Tüm Türkiye’de 77 bin okulda ‘ertemiz Yarinlar Okullardan Basliyor

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in tesrifleriyle, Millî Egitim Bakani Mahmut Özer ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk tarafindan imzalanan protokol ile “Tertemiz Yarinlar Okullardan Baslar Projesi” hayata geçiriliyor.

Güncel 8.11.2022 18:45:00 0
Tüm Türkiye’de 77 bin okulda ‘ertemiz Yarinlar Okullardan Basliyor

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in tesrifleriyle, Millî Egitim Bakani Mahmut Özer ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk tarafindan imzalanan protokol ile “Tertemiz Yarinlar Okullardan Baslar Projesi” hayata geçiriliyor. Ankara Yenimahalle OSTIM Ilkokulu’nda gerçeklesen törenle duyurulan proje ile 81 ildeki Millî Egitim Bakanligi’na bagli tüm resmi okullarda ana sinifindan lise son sinifa kadar tüm ögrencilerde temizlik ve hijyen bilinci olusturmak, kalici davranis degisikligi saglamak ve saglikli bir nesil yetistirmek amaçlaniyor. 

 

OPET, hijyen konusundaki farkindaligi artirma hedefi ile yürüttügü projelerini gelistirmeye ve ileriye tasimaya devam ediyor. Özellikle pandemi döneminde önemi daha iyi anlasilan “Temiz Tuvalet Kampanyasi” ile 22 yildir temizlik ve hijyen kavraminin önemine yönelik çalismalar yürüten OPET, Milli Egitim Bakanligi is birligi ile “Tertemiz Yarinlar Okullardan Baslar Projesi”ni hayata geçiriyor. Ana sinifindan lise son sinifa kadar farkli egitim modüllerini içeren proje ile ögrencilerde temizlik ve hijyen konularinda farkindaligi artirmak, hijyen egitimleri ile olusan davranislarin günlük yasama tasinmasi ve saglikli bir nesil yetistirilmesi hedefleniyor.  “Tertemiz Yarinlar Okullardan Baslar Projesi”nin ana hedef kitlesi 81 ilde Milli Egitim Bakanligi’na bagli tüm resmi okullarda ögrenim gören ögrencilerden olusuyor. Proje içeriginde, kisisel hijyenden, tuvalet kullanimina, çevre temizliginden ortamda dogru hijyen saglanmasina kadar temizlik ve hijyenin hayatin her alanindaki yeri ve önemi yer aliyor. Çocuk ve gençleri hijyen ve temizlik konusunda bilinçlendirmek üzere, Türkiye genelinde 77 bin okulda her kademe ve düzeyde görev yapan ögretmenlere Ögretmen Bilisim Agi (ÖBA) üzerinden videolu egitim modülleri hazirlaniyor. Ayni zamanda sinif ögretmenleri tarafindan hayata geçirilecek  “Iyi Uygulama Örnekleri” ile okul yönetimleri, okul aile birlikleri, ögretmenler, okul temizlik görevlileri ve velilerde  farkindaligi artirmak üzere çalismalar planlaniyor. 

 

“Temizlik bilincinin, çocuklarin akademik basarisinda dogrudan etkisi var”

“Tertemiz Yarinlar Okullardan Baslar Projesi”nin basin toplantisi, 8 Kasim 2022 tarihinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Milli Egitim Bakani Mahmut Özer ve OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk’ün katilimiyla Ankara OSTIM Ilkokulu’nda gerçeklestirildi. 

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan, temizlik bilincinin, çocuklarin akademik basarisinda dogrudan etkisi oldugunu belirterek "Dünyanin tecrübe ettigi en büyük salginlardan biri olan Kovid-19 salgini, temizlik farkindaliginin hayati önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Bagisiklik sistemi, enfeksiyon, bulasici hastaliklar gibi birçok baslik hayatimizin ana gündemi haline geldi. Ve bu büyük felaketle mücadelede, temizligin, birçok hastalik için en önemli önleyici tedbir oldugunu hep birlikte tecrübe ettik. Su bir gerçek ki çocuklar, okul ortaminda birçok kisiyle etkilesime giriyorlar. Bilhassa küçük çocuklar, olgunlasmamis bagisiklik sistemleri nedeniyle enfeksiyon ve bulasici hastaliklara karsi daha savunmasizlar. Bir arastirmaya göre, bulasici hastaliklar her yil tüm dünyada ögrencilerin önemli sayida gün okula devamsizligina neden oluyor. Oysa çok basit gibi görünen el yikama aliskanligi bile okula devamsizligi yüzde 54 oraninda azaltiyor. Dolayisiyla temizlik bilincinin, çocuklarimizin akademik basarisinda dogrudan etkisi oldugu bir gerçek. Bunun ötesinde, temizligin bir aliskanlik haline gelmesi, sadece ögrencinin degil büyük resimde toplum sagliginin korunmasinda da önemli bir rol oynuyor. Yasam kalitesi herkes için yükselirken daha saglikli nesiller yetisiyor. Hem kisisel hem de genel temizlik konusunda dikkatli insanlarin gündelik pratikleri, birçok hastaligi kendiliginden önlüyor. Iste, 'Temiz Yarinlar Okullardan Baslar' kampanyasi da bu gerçekler isiginda düzenlendi. Bu kampanyanin bilhassa temizlik kültürü adina önemli bir kazanim olacagina inaniyorum" dedi.

 

Bakan Mahmut Özer toplantida yaptigi konusmada, “Tertemiz Yarinlar Okullardan Baslar Projesi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayesinde gerçeklesecek. Proje sadece tüm okullardaki tuvaletlerin gözden geçirilmesi projesi degildir. Bu proje, okullarin tüm ortamlarinin temiz ve hijyen kurallarina uygun ama ayni zamanda tasarrufla, çevre bilinciyle yeniden dizayn edilecegi çok önemli bir projedir” dedi. Bakan Özer alti ay içinde 57 bin 108 okulun tamamini elden geçireceklerini belirtti. 

 

“HIJYEN BILINCINI ÇOCUKLARIMIZ ARACILIGIYLA TOPLUMUN TÜM KESIMLERINE TASIYACAGIZ”

OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi, projenin fikir lideri ve mimari Nurten Öztürk konusmasinda “Hijyen bilinci, toplumlar için “olmazsa olmaz” bir unsur” dedi. OPET’in, kurulusundan bu yana sosyal sorumluluk projeleri ile topluma deger kattigini vurgulayan Öztürk, “OPET olarak, ürün ve hizmetlerimizin yani sira topluma, dogaya faydali projeler gelistirmek ve uygulamak bizim için çok önemli. Her biri toplumu kucaklayan, ihtiyaçlarin çözümüne yönelik, geçmisimize, tarihi degerlerimize, hem yasadigimiz ana hem de gelecege yönelik kapsayici ve sürdürülebilir sosyal sorumluluk projeleri gerçeklestirmek bizim bu ülkeye borcumuz… Özellikle hijyen konusunda attigimiz adimlarla sektörümüzde ciddi bir fark yarattik. 22 yildir sürdürdügümüz ve bugüne kadar 10 milyondan fazla insanimiza egitim verdigimiz Temiz Tuvalet Kampanyasi ve geçtigimiz yil yine Bakanligimiz is birliginde yürüttügümüz Isimiz Temiz Projesi ile rol model olduk. Yalniz sektörümüzle de kalmadik, temizlik ve hijyen konusunda toplumumuzun gelisimine katki saglamaya çalistik. “Tertemiz Yarinlar Okullardan Baslar” adini verdigimiz bu proje ile çabamizi daha ileriye tasiyoruz. Milli Egitim Bakanligimiz ile el ele vererek tüm Türkiye’de 77 binden fazla okulda ögrenim gören tüm çocuklarimizin hijyen bilincini hayatlarinin bir parçasi haline getirmesi, bu bakis açisinin toplumun tüm kesimlerine ve gelecege tasinmasi en büyük arzumuz. Biz “sevmenin korumak” olduguna inaniyoruz.  Bu yolda, bizim gibi düsünen herkese kucak açiyoruz ve ülkemiz için insanimiz için var gücümüzü ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandi. Öztürk sözlerini, “Daha bilinçli ve saglikli bir neslin temellerini attigimiz bu özel günü bizlerle paylastiginiz için önce Türk toplumu, ardindan sahsim ve sirketimiz adina gönülden tesekkürlerimi sunuyorum” seklinde tamamladi.


Salı 27 ° / 14.4 °
Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °