içinde çikarilir. Bu gece lensleri, korneayi yeniden sekillendirmeye yetecek kadar saglam olmasiyla birlikte gözün saglikli kalmasi için oksijenin geçmesine izin veren sert, gaz geçirgen lenslerdir. Gece lens takma birakilirsa, gözler belli bir zaman sonra eski sekline döner ve görme kusuru geri dönebilir. Kesin bir onarim için lensler düzenli olarak kullanilmali” hatirlatmasinda bulundu.

 

Lens kullaniminda hijyen önemli

Maksimum görme onariminin 2 hafta veya daha uzun sürebilecegini söyleyen Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Yusuf Avni Yilmaz, “Bazi insanlar ilk günlerde bile önemli görme iyilesmesi yasayabilir. Bu lenslere alisana kadar gözde hissedilebilir. Ancak kullanima devam edildikçe bu his artik ortadan kalkar. Bu lenslerin kullanimindaki riskler diger kontak lens kullanimlariyla benzer ancak miyopiyi durdurmak amaciyla bu lensleri kullananlar genellikle çocuk olduklari için hijyen konusunda eriskinler kadar dikkatli olmayabilir. Dolayisiyla bu durumda ailelerin dikkati çok daha fazla önem kazaniyor” dedi.

 

Aktif spor yapan ve genç miyopi hastalari iyi sonuç aliyor

Lenslerin gün boyu görme keskinligi sagladigini belirten Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Yusuf Avni Yilmaz, “Lenslerin uygulama kolayligi, güvenligi, agrisiz olmasi, cerrahi bir yöntem olmamasi gibi avantajlari var. Ancak bu lenslerin düzenli kullanilmalari oldukça önemli” dedi. Ortokeratolojinin düzenli astigmati olan bireyler, gözlügün engelledigi sporla ugrasanlar ve genç miyop hastalari için önerildigini vurgulayan Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Yusuf Avni Yilmaz, “Miyopi– 0.75 dpt’den yaklasik –5,00 dpt, astigmat –1,50 dpt’ye kadar olan hastalar için bu tedavi sekli uygulanabilir. Hafif miyopi olan ve yumusak kontak lenslerle ilgili komplikasyon yasayanlar da Ortokeratoloji tedavisinden iyi bir sonuç alabilir” dedi. Bununla birlikte bazi göz yapilarinin Ortokeratoloji tedavisi için uygun olmadigini söyleyen Göz Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Yusuf Avni Yilmaz, “Kurala aykiri astigmat, kalici astigmat, genis pupil (göz bebegi), düsük kapak, çok düz kornea, patolojik kuru göz sendromu yasayan bireyler için bu tedavi yöntemi ne yazik ki uygun bulunmuyor” seklinde konustu.


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °