IYI PARTILI YILMAZ’DAN BAKAN MUS’A: GITSENIZ EVINIZDE YATSANIZ ENFLASYON ZATEN DÜSECEK

IYI Parti Genel Baskan Yardimcisi Durmus Yilmaz, Ticaret Bakanligi bütçesinin görüsüldügü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; Ticaret Bakani Mehmet Mus’a “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur propagandasini lütfen yapmayin. Gitseniz evinizde yatsaniz enflasyon za

Güncel 7.11.2022 17:02:29 0
IYI PARTILI YILMAZ’DAN BAKAN MUS’A: GITSENIZ EVINIZDE YATSANIZ ENFLASYON ZATEN DÜSECEK

IYI Parti Genel Baskan Yardimcisi Durmus Yilmaz, Ticaret Bakanligi bütçesinin görüsüldügü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; Ticaret Bakani Mehmet Mus’a “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur propagandasini lütfen yapmayin. Gitseniz evinizde yatsaniz enflasyon zaten düsecek. Size düsen göre enflasyonu daha asagiya çekebilmek için hangi dezenflasyon programini uyguluyorsunuz, bunu toplumla paylasin” dedi.

2023 bütçesi üzerindeki görüsmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sürüyor. Komisyonda, bugün; Ticaret Bakanligi, Helal Akreditasyon Kurumu ve Rekabet Kurumu’nun 2021 yili kesin hesap kanun teklifi, 2023 bütçe teklifi ve Sayistay raporlari görüsülüyor.

IYI Parti Genel Baskan Yardimcisi ve Ankara Milletvekili Durmus Yilmaz, “Kendisini taktir ediyorum. Ithalat demeden dis ticaret açigini açikladi. Ödemeler dengesi, cari açigi açikladi. Hiç ithalattan söz etmedi. Yine budan önce iki tane torba kanun geçti. O torba kanunda bazi islemlerden ortaya çikan faizlerin affiyla ilgili düzenlemeler vardi. Maalesef bu kanunlarda faiz kelimesi de geçmedi. Ama siz sunumuzun bir yerinde faizden söz ettiniz. Onun için sizi bu konularda tebrik ediyorum” dedi.

Yilmaz, degerlendirmelerini söyle sürdürdü:

“Daha düzgün politikalarin olmasi lazim. Uygulamakta oldugunuz politika, Bakan Mus’un arzu ettigi ekonomik nokta sizi buraya getirmeyecek. Türk lirasi bunu hak etmiyor. Dolayisiyla bu isten vazgeçin dedim. Üç gün sonra da KKM ile ilgili birtakim kararlar alindi. Içinden geçmekte oldugumuz uygulama yapilmaya baslandi. Geldigimiz noktada bu enflasyonun yükselmesi, insanlar politik hata yapabilirler, yanlis yapabilirler ve bu yanlislar zaman içerisinde düzeltilebilir. Ancak bu ekranda gördügünüz enflasyonun Ikinci Dünya Harbindeki seviyesini bile geçmesi, bilerek, isteyerek, taammüden ve tercih kullanilarak yapilmistir. Dolayisiyla burada hata yok. Bu bir tercih edilen ekonomik politika uygulamasinin sonucu.

Vatandas söyle bakiyor. TÜIK’in rakami hararetin, sicakligin gölgedeki ölçümü. ITO günesteki ölçümü, ENAG da hissedilen ölçü” dedi. Yilmaz, iktidarin ENAG’in yaptigi ölçümün mahkemeye verildigini kaydederek, “Burada yapilmasi gereken sey devletin yaptirim gücünü alip, bunu kapatip sikintiya sokmaktan ziyade bence siz akademik dünyayi çagirin, bu isi bilenleri, sponsor olun. Bu insanlarin yaptigi bu isin bilimsel olup olmadigini, nerede hata varsa düzeltilmesini gerektigini, bilimsel makalelerle bunlarin üzerine gidebilirsiniz, dogru olan bu.  Kamunun yaptirim gücünü alarak bu tür inisiyatiflerin susturulmasi bu ülkenin ve sizin, ülkenin yönetiminin menfaatine degil.”

"VATANDAS TUTMAK YERINE HARCAMAK ISTIYOR"

Yilmaz, “Siz Türk lirasinin itibarini yerle bir ettikçe, bunun sonucunda da enflasyon kontrolden çiktikça, vatandas artik tasarrufunu bankalarda vs. tutmak yerine harcamak istiyor. Harcamak istedigi için de paranin dolanim hizi artiyor, hizi arttigi için de enflasyon üzerindeki etkisi açik ve net olarak burada görülüyor” diyerek, iktidarin yapmasi gerekenin toplam tasarruflar ile harcamalar arasindaki dengeyi saglamak oldugunu dile getirdi.

KKTC ILE TÜRKIYE ENFLASYONU ARASINDAKI KORELASYON

Yilmaz, TÜIK’in yaptigi ölçümün dogru olup olmadigina iliskin Bakan Mus’a sorarak, “Türkiye’deki enflasyon ile Kibris’taki enflasyon uzun mühlet korelasyon içinde giderken, sizin aldiginiz politikalar sonucunda maalesef kopmus vaziyette. KKTC’de enflasyon Türkiye’deki enflasyona paralel olarak gidiyor ama TÜIK’in ölçmedigini KKTC ölçüyor. TÜIK’in ölçtügünde bir ölçüm hatasi var” dedi.

“ENFLASYONUN SEBEBI GAYET AÇIK”

Yilmaz, Merkez Bankasi’nin üç ayda bir açikladigi enflasyon raporuna da dikkat çekerek, “Her defasinda sizin aldiginiz politikalardan dolayi tahminlerini yükseltmek zorunda kaldi. Fakat buna ragmen tercih nedeniyle faizi düsürdü. Dolayisiyla enflasyon neden çok yüksek sorusunu sormanin bir anlami yok. Sebep gayet açik” diye vurguladi.  

“EVINIZDE YATSANIZ DÜSECEK”

Yilmaz, “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur propagandasini lütfen yapmayin. Gitseniz evinizde yatsaniz enflasyon zaten düsecek. Size düsen göre enflasyonu daha asagiya çekebilmek için hangi dezenflasyon programini uyguluyorsunuz, bunu toplumla paylasin” dedi.


Salı 27 ° / 14.4 °
Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °