KYK KREDI BORCUNA FAIZSIZ ÖDEME YÜRÜRLÜGE GIRDI

Ögrenim kredisi faizlerinin silinmesinden enerjide vergi muafiyetlerine kadar birçok düzenlemeyi içeren 7420 sayili torba kanun yürürlüge girdi. Kanun ile ögrenim kredisi alanlar; borçlarini, aldiklari miktar kadar ödeyecek. Covid-19 salginin yayilmasini

Güncel 9.11.2022 12:04:00 0
KYK KREDI BORCUNA FAIZSIZ ÖDEME YÜRÜRLÜGE GIRDI

Ögrenim kredisi faizlerinin silinmesinden enerjide vergi muafiyetlerine kadar birçok düzenlemeyi içeren 7420 sayili torba kanun yürürlüge girdi. Kanun ile ögrenim kredisi alanlar; borçlarini, aldiklari miktar kadar ödeyecek. Covid-19 salginin yayilmasini önlemek amaciyla alinan tedbirlere uymayanlara verilen para cezalari da ödenmeyecek.

7420 sayili “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun” Resmi Gazete’de bugün yayinlandi. Kanunda yer alan kimi önemli düzenlemeler söyle:

YENILENEBILIR ENERJIDE VERGI MUAFIYET SINIRI ARTTI

Kanunla, yenilenebilir enerjide vergi muafiyeti 25 kilovattan (kW) 50 kW'ye çikarildi. Elektrik Piyasasi Kanunu uyarinca lisanssiz yürütülebilecek faaliyetler kapsaminda yenilenebilir enerji kaynaklarina dayali elektrik enerjisi üretimi amaciyla, sahibi olduklari veya kiraladiklari konutlarin çati veya cephelerinde, kurulu gücü azami 50 kW’ye kadar elektrik enerjisinden ihtiyaç fazlasini son kaynak tedarik sirketine satanlar, gelir vergisinden muaf olacak.

GÜNLÜK YEMEK BEDELI 51 TL’YE KADAR VERGIDEN ISTISNA TUTULACAK

Isverenler tarafindan, is yerinde veya müstemilatinda yemek verilmeyen durumlarda çalisilan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 51 lirayi asmayan kismi, gelir vergisinden istisna tutulacak. Ödeme bu tutari asarsa, asan kisim ile bu amaçla saglanan diger menfaatler, ücret olarak vergilendirilecek.

YURT DISI KAZANÇLARDAN YAPILAN ÖDEMELERE VERGI MUAFIYETI

Yurt disinda yapilan insaat, onarim, montaj isleri ile teknik hizmetlerde çalisan hizmet erbabina, fiilen yurt disindaki çalismalari karsiligi isverenin yurt disi kazançlarindan karsilanarak yapilan ücret ödemeleri, gelir vergisinden istisna olacak.

BIREYSEL KATILIM YATIRIMLARINDA YILLIK INDIRIM TUTARI ARTTI

Bireysel katilim yatirimcisi tam mükellef gerçek kisilerin, iktisap ettikleri tam mükellef anonim sirketlere ait istirak hisselerini, en az 2 yil elde tutmalari sartiyla Vergi Usul Kanunu'nun degerlemeye ait hükümlerine göre hesapladiklari hisselerin tutarlarinin yüzde 75'ini, yillik beyannamelerine konu kazanç ve iratlarindan hisselerin iktisap edildigi dönemde indirebileceklerine yönelik düzenleme, 31 Aralik 2027'ye uzatilacak. Yillik indirim tutari ise 1 milyon TL’den 2,5 milyon TL’ye yükseltilecek. Bu hüküm, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren elde edilen gelir veya kazançlara uygulanmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girecek.

YÜKSEK ÖGRENIM KREDI FAIZLERI SILINDI

Yüksek Ögrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapilan degisiklikle, ögrenim kredisi alanlar borçlarini, aldiklari miktar kadar ödeyecek. Ögrenim kurumundan mezun olan ya da herhangi bir nedenle ögretim kurumuyla ilisigi kesilenler, 2 yil sonra baslamak üzere, kredi aldigi kadar sürede ve aylik dönemler halinde borcunu ödeyecek. Borçlu, borcunu erteleme talebinde bulundugunda, borçlunun çalismadiginin SGK'den teyit edilmesi halinde, ilk yil herhangi bir ilave olmadan, sonraki yillarda ise her yil için verilen miktara yüzde 10 eklenerek kredi borcu hesaplanacak. Ancak ilgili yilda TÜFE'nin yüzde 10'dan az olmasi halinde TÜFE uygulanacak. Erteleme islemi en fazla üç defa yapilabilecek.

ASKERLIK DÖNEMINDE KYK ÖDEMESI OLMAYACAK

Ödemenin askerlik dönemine denk gelmesi halinde, askerlik döneminin sonuna kadar kredi borcu ertelenecek. Maddi veya hukuki nedenlerle takibinde yarar bulunmayan ve yillari bütçe kanunlarinda gösterilen miktarlari asmayan kredi borçlari terkin edilecek. Süresinde ödenmeyen taksitlere, vadesinden itibaren gecikme zammi hesaplanacak. Taksitlerin, son taksitin vade tarihine kadar ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen taksit tutarlari takip edilmek üzere ilgili vergi dairesine bildirilecek.

Ögrenimi sirasinda veya ögrenimden sonra ölenlerin veya yüzde 90 ve üzeri engel sahibi olduklari tam tesekküllü bir hastanenin saglik kurulunca tespit edilenlerin, kalan borçlari silinecek. Yasanin yürürlüge girdigi tarihten önce tahsil edilen tutarlar iade edilmeyecek ve vergi dairesine takip için bildirildigi halde henüz tahsil edilmemis kredi taksitleri içerisindeki endeks tutarlari terkin edildikten sonra bakiye taksitler vadesinde ödenmedigi takdirde takip edilmeye devam olunacak.

GERI ALINMASI GEREKEN AYLIKLARDAN DOGAN CEZA VE FAIZLER SILINDI

65 Yasini Doldurmus Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaslarina Aylik Baglanmasi Hakkinda Kanun'da yapilan degisiklikle, gerçege uygun olmayan saglik kurulu raporu kullanimi nedeniyle yapilan ödemeler hariç, bu kanun kapsamindaki kisilere bu maddenin yürürlüge girdigi tarihe kadar yersiz ödenen ve geri alinmasi gereken ayliklar ile bunlardan dogan ceza ve faizler silinecek. Ilgililer hakkinda herhangi adli, idari ve icrai takibat yapilmayacak. Yersiz ödemeler kapsaminda maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce idare tarafindan yapilan tahsilatlar, ilgililerine iade edilmeyecek.

TIP VE DIS HEKIMLIGI INTÖRNLERINE ASGARI ÜCRET ÖDENECEK

Tip fakültelerinin 5’inci yilini tamamlayip 6’inci yilina geçen ögrencileri ile dis hekimligi fakültelerinin 4’üncü yilini tamamlayip 5’inci yilina geçen ögrencilerine intörn egitimi döneminde ögretim üyesi rehberliginde yaptiklari uygulama çalismalari karsiliginda ilgili kurumlarin bütçesinden 12 ayi geçmemek üzere; devlet üniversitelerinde ödemenin yapildigi tarihteki net asgari ücret tutarinda, vakif üniversitelerinde ise 4 bin 702 gösterge rakaminin memur aylik katsayisi ile çarpimi sonucu bulunacak tutarda aylik ücret ödenecek. Bu ödeme vergiden muaf olacak.

YERSIZ KISA ÇALISMA ÖDENEGINDEN ISVERENE UYGULANAN CEZALAR SILINECEK

Covid-19 sebebiyle ödenen kisa çalisma ödenegi ile nakdi ücret destegi ödemelerinde hatali islemlerden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemeler ile nakdi ücret desteginden yararlanan isçinin, basvuruda bulundugu isveren tarafindan fiilen çalistirildiginin tespiti halinde isverene uygulanan idari para cezalarindan, bu maddenin yürürlük tarihi itibariyla tahsil edilmemis olanlar terkin edilecek. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemeyecek. Kisa çalisma uygulanan dönemde isveren tarafindan isçi çikarilmasina istinaden olusan fazla ve yersiz ödemeler ile ceza sorusturmasina veya kovusturmasina konu olmus kisa çalisma ödenegi ile nakdi ücret destegi ödemeleri bu madde kapsami disinda olacak.

YABANCI PLAKALI TASIT GETIRIP YURT DISINA ARABASIZ ÇIKANLARA CEZA

Gümrük Kanunu'nda yapilan düzenlemeyle geçici ithalat rejimi kapsaminda kisisel kullanima mahsus yabanci plakali tasitlari Türkiye Gümrük Bölgesi'ne getiren hak sahipleri tarafindan gümrük idaresine bilgi verilmeden tasitsiz yurt disina çikilmasi durumunda usulsüzlük cezasi uygulanacak. Yapilan bu degisiklikle tasitin marka, model ve yasina göre degismekle birlikte, orantisiz sekilde yüksek oldugu degerlendirilen cezalarda indirime gidilecek.

BDDK’YA YENI YETKILER VERILDI

Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bir banka ya da banka grubu için faaliyet konulari bazinda sinirlama veya kisitlamalar getirmek suretiyle faaliyet izni vermeye yetkili olacak. Bankalarin müsterilerine sunduklari hizmetlerin güvenli ve kesintisiz bir sekilde sürdürülmesinde önemli yeri bulunan hizmet saglayicilarin uymalari gereken usul ve esaslari belirleme yetkisi BDDK'ye verildi. Mevduat bankalarinin katilim fonu kabulü, finansal kiralama islemleri; katilim bankalarinin mevduat kabulü; kalkinma ve yatirim bankalarinin ise mevduat kabulü ve katilim fonu kabulü gibi faaliyetlerde bulunmalari ve faaliyet sinirlamalari veya kisitlamalarina uymamalari halinde, 1 milyon liradan ve menfaat saglanmis olmasi halinde saglanan menfaatin iki katindan az olmamak üzere, kisitlama ve sinirlamalara aykirilik teskil eden tutarin yüzde 100'üne kadar idari ceza verilecek. BDDK, Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Sirketleri Kanunu'na tabi sirketlerce kurulus izni için aranan veya sirket ortaklarinca kurucularda aranan sartlarin kaybedilmesi durumunda bunlarin faaliyet iznini kaldirabilecek ve tasfiyesine karar verebilecek.

KUR KORUMALI MEVDUAT 2023 SONUNA KADAR UZATILDI

2022 yili sonuna kadar yabanci paralarin ve altin hesabi bakiyelerinin Türk lirasi mevduat ve katilma hesaplarina dönüsümün desteklenmesi kapsaminda dönüsüm fiyati üzerinden Türk lirasina çevrilmesi gereken son tarih 31 Aralik 2023 olacak. Türk lirasina çeviren mükelleflerin bu kapsamda açilacak mevduata tahakkuk ettirilecek faiz ve kar paylari ile diger kazançlari istisna kapsaminda tutulacak. Cumhurbaskanina, istisnayi, 31 Aralik 2023 tarihine kadar her bir geçici vergi veya yillik hesap dönemleri sonu itibariyla kurumlarin bilançolarinda yer alan yabanci paralar için ayri ayri veya birlikte uygulatma konusunda yetki veriliyor.

KAÇAK AKARYAKITIN TASFIYESI ISLEMLERI IZLEME VE KOORDINASYON BASKANLIKLARINA DEVREDILDI

Kaçak akaryakitin tasfiyesine iliskin is ve islemler, Hazine ve Maliye Bakanligi’nin tasra teskilati olan defterdarliklar yerine yatirim izleme ve koordinasyon baskanliklari tarafindan yerine getirilecek. Satisi yapilarak tasfiye edilen kaçak akaryakitin bedeli, ilgili il özel idaresinin veya yatirim izleme ve koordinasyon baskanliginin bütçesine gelir kaydedilecek. Numune analiz sonuçlari teknik düzenlemelere uygun olmayan ve en yakin rafinericiye satilan kaçak akaryakitin satis bedeli de ilgili il özel idaresinin veya yatirim izleme ve koordinasyon baskanliginin bütçesine gelir olarak kaydedilecek.

PROTESTO EDILMIS BORCU VE KARSILIKSIZ ÇEKLERE ILISKIN DÜZENLEME

Karsiliksiz çikan çeki protesto edilmis, senet, kredi karti ve diger kredi borçlarini zamaninda ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birligi Risk Merkezi’ne bildirilen kisilerin ve kredi müsterilerinin, borçlarinin ödenmesi geciken kisminin 1 Temmuz 2023'e kadar tamaminin ödenmesi veya yeniden yapilandirilmasi halinde, geçmis ödeme performanslarina iliskin olumsuz kayitlari dikkate alinmayacak. Bu borçlarin anapara veya taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olacak. Kredi kuruluslari ve finansal kuruluslarin mevcut kredileri yeniden yapilandirmasi veya yeni kredi kullandirmasi, bu kuruluslara hukuki ve cezai sorumluluk dogurmayacak.

ANAYASA MAHKEMESI BASKAN VE ÜYELERININ GÖREV SÜRELERI

Anayasa Mahkemesi’nin, zorunlu emeklilik yasindan önce görev süresi dolan baskani ve Yargitay, Danistay, Sayistay Baskan ve üyeleri arasindan seçilen üyeleri, herhangi bir isleme gerek olmaksizin ve bos kadro sarti aranmaksizin, kalan görev sürelerini tamamlamak üzere geldikleri üyelik görevine geri dönecekler, bosalan ilk üye kadrosu kendilerine tahsis olacak. Yüksekögretim kurumlarindan seçilenler, talepleri üzerine ayrildiklari yüksekögretim kurumuna veya uzmanlik alanlarina göre talep ettikleri 3 yüksekögretim kurumundan birine atanacaklar. Üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, birinci sinif hakim ve savcilar ile raportörler arasindan seçilenlerle, yüksekögretim kadrosundan seçilip ögretim üyeligine dönmek istemedigini görev süresi bitmeden bir ay içinde bildirenler, Sayistay üyeligi kadrosuna atanacak. Yas haddine kadar görevlerine devam etmeleri öngörülen üyelerden yas haddini doldurmadan kendi istegiyle üyelikten çekilenler de düzenlemeye tabi olacak.

TAKIP TUTARI 2 BIN LIRA VE ALTINDAKI ALACAKLAR TASFIYE EDILECEK

Isverenler tarafindan çalisanlara elektrik, dogal gaz ve diger isinma giderlerine karsilik olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar ilave olarak yapilan aylik bin lirayi asmayan ödemeler, prime esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmayacak. Icra takibi baslatilmis bulunan, borçlusu gerçek kisi olan ve her bir icra dosyasi itibariyla asil alacak ve ferileri dahil icra takibi baslatildigi tarihteki takip tarihinde yer alan takip tutari 2 bin lirayi asmayan alacaklar ile bu tutarin üzerinde takip baslamis olmakla birlikte 15 Agustos 2022 tarihi itibariyla dosyada yapilmis tahsilatlar nedeniyle bakiye takip tutari 2 bin lira ve altina düsen alacaklar; alacaklilarin feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandirmalari kosuluyla küçük alacak kapsamina alinacak.


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °