Karsiyaka’da Yasam, 9’u 5 Geçe Durdu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikal edisinin 84. yilinda Karsiyaka’da anildi.

Güncel 10.11.2022 12:12:00 0
Karsiyaka’da Yasam, 9’u 5 Geçe Durdu

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ebediyete intikal edisinin 84. yilinda Karsiyaka’da anildi.

 

Yüzlerce vatandasin katildigi Hükümet Konagi önündeki törende Atatürk Aniti’na çelenkler sunuldu. Saatler 09.05’i gösterdiginde hem tören alanindaki katilimcilar hem de cadde ve sokaklardaki vatandaslar, Ulu Önder Atatürk için saygi durusuna geçti. 1 dakikalik saygi durusu boyunca Karsiyaka’da yasam, adeta durdu. Siren ve korna sesleri ilçenin dört kösesinde yankilanirken, duygu dolu anlar yasandi.

 

Ardindan Ulu Önder’in Annesi Zübeyde Hanim’in Anit Mezari ziyaret edildi, anit mezara karanfiller birakildi. Yogun katilimla Zübeyde Anne’nin huzurunda gerçeklestirilen törende duygusal bir konusma yapan Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay, Türk milletinin her bir neferinin Cumhuriyet’in kurucusu, halkin kurtaricisi Mustafa Kemal Atatürk’e saygi duymasi gerektigini belirtti. 

 

“BENZERSIZ BIR HALK ÖNDERI”

Ünlü sairlerin siirlerinden alintilar yaparak konusmasina baslayan Belediye Baskani Tugay, sunlari kaydetti: “10 Kasim 1938’de, bundan 84 yil önce, henüz 57 yasindayken bir insan hayata gözlerini yumdu. O annesi Zübeyde Hanim ile babasi Ali Riza Efendi'nin ogluydu. ‘Her ölüm erken ölümdür’ der Cemal Süreya. Nazim Hikmet ona yanit verir: ‘Ölümün adil olmasi için, hayatin adil olmasi lazim.’ Yahya Kemal öteden seslenir: ‘Ölmek degildir ömrümüzün en zor isi, müskül odur ki ölmeden evvel ölür kisi.’ Nihayet Ugur Mumcu dile gelir: ‘Kimi ölüler bize ne kadar yakin. Yasayanlarin birçogu ne kadar da ölü.’ Öyle ya da böyle, ölüm hayatin kaçinilmaz bir gerçegidir ama ölümü yenerek, ölümsüzlügü ve unutulmazligi yakalayanlar da vardir. Bunu basarmak için örnegin essiz bir komutan, büyük bir devrimci, benzersiz bir halk önderi ve ülkesinin basögretmeni, kisaca Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak gerekir.”

 

“KARSIYAKA, ATATÜRK’TÜR”

Konusmasinda Karsiyaka ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir bütünün ayrilmaz parçalari oldugunu bir kez daha vurgulayan Baskan Tugay, söyle devam etti: “Bunu basardiginiz anda halkinizin kalbine gömülür, Türkiye Cumhuriyeti adinda büyük bir mirasta yasar, sonsuza dek halkiniza ve insanliga esin, güç ve cesaret verirsiniz. Iste biz o halkiz ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk sonsuza dek ülkesinin ve halkinin yüreginde yasayacak olan ölümsüz bir önderdir. Bu nasil olabilir diyenlerin Karsiyaka’ya ve Karsiyakalilara bakmasi yeter. Çagdasligimizla, demokratligimizla, basta laiklik olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti degerlerini yasama biçimine dönüstüren durusumuzla, sanata, bilime, dogaya, esitlige, kardeslige, barisa sahip çikan karakterimizle her zaman söyledik, her zaman söyleyecegiz: Atatürk Karsiyaka’dir, Karsiyaka tepeden tirnaga Atatürk’tür.”

 

“ONU ÇALISKANLIGIMIZLA, UMUDUMUZLA YASATIYORUZ”

Önemli olanin Atatürk’ü ve ideallerini anlamak, onu anlayarak yasatmak olduguna deginen Tugay, “Kutsal topraklar diye tanimladigi kentimize adim atisi, en özel günlerini kentimizde yasamasi, gelecege dair essiz görüslerini burada dillendirmesi, gögsümüze ay-yildizi armagan etmesi, nihayet sevgili annesi Zübeyde Hanim’i topraklarimiza emanet etmesi kuskusuz Karsiyaka’nin paha biçilemez ayricaligidir. Çizdigi yolda, ayni ideallerde, ayni kararlilikla Atatürk’üyle bulusan Karsiyaka’miz, bir fani olarak 10 Kasim 1938’de, Nazim Hikmet’in söyledigi gibi ‘Elveda dünya, merhaba kâinat’ diyerek gözlerini yuman Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü saygiyla, sevgiyle, minnetle, vefayla ve sonsuz baglilikla aniyoruz. Biz onu anlayarak aniyoruz, yasayarak aniyoruz, çaliskanligimiz ve güzel günlere olan inancimizla, umudumuzla onu yasatiyoruz. Bu hep böyleydi, bu hep böyle olacak” ifadelerini kullandi.


Tugay, “Rahat uyuyun büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sizin Karsiyaka’nin ve Karsiyakalilariniz var. Büyük anisi ve yapitlari önünde saygiyla egiliyor, hepinizi sevgiyle selamliyorum. Ruhu sad olsun” diyerek konusmasini noktaladi. 

 

Ardindan Latife Hanim Köskü Ani Evi Özel Müzesi’nin bahçesinde “10 Kasim Atatürk Fotograflari Sergisi”nin açilisi gerçeklestirildi. Katilimcilar Baskan Tugay’in öncülügünde sergiyi gezdi.

 

SANAL TUR ILE ANITKABIR ZIYARETI

Serginin ardindan ilk kez Karsiyaka Belediyesi tarafindan düzenlenen VR gözlüklerle sanal Anitkabir turunun ilki gerçeklestirildi. Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay ve esi Öznur Tugay da vatandaslar ile birlikte VR deneyimi yasadi. Atatürk, Annesi ve Kadin Haklari Aniti Müzesi’ndeki etkinlikte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahi, Aslanli Yol da dahil olmak üzere detayli bir tur ile ziyaret edildi. 

 

Bu benzersiz sanal tur, 13 Kasim 2022 Pazar günü saat 20.00’a kadar ziyaret edilebilecek. 10 yas ve üzeri tüm vatandaslarin ziyaretine açik olacak 5 ve 7 dakikalik sanal turlarda VR gözlükler kullanilacak. Vatandaslar sabah 10.00’dan aksam 20.00’a kadar sanal tura katilip Anitkabir’i ziyaret edebilecek.


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °