Enpolitik Özel: 'PAZARTESINDEN PAZARA TÜRKIYE’M' 'SAYMAZSAK HAFTASI'

Enpolitik okurlarina özel hazirlanan ve haftalik yayinlanacak olan bu serimizle haftanin tüm özetine tatli sert bir tarzla eriseceksiniz...

Güncel 7.11.2022 11:57:38 0
Enpolitik Özel:

SAYMAZSAK HAFTASI

Kasimin ilk haftasi ülke kayitlarina “Saymazsak Haftasi” olarak geçecek gibi görünüyordu. Ancak gündemi çok hizli degisen Türkiye için bir hafta gerçekten çok uzun bir süreydi. Nitekim bunu merhum cumhurbaskanlarimizdan Sayin Süleyman Demirel, “Siyasette 24 saat çok uzun bir süredir” ve “Dün dündür, bugün bugündür” sözleriyle hafizalara kazimisti.

TOGG BANTTAN INDI

 

Hayirli ve ugurlu olsun...

Önceki hafta sonu yerli otomobil TOGG’un, büyük bir törenle banttan indi.

Fiyati konusunda henüz bir bilgi verilmedi.

Ve bu konuda da tartisilacak mevzuumuz vardi; TOGG’un ne kadari yerli ve milliydi?

BÜYÜK LOKMA; PERINÇEKGILLER...


(YENI AKIT; 7 Subat 2017 Haberi)

(https://www.yeniakit.com.tr/haber/dogu-perincekten-bahceliye-tuhaf-cevap-275347.html)

Bahçeli grup toplantisinda, "Dün halklara özgürlük diyerek, orak-çekiçle poz vererek, ülkücülere pusu kuran Perinçekgiller neredeyse bize davamizi ögretip ülkücülük anlatacaklar. Bu ne arsizlik, densizlik, ahlaksizliktir. Anayasa degisikligine evet diyoruz ya agrilari, sancilari bundandir. Eger Dogu Perinçek ve 'hayirci' yoldaslariyla Recep Tayyip Erdogan arasinda bir tercih hakkimiz 

olursa, kesinlikle ve istisnasiz sayin Erdogan'i tercih edecegimizi herkes bilmeli ve kafasina sokmalidir" demisti.

ERDOGAN'I TERCIH EDENLER DOGRU PERINÇEK'I TERCIH ETMIS OLACAKLARDIR

Çin'in baskenti Pekin'den bir görüntülü mesaj yayinlayan Vatan Partisi Genel Baskani Dogu Perinçek "Erdogan'i da tercih etseler Dogu Perinçek'i tercih etmis olurlar çünkü sayin Erdogan'in basinda bulundugu AK Parti birçok konuda Vatan Partisi'nin savundugu çizgiye gelmistir" ifadelerini kullandi.

SON DÖNEMLERDE ENFLASYONDA BIR ARTIS...

30 Ekim tarihinde bir dizi ziyaret için Bingöl’e giden Ticaret Bakani Mehmet Mus’un, kentteki ziyaretlerinin ardindan AK Parti Il Baskanligi'nda partililerle bir araya geldiginde söyledigi sözler 31 Ekim’de medyaya düstü.

“SON YILLARI SAYMAZSAK...”

Mehmet Mus: Simdiye kadar bizim arkamizda dimdik bu millet durdu ve biz onlardan 5 yilda bir yetki istiyoruz. AK Parti döneminde enflasyon, alindigi yerlerden tek haneli seviyelerde tutuldu. Son yillari saymazsaniz, ortalamasi yüzde 8-9 civarindadir. Tek haneliye indirmistik, son dönemlerde enflasyonda bir artis var. Türkiye'nin etrafindaki çembere bakin, yasanan gelismelere, yasanan olumsuzluklara, istikrarsizliklara ragmen büyümesini sürdürmeyi basarmis bir ülke. (https://www.hurriyet.com.tr/gundem/bakan-mus-42162343)

Biz “saymamaya” razi oluruz Sayin Bakan, yeter ki siz fiyatlari en azindan iki yil önceye çekin...

DAHASI VARMIS...

Enerji ve altini saymazsak cari açigimiz yokmus... bilakis fazlamiz varmis.

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati: Tersinden baktigimizda enerji ve altin hariç degerlendirildiginde ise cari islemler dengesi yillik 41,2 milyar Dolar fazla vermektedir. (https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/enerji-ve-altin-haric-cari-denge-fazla-veriyor-42164221)

Son 10 günü saymazsak...

Merkez Bankasi Baskani Sahap Kavcioglu ( Enflasyon raporu açiklamasi): Buna göre haziran ayindaki yil sonu enflasyon tahmini yüzde 78,6'ya ulasti... Son 10 günü çikarirsak bir ayda en az deger kaybeden para birimi TL... (https://www.karar.com/ekonomi-haberleri/kavcioglu-acikladi-son-10-gunu-cikarirsak-bir-ayda-en-az-deger-1677423)

Sosyal medyadan bir espri...

Son 8 yili saymazsak Süper Lig’in son sampiyonu Fenerbahçe’dir...

TOGG (YERLI OTOMOBIL) FIYATI

Cumhurbaskani Erdogan: ... Önümüzdeki senenin mart ayi sonunda pazara çikacak bir ürünün fiyatinin bugünden ilani zaten hem dogru hem de mümkün degildir. Saniyorum ön satisin baslayacagi subat ayinda Togg'un fiyati da açiklanacaktir. Hiç telasa gerek yok. (https://www.sabah.com.tr/gundem)

Evet, çok dogru görünüyor. Konuyla dogrudan alakasi yok ama Millet Ittifaki’na adayini açikla baskisi yapiliyor. 18 Haziran 2023 tarihinde yapilacak seçimler için adayin simdiden açiklanmasi hem dogru hem de mümkün müdür?

DEVRIMCILIK FARKI

“(Ethem Sancak, Ulusal Tv/Nuh’un Gemisi programinda bir anisini anlatiyor) ... bir gün Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Erdogan’in kendisine “Che Guevara nasil bir adam?” diye sordugunu ifade ederek verdigi yaniti söyle özetledi: “Efendim saatlerce anlatmam lazim. Sizin de vaktiniz yok. Ben size söyleyeyim, sizinle Che Guevara arasindaki tek fark o namaz kilmiyordu. Siz kiliyorsunuz.” (https://www.milligazete.com.tr/haber/12464558/ethem-sancak)

Paradoks; muhafazakârlar devrimci mi oluyor, devrimciler muhafazakârlasiyor mu?

TÜRKÇE ÜRETILEN DÜSÜNCE; YASASIN CUMHURIYET

AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal, Harf Devrimi, Cumhuriyet ve “Türkçe ile düsünce üretilemez” mealindeki sözlerinden sonra, olusan genis tepkiye ragmen sözlerinin arkasinda durmustu.

Ünal, Kiliçdaroglu ve Aksener ile birlikte MHP Genel Baskani Devlet Bahçeli’nin de tepkisine maruz kalmisti.

Sonrasinda Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskanindan Sayin Erdogan’dan “Görevden affini” isteyen Mahir Ünal grup baskanvekilligi görevinden istifa etti.

Yayinladigi “Kamuoyuna Duyuru” metni ile 31 Ekim’de görüslerini açikladi...

Tarihte 16 devlet kurmus bir millete mensubiyetim ve ses bayragim Türkçemle gurur duyuyorum” diyen Ünal duyuru metnini “O halde yasasin Cumhuriyet’imiz ve onun fikri hür, vicdani hür nesilleri.Ile tamamlamisti. (https://www.enpolitik.com/mahir-unaldan-338211)

“FETÖ-ROMAN”

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, TV100 ekranlarinda Deniz Gürel'in hazirladigi "Ankara'da Neler Oluyor" programina konuk oldu. Gündeme iliskin açiklamalarda bulunan Soylu, canli yayina elinde kirmizi bir dosyayla çikti. Soylu, söz konusu dosyanin FETÖ'yle mücadeleye iliskin oldugunu ve adinin "FETÖ roman" oldugunu söyledi.

"Kiliçdaroglu'nun FETÖ iliskisini ortaya koyuyor"

FETÖ'yle mücadeleye iliskin elindeki kirmizi dosyanin CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu ile ilgili oldugunu belirten Bakan Soylu, "Bu bir FETÖ roman. Kiliçdaroglu'nun FETÖ iliskisini ortaya koyan. 32 basamak bir FETÖ iliskisi. Bu dosya açilacak." dedi.

https://www.yenisafak.com/gundem/bakan-soylu-canli-yayinda-kilicdaroglunun-orgut-baglantilarinin-oldugu-kirmizi-dosyayi-gosterdi-bu-bir-feto-roman-3868141

Sayin Soylu, yakin zamanlarda “10 bin Dolar alan siyasetçi” ve “IBB’de 557 terörist (ya da iltisakli) var” sözleriyle gündem olmustu.

AFLAR ÜLKESI

Yine bir torba yasa Meclis’ten geçti. Yasada KKM’nin süresi uzatilirken icra ve sicil borçlarina af geldi.

Yasanin en iyi tarafi KYK borçlarinin faiz ve enflasyon farklarinin silinmesi oldu. “Genç Issizlerimizin” bir kisminin sirtindan faiz ve enlasyon farki yükü düsmüs oldu.

Buna karsin “Maske cezalari” fazlasiyla düsündürücü. Kamu otoritesinin talimati geregi (elbette saglik için) kurallara uyan ve maskesiz sokaga çikmayan dogru ve dürüst vatandaslara karsin kamu otoritesini tanimayanlar ödüllendirilmis oldu... Devlet yaklasik 3 milyar lira tutarindaki alacagindan vazgeçti. Bir de cezasini ödeyen vatandaslar varsa, onlar ne olacak?

BAYRAM DEGIL SEYRAN DEGIL; ANAYASA TEKLIFI...

AK Parti heyeti, anayasa degisikligi teklifini Meclis’te grubu bulunan partilere götürdü.

Politikanin gergin ortaminda ve fazlasiyla sertlesen dilinde, Cumhur Ittifaki, Millet Ittifaki’nin HDP ile iliskisini “yumusak karin” olarak görüyor ve buradan yükleniyordu. Ayrica HDP’nin kapatilmasini desteklerken “HDPKK” söylemini de kullaniyordu.                 

Özellikle HDP’ye karsi kullanilan dile karsin bu görüsmeye AK Parti cenahindan da tepkiler geldi.

Eski AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner: HDP’yi hem TBMM çatisi altinda olmamasi gereken terör örgütünün siyasi partisi olarak suçlamak, hem de anayasa degisikligi için muhatap alip görüsmek, AK Parti açisindan sikintili bir yeni durum. Bundan sonra HDP’ye dair söylenecek her söz, bu fotografa çarpip geri dönecek... AK Parti karar vermeli: HDP’yi kendisiyle oturulup konusulacak ve destegi önemsenecek bir parti olarak görüyorsa o vakit HDP’ye dair dilini ve yaklasimini degistirmeli. Sadece HDP’ye dair degil, HDP ile siyaseten iliskilenen diger partilere iliskin dilini ve yaklasimini da…

AK Parti MKYK Üyesi Samil Tayyar: Kesinlikle. AK Parti, HDP’ye nasil bakiyorsa o düzlemde iliskisini yürütmelidir. PKK’nin siyasi uzantisi ve kapatilmasi gereken bir partiyse, onlarla niye Anayasayi konusuyoruz? PKK ayri HDP ayriysa aynilestiren dil ve üsluba niye ihtiyaç duyduk? Bu muhakemeyi yapmaliyiz.

AK Parti’nin bu “anayasa degisikligi çabalari”, hiçbir sey olmasa bile ‘defacto’ yeni bir durum olusturup siyasetin üslubunu ve dilini degistirebilir. Bir umut iste...  

DERBIYI EV SAHIBI KAZANDI

Süper Lig 13. Haftanin derbi maçinda Galatasaray ve Besiktas karsi karsiya geldi ve ev sahibi GS Icardi’nin 2 golüyle maçi 2-1 kazandi. Besiktas’in golünü Cenk Tosun atti. Gollerin güzelligi derbiye yakisti dogrusu.

Ezeli rekabet... Birbirlerini defalarca yendiler, yine yenecekler. Ama bu derbinin en iyi tarafi, maç sonunda öncelikli gündemin hakem olmamasiydi.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °