Tunç Soyer: Izmir'e çag atlatan bir proje

IZTASIT Menemen'de hizmete girdi

Güncel 14.11.2022 13:52:00 0
Tunç Soyer: Izmir

IZTASIT Menemen'de hizmete girdi
 

Çevre ilçelerin toplu ulasim agina entegre edilmesi amaciyla Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin ilk kez Seferihisar’da hayata geçirdigi IZTASIT projesi, Kiraz’in ardindan Menemen'de de basladi. ESHOT denetimli IZTASIT araçlari törenle hizmete alindi. Baskan Tunç Soyer, “Izmir'e, Menemen'e çag atlatan bir proje. Toplu ulasimda tüm Türkiye'ye örnek olmasini diledigimiz bir proje. Çünkü kazanani çok” dedi.

Güvenli, konforlu ve ekonomik toplu tasima hizmeti sunmak için çalismalarini sürdüren Izmir Büyüksehir Belediyesi, IZTASIT projesine bir halka daha ekledi. Ilk olarak Aralik 2019’da Seferihisar’da, Mart 2022’de ise Kiraz’da çalismaya baslayan IZTASIT araçlari, Menemen’de de törenle hizmete girdi. Törene Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Çigli Belediye Baskani Utku Gümrükçü, Narlidere Belediye Baskani Ali Engin, Kemalpasa Belediye Baskani Ridvan Karakayali, Dikili Belediye Baskani Adil Kirgöz, Menemen Soförler ve Otomobilciler Odasi Baskani Hilmi Kurtoglu ile muhtarlar ve yurttaslar katildi.

“Acimiz büyük”
Törende konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, sözlerine dün Istanbul'da yasanan terör saldirisini hatirlatarak basladi. Soyer, “Bugünü bir bayram gibi büyük bir cosku ile kutlama heyecani içerisindeydik. Ne yazik ki dün puslu havayi sevenlerin çok can acittiklari, can yaktiklari vahim bir terör saldirisi yasadik Istanbul'da. Acimiz büyük. Rakamlar olarak geçiyor ama her birinin bir can oldugunu, ailesinin oldugunu, birilerinin anasi, babasi oldugunu biliyoruz. O nedenle acimiz çok büyük. Diliyorum yarali vatandaslarimiz bir an önce taburcu olur. Hayatini kaybeden vatandaslarimizin ailelerine sabir, milletimize bassagligi diliyorum” dedi.

“Kaybedeni olmayan bir proje”
"Gittigin Kadar Öde", "A" ve "B" tarifeleri uygulanacak IZTASIT araçlarinin Izmir'e, Menemen'e çag atlatan bir proje oldugunu ifade eden Baskan Tunç Soyer, “Toplu ulasimda tüm Türkiye’ye örnek olmasini diledigimiz bir proje. Çünkü kazanani çok. Büyüksehir Belediyesi kazaniyor. Menemen esnafi kazaniyor. Toplu ulasimdan faydalanan vatandaslarimiz kazaniyor. Kaybedeni olmayan bir proje. O nedenle büyümesi, daha çok gelismesi lazim” dedi.

Esnaf kooperatif çatisi altinda bulustu
Göreve gelmeden önce de dile getirdikleri gibi Izmir’in her yerinde rahat ve engelsiz bir toplum ulasim agi kurmanin kararliliginda olduklarini belirten Baskan Soyer, “IZTASIT, tarimda ve kentsel dönüsümde uyguladigimiz kooperatifçilik modelinin toplu ulasima uyarlanmasidir. Bu projenin çok yalin bir anlami var; o da birlikten kuvvet dogar. IZTASIT’la çevre ilçelerde ayri ayri toplu tasima yapan minibüsçü esnafimiz omuz omuza veriyor ve kooperatif çatisi altinda bulusuyor. Uzun yillardir ayri olan esnafin birlesmis olmasindan dolayi da tesekkür ediyorum” diye konustu.

Dört temel ilke
Bu sisteme dahil olacak ulasim kooperatifleri için dört temel ilke belirlediklerinin altini çizen Soyer; "Ilki; Izmirlilerin yasam kalitesini yükselten araçlarla tasima yapmalari. Ikincisi; ESHOT’un belirledigi fiyat tarifesini uygulamalari. Üçüncüsü; uygun duraklarin belirlenmesi ve dördüncüsü Izmirlilerin konforunu artirmak adina yüksek kalitede hizmet vermeleri. Vatandaslarimiz Büyüksehir Belediyesi güvencesiyle çok daha yüksek kalitede bir ulasim hizmetine kavustu" dedi.

“Izmirlilerin vicdanina havale ediyorum”
Akaryakitin neredeyse her gün zamlandigi, hayatin ates pahasina döndügü bir ortamda, mazeret degil, hizmet üretmeye devam ettiklerini de vurgulayan Baskan Soyer, su ifadeleri kullandi: “Hayat pahaliligi bu kadar yükselmisken, enflasyon bu kadar tirmanirken birileri de Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin toplu ulasimini felç etmek için elinden geleni yapiyor. Büyüksehir Belediyesi finansman sagladigi için, toplu ulasim aksamasin diye kasasindan ulasim sirketlerimize kaynak aktardigi için dogal olarak zarar ediyor. Bu kez de, 'Neden zarar ediyorsunuz' diye suçluyorlar. Gerçekten akil tutulmasi. Bir yandan felç etmek için her seyi yapacaksiniz, sonra da neden zarar ediyor diye hesap soracaksiniz. Bu durumu milletimizin, Izmirlilerin vicdanina havale ediyorum. Toplu ulasim hizmetlerini bu zor kosullarda sürdürmek için tasin suyunu sikiyoruz.”

“Baskanimiz bizlere sahip çikti”
Menemen Soförler ve Otomobilciler Odasi Baskani Hilmi Koçoglu da akaryakitta artan fiyatlar göz önüne alindiginda bu projenin önemine dikkat çekti. IZTASIT'in dev bir proje oldugunu anlatan Koçoglu, “Hizmeti alan halkimiz ucuz, verimli ve kaliteli tasinacak. Esnafimiz da sistem içerisine girerek kazancini artirmayi hedefliyor. Yolcu tasimaciligi yapan otobüs ve minibüsçü esnafimiz bugünün sartlarinda elini tasin altina sokarak IZTASIT projesini sahiplendi” dedi. Baskan Tunç Soyer'in kendilerine sahip çiktigini dile getiren Koçoglu, “Ilçede iki grup esnaf toplulugunun birlesmesi ve beraberliginin saglanmasiyla yolcu tasimaciliginda esnafin tek vücut olmasi saglandi. Çok degerli belediye baskanim; bize inandiniz, güvendiniz. Sahip çiktiniz. Yolcu tasimaciligina, bize çag atlattiniz. Izmir'e, halkimiza en iyi hizmeti v erecegimizden kimsenin süphesi olmasin. Ülkemize model olacak bir çalisma. Izmir'deki bu uygulamanin, ülkede örnegi yok” dedi.

IZMIRIM Kart avantajlari
ESHOT denetimli IZTASIT otobüslerinin devreye girmesiyle Menemen’de de toplu ulasimda nakit ödeme dönemi sona erdi ve Izmirim Kart ile seyahat edilmeye baslandi. Ilçede yasayan 60 ve 65 yas grubu yurttaslar, engelliler, ögrenciler, ögretmenler ile emniyet/güvenlik sinifi kamu personeli, sehir içi toplu ulasim araçlarindan ücretsiz ve indirimli yararlanabilecek.

26 hatta 103 otobüs
Izmir Büyüksehir Belediyesi ile SS 34 No’lu Menemen Motorlu Tasiyicilar Kooperatifi’nin imzaladigi sözlesme geregince 26 hatta toplam 103 otobüsle ulasim hizmeti verilmeye baslandi. 26 kadin soförün de görev yapacagi IZTASIT araçlari, sürücüleri ve kooperatif yönetimi, ESHOT Genel Müdürlügü’nün denetimi altinda çalisiyor. ESHOT soförlerine verilen tüm egitimler IZTASIT sürücülerine de düzenli olarak verilecek. Ulasim planlamalari Izmir Büyüksehir Belediyesi Ulasim Dairesi Baskanligi ve ESHOT Genel Müdürlügü tarafindan yapilacak. IZTASIT araçlari Menemen ve çevresinde, Izmir Otogari, Bornova baglantili hatlarda hizmet verecek. Mevzuata uygun araçlarla tasimacilik hizmeti basladigi için minibüslerin kuralsiz dur-kalk yapmalari sona erecek, yolcu ve trafik güvenligi artac ak.

Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °