BÜLENT TURAN’DAN ANAYASA DEGISIKLIK TEKLIFI AÇIKLAMASI: “ÖNÜMÜZDEKI HAFTALARDA MECLIS’E SUNARIZ”

AKP Grup Baskanvekili Bülent Turan, AKP’nin basörtüsü ile ilgili Anayasa’da degisiklik öngören teklifinin bu hafta tamamlanmasini beklediklerini açiklayarak, “Diger partilere gittik, kanaatlerini aldik. O kanaatleri bu hafta Cumhurbaskanimiza sunduk. Bu g

Güncel 8.11.2022 19:37:00 0
BÜLENT TURAN’DAN ANAYASA DEGISIKLIK TEKLIFI AÇIKLAMASI: “ÖNÜMÜZDEKI HAFTALARDA MECLIS’E SUNARIZ”

AKP Grup Baskanvekili Bülent Turan, AKP’nin basörtüsü ile ilgili Anayasa’da degisiklik öngören teklifinin bu hafta tamamlanmasini beklediklerini açiklayarak, “Diger partilere gittik, kanaatlerini aldik. O kanaatleri bu hafta Cumhurbaskanimiza sunduk. Bu görüsmelerin sonucunda diger partilerin yaklasimiyla beraber o metinler revize olacak. Bu hafta muhtemelen bizim metnimiz son haline gelir. Önümüzdeki haftalarda da Meclis’e sunariz” dedi.

AKP Grup Baskanvekili Bülent Turan, parlamento muhabirlerinin sorularini yanitladi. Turan, gazetecilerin; anayasa degisikligi teklifi, AKP ile HDP’nin görüsmesi, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Imamoglu hakkinda devam eden yargilama ile ilgili sorularini yanitladi. Turan, özetle sunlari söyledi:

“CHP’NIN VERMIS OLDUGU TEKLIFIN BÜYÜK YANLISLARI VAR: (Anayasa degisikligi teklifi ile ilgili soru üzerine) Önümüzde iki yol vardi. Bir tanesi CHP’nin yaptigi gibi alir, basin üzerinden partilere verir. AK Parti’nin kimligi buna uygun degil. Çalismalarimizda istisare yapmayi kiymetli buluyoruz. CHP’nin vermis oldugu teklifin teknik olarak büyük yanlislari var. Hatta bilmeden yapilmis oldugunu düsünüyorum. Basörtüsünü yasaklamaya kapi açan taraflari var.

O METINLER REVIZE OLACAK: Diger partilere gittigimizde bilerek kanun metni götürmedik. Metnimiz var bizim. Alternatifi var. Çalisiyoruz komisyonlarda. Ama elimizde bir metin var, alin bunlara evet deyin demeyi AK Parti gelenegine yakismadigi kanaatindeyiz. Diger partilere gittik, kanaatlerini aldik. O kanaatleri bu hafta Cumhurbaskanimiza sunduk. Bu görüsmelerin sonucunda diger partilerin yaklasimiyla beraber o metinler revize olacak.

ÖNÜMÜZDEKI HAFTALARDA MECLIS’E SUNARIZ: Bu hafta muhtemelen bizim metnimiz son haline gelir. Önümüzdeki haftalarda da Meclis’e sunariz.

AILENIN KIMLERDEN KURULACAGINI IFADE EDEN BIR DÜZENLEME: (Basörtüsü ve aile ilgili düzenlemenin neden bir arada geldigi ile ilgili soru üzerine) Burada tartisilacak konu yok ki. Bizim metnimizde tüm partilerle paylasip, üç kelimelik ailenin kimlerden kurulacagini ifade eden bir düzenleme. Burada bir siyasi bakis açisi, farkli tartismanin konusu demiyoruz. Kadin ve erkekten olusur ailenin birligi diyoruz.

NE REFERANDUMU KONUSALIM, NE ÜÇ SANDIK KONUSALIM: Çekince olmamasi lazim. Millete gitmekten kaçinilmaz. Böyle bir çekincen varsa, hiç zor degil. CHP sasirtsin, 100 yilda bir dogru is yapsin. Evet desin metne, ne referandumu konusalim, ne üç sandik konusalim. Zaten referandum olursa, usul ekonomisi geregi en makul zaman ne zamansa YSK ile konusulur.

Gerçekten insan hakki olan konular referandum konusu olamaz. Nefes alma hakkini, yasama hakkini referandum konusu yapamayiz gibi bir sey bu. Fakat konu bir insan hakkinin var olmasi ya da yok olmasi konusu degil. Tam eksine biz sunu söylüyoruz. Konu insan hakkin oylamasi degil usulü bir islemin tartisilmasidir. Hayir çiksa referandumdan, basörtüsü yasak mi olacak? Hayir, biz bir seyin var olmasini ya da yok olmasini tartismiyoruz. Onu ‘evet’ veya ‘hayir’a sunmuyoruz. Biz nasil düzenleme yapilir bunu tartisiyoruz. Iran’daki kapatma da yanlis, Türkiye’de laikçi uygulamalar, eski yillarda, açma da yanlis.

HDP’YE BAKIS AÇIMIZ DEGISMIS DEGIL, AMA HAYATIN DA BIR GERÇEGI VAR: (AKP heyetinin, HDP grubu ile görüsmesine iliskin soru üzerine) HDP’ye baktigimiz yer zerre degismis degil. HDP’ye toplumun çok büyük bir kredi verdigini, ama onlarin krediyi heba ettigini, saz çalma görüntüsü verirken, tetik çekmeye kadar gelen bir süreç isledigini de görmüs olduk. HDP’ye ayni yerden bakiyor, ayni seyi düsünüyoruz. Biz isterdik ki HDP keske bu demokratik krediyi kullanabilseydi de silahlarin susturucusu olmak yerine silahlarin susturulmasini öngören bir sürecin öncüsü olsaydi. HDP’ye bakis açimiz degismis degil fakat hayatin da bir gerçegi var. Her sali günü tüm partiler birbiriyle görüsürler Meclis’in gündemini. Biz daha önce de önemli konulari tüm partilerle görüstük. Meclis Baskanvekili HDP’li olunca tüm partilerin mensuplari ‘Baskanim bana izin ver’ demiyor mu? Adam oradaysa bu hayatin olagan akisi demektir. Meclis’te görüsmek, Meclis’te olan çalisma takvimini isletmek baska bir seydir. Siyasi tercih olarak disarida toplanti yapmak, görüsmek, gelecegi konusmak, ittifak yapmak baska bir seydir.

DEVASA BIR YAPI IÇERISINDE FARKLI FIKIRLERIMIZ OLUR: Ayrica AK Parti tüzel kisiligini kimlerin temsil ettigini hepimiz biliyoruz. AK Parti’nin sözcülerinin de kim oldugunu biliyoruz. Tabii ki devasa bir yapi içerisinde farkli fikirlerimiz olur. Buna saygi duyar ve keyif aliriz.

Türkiye’de artik Kürt sorunu diye bir sorun olmadigini, insanlarin sosyolojik sorunlari varsa, bunlarin insan haklari baglaminda degerlendirilmesi gerektigini düsünüyorum. Diyarbakir’in da sorunu, Çanakkale’nin de sorunu esittir. Benim de köyümün yolu bazen yok. Diyarbakir’in da yok. Ama bu Kürt sorunu Türk sorunu degil Türkiye’nin sorunu vardir.

BIZ SASIRMADIK, SALI GÜNÜ BUNU BEKLIYORDUK ZATEN: MHP bizim yol arkadasimiz. Tabii ki temel konulari görüsürken istisare edecegiz. Tabii ki temel meselelerimizi belirlerken onlarin kanaatlerini de alacagiz. Birisi ortaya bir tas atti. ‘Sayin Bahçeli ne diyecek sali günü’ diye bir yaklasim ortaya konuldu. Oysa zaten bizim HDP’ye karsi durusumuz belli. Tüm belli konulari MHP ile degerlendiriyor olmamiz herkesin bildigi bir hakikat. Biz sasirmadik. Sali günü bunu bekliyorduk zaten.

TEKNIK OLARAK PARLAMENTER SISTEME DÖNMEK MÜMKÜN DEGIL: (Parlamenter sisteme dönüs olup olmayacagina iliskin soru üzerine) Baskanlik sistemi olmasaydi düne kadar Sivas'ta yaktin dedigi Temel Karamollaoglu ile bir arada olmazdi. Altili masanin en büyük vaadi parlamenter sisteme dönmek. Teknik olarak parlamenter sisteme dönmek mümkün degil. 400 milletvekilinin oyunu almasi gerekir. Ayrica halka götüreceksiniz. Bir baskan seçelim kendini yok etsin tekrar seçelim diyeceksiniz. Hayatin olagan akisina aykiri.

HER ADIMINI TARTISILAN VE EKSIK OLAN TARAFI OLABILIR: (Alevilerle ilgili yasal düzenlemeye iliskin) Her adimin eksik bulunan noktalari olabilir. Bunu ben çok kiymetli adim olarak degerlendiriyorum. Hiç olmayan bir müesseseydi, simdi var artik. Bir muhatap var karsimizda. Ikincisi, cemevlerinin statüsüne iliskin elektrik, suyunun ödenmesine iliskin düzenleme, imar lejantlarinda yazan ifade, hepsi bakimindan kiymetli kazanimdir. Her adimin tartisilan ve eksik olan tarafi olabilir.

TESEKKÜR BORCUMUZ VAR, KILIÇDAROGLU’NA: (CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun yurt disi temaslarina iliskin soru üzerine) ABD gezisi tam bir fiyaskodur. Ingiltere gezisi bir Amberin Zaman ile görüsmek için, yetmedi Ali Mahir Basarir ile görüsmüs Londra’da. Ali Mahir ile Amberin Zaman ile görüsmek için gidilir mi ya? Toplum dalga geçiyor, sitem ediyor. Bence Kiliçdaroglu Erdogan kazansin diye büyük bir mesai harciyor. Tesekkür borcumuz var Sayin Kiliçdaroglu’na. ABD, Ingiltere gezisi, basörtüsü çikisi, uyusturucu iddialari. Bunlar Türkiye’nin kabul etmedigi gündemler.”


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °