MECLIS’TE ABD TARTISMASI, ERDOGAN’A BAKAN SOYLU’YU “GÖREVDEN AL” ÇAGRISI

TBMM Genel Kurulu’nda Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun Istanbul Taksim’deki saldiriya iliskin ABD’nin taziyesini kabul etmemesinin ardindan bugün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ABD Baskani Joe Biden ile görüsmesini hatirlatan muhalefet, Soylu’yu

Güncel 15.11.2022 18:51:00 0
MECLIS’TE ABD TARTISMASI, ERDOGAN’A BAKAN SOYLU’YU “GÖREVDEN AL” ÇAGRISI

TBMM Genel Kurulu’nda Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun Istanbul Taksim’deki saldiriya iliskin ABD’nin taziyesini kabul etmemesinin ardindan bugün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ABD Baskani Joe Biden ile görüsmesini hatirlatan muhalefet, Soylu’yu istifaya çagirdi. CHP Grup Baskanvekili Engin Özkoç, “Ucunda Amerika varsa, geliriz, burada TBMM’de aldigimiz kararlarla geregini yapariz; eger ucunda Amerika yok, Soylu bu sekilde ciddiyetsiz bir davranis içerisindeyse o zaman bu ülkenin Cumhurbaskani o Içisleri Bakaniyla ilgili geregini yapmalidir” dedi. HDP Grup Baskanvekili Saruhan Oluç, “Neden yürütmenin içindeki yürütmenin en basi ile yürütmenin bir üyesi olan Bakan arasinda 180 derece farkli açiklamalar yapiliyor, bunun cevabi var mi? Yok. Halk neden aldatiliyor, bunun cevabi var mi? Yok” diye konustu. IYI Parti Grup Baskanvekili Müsavat Dervisoglu da “Iktidarin politikalari ve söylemleri kendi içinde çeliskilidir; ABD'yle iliskiler ve müttefiklik konusunda Içisleri Bakani Soylu'nun ifadelerini mi esas alacagiz, yoksa, Sayin Cumhurbaskani Erdogan'in eylem ve söylemlerini mi?” diye sordu.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün Istanbul Taksim’deki bombali saldiriyla ilgili tartisma çikti. Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun saldiriya iliskin ABD’nin taziyesini kabul etmediklerini açiklamasinin ardindan bugün Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in ABD Baskani Joe Biden ile görüsmesi tepkilere neden oldu. IYI Parti Grup Baskanvekili Müsavat Dervisoglu, saldiriyi kinayarak, saldiriya iliskin iktidari söyle elestirdi:

“Adalet ve Kalkinma Partisi’nin dis politikadaki tutarsizliklari Türkiye Cumhuriyeti'nin itibarina zarar vermeye devam etmekte. Iktidarin politikalari ve söylemleri kendi içinde çeliskilidir; ABD'yle iliskiler ve müttefiklik konusunda Içisleri Bakani Soylu'nun ifadelerini mi esas alacagiz, yoksa, Sayin Cumhurbaskani Erdogan'in eylem ve söylemlerini mi? Içisleri Bakani ‘ABD'nin taziyesini kabul etmiyoruz’ açiklamasinda bulunduktan bir gün sonra Cumhurbaskani, ABD'ye taziye için tesekkür ediyorsa Içisleri Bakani terör saldirisinin faili olarak ABD'yi isaret ettikten bir gün sonra Cumhurbaskani G20 zirvesinde ABD Baskani ile el ele poz vermekten çekinmiyorsa devlet idaresinde bir ciddiyet ve rabita sorunu vardir demektir. Her zaman ifade ettigimiz gibi, devlet yönetimi ciddiyet ister. Bilhassa hariciye iliskileri iktidarin kendi içindeki çeliski ve çekismelerine kurban edilemeyecek kadar degerlidir.”

“ALÇAK VE KALLES PROPAGANDAYA DÜNYADA TÜRKIYE'DEN BASKA MUHATAP OLAN BIR ÜLKE YOKTUR”

Dervisoglu’nun ardindan söz alan MHP Grup Baskanvekili Muhammed Levent Bülbül, “Saldiriyi yapan teröristin ve diger teröristlerin açik itiraflarina ragmen saldiri anindan itibaren sosyal mecralarda ‘PKK/YPG seçim öncesi saldiri yapmaz. Terörist Kürt degil, Arap, o zaman PKK/YPG'li olamaz. Terörist kaçmak yerine neden eve saklandi? Bu kadar çabuk nasil yakalandi?’ seklindeki FETÖ ve PKK iftiralariyla bu terör örgütleri kendilerini neredeyse magdur ilan etmekte, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ise fail olarak göstermeye çalismaktadirlar. Bu alçak ve kalles propagandaya dünyada Türkiye'den baska muhatap olan bir ülke yoktur” dedi.

HDP Grup Baskanvekili Saruhan Oluç da saldiriyi kinayarak, Içisleri Bakani Soylu’yu söyle elestirdi:

“Yillardir yanlis bir dis politikanin, özellikle Suriye'deki iç savasa yönelik oradaki iç savasa boylu boyunca dalmaya yönelik yanlis dis politikanin yaratacagi sorunlara ve sonuçlara dikkat çektik ve çekmeye devam ediyoruz. Bu konuda yapilan yanlislarin Türkiye'yi, Türkiye'de yasayan herkesi uzun yillar boyunca sikintiya sokacak adimlar oldugunu söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Iste Taksim'de yasanan kanli saldirinin HTS'yle, ÖSO'yla, ISID'le, El Nusra çeteleriyle kurulan yanlis iliskilerin, karanlik iliskilerin sonuçlariyla alakasi yoktur’ diye kim diyebilir ki? Hiç kimse söyleyemez. Bakin, bu çetelerle iliskilerin altinda neler yatiyor, hangi planlar yürütülüyor, kime ne söz veriliyor ve yerine getirilmedigi için son derece sikintili bir ortam ortaya çikiyor; bunlarin hepsinin tartisilmasi gerekir. Yanlis dis politikalarin sonucudur bunlar.

“TAKSIM’DE PATLAMANIN OLDUGU GÜN IÇISLERI BAKANI IDLIB’DE BULUNUYOR”

Bir Içisleri Bakani düsünelim; Idlib'de, Afrin'de dolasip duruyor. Taksim'de patlamanin oldugu gün Içisleri Bakani Idlib'de bulunuyor. Hangi ülkenin içisleri bakanisiniz? Ne isiniz var baska bir ülkenin egemenlik alaninda ve topraklarinda? Idlib ile Afrin ilhak mi edildi? Türkiye'nin 82'nci vilayeti oldu da bizim haberimiz mi yok esas itibariyla? Ulusal hukuk ayaklar altina alindigi gibi uluslararasi hukuk da ayaklar altina aliniyor. Suriye'nin Içisleri Bakani bizim topraklarimizda destursuz gezip dolassa, orayi burayi ziyaret etse bizim tutumumuz ne olur; bunu bir kez herkesin düsünmesi gerekiyor. Dolayisiyla böyle bir sorun var ve hamaset yerine rasyonel akilla düsünmek ve tartismak gerekiyor.

“ABD’NIN TAZIYESINI REDDEDIYORSAK, AKP GENEL BASKANI ABD BASKANI BIDEN’LE BULUSTU, NEDEN?”

Simdi, bu Içisleri Bakaninin söyledigi gibi Amerika Birlesik Devletleri'nin taziyelerini reddediyorsak neden bugün Cumhurbaskani sifatiyla Adalet ve Kalkinma Partisi Genel Baskani, ABD Baskani Biden'le bulustu ve ‘Taziyeleri kabul ediyoruz’ dedi, neden? Yani bu isin arkasinda ABD var idiyse bugün ABD Baskaniyla yapilan görüsmede dediniz mi acaba ona: ‘Bu isin müsebbibi sizsiniz, arkasinda siz varsiniz. Kiniyoruz sizi, lanetliyoruz.’ Degilse neden Türkiye toplumunu aldatacak, yaniltacak, yanlis kurgulara yol açacak, kaos planlarina yol açacak, toplumu kutuplastiracak açiklamalarla Içisleri Bakani herkesi yaniltmaya çalisiyor, bunun cevabi var mi? Neden yürütmenin içindeki yürütmenin en basi ile yürütmenin bir üyesi olan Bakan arasinda 180 derece farkli açiklamalar yapiliyor, bunun cevabi var mi? Yok. Halk neden aldatiliyor, bunun cevabi var mi? Yok. Bunlari bir kez daha dile getirmek istiyoruz.”

“CUMHURBASKANI O IÇISLERI BAKANI ILE ILGILI GEREGINI YAPMALIDIR”

CHP Grup Baskanvekili Engin Özkoç da Bakan Soylu’yu saldiriyla ilgili elestirerek, sunlari kaydetti:

“Biz Emniyet teskilatimiza güveniyoruz, ülkemizin istihbaratina güveniyoruz fakat güvenmedigimiz kisi, onlarin koordinasyonunun basinda olan Içisleri Bakaninin tam da kendisidir. Peki, bunun örneklerinden bir tanesi nedir? Içisleri Bakani bir açiklama yapiyorsa ilk önce iktidarinin kendi içinde bir degerlendirme yapmasi gerekir. Eger Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir Bakani böyle bir vahim terör olayindan sonra ‘Bunun arkasinda Amerika vardir ve onu lanetliyoruz’ diyorsa CHP Grubu adina derhâl kapali oturum talep ederiz. Gelsin, burada, Amerika'nin olduguna dair delilleri koysun. Boyutu ne olursa olsun, hangi ülke olursa olsun evlatlarimiz için dünyada, basta Amerika da dâhil olmak üzere, hesap sormayacagimiz hiçbir ülke yoktur. Öyle o sözü söyleyip ondan sonra AKP'nin Genel Baskani, Cumhurbaskani Biden'in taziyesini kabul ediyorsa o zaman bu aradaki çeliskiyi TBMM’ye ve milletimize açiklamak durumundadirlar. Böyle bir ciddiyetsizlik olmaz, böyle vahim bir olay karsisinda böyle bir ciddiyetsiz tavir kesinlikle kabul edilemez. Onun için biz bu terör olaylarinin; ardi arkasi kesilmeyen, bitmeyen terör olaylarinin hesabini soracagiz, hangi noktaya varilmasi gerekiyorsa o noktaya kadar mücadelemizi sürdürecegiz. Ucunda Amerika varsa, geliriz, burada TBMM’de aldigimiz kararlarla geregini yapariz; eger ucunda Amerika yok, Soylu bu sekilde ciddiyetsiz bir davranis içerisindeyse o zaman bu ülkenin Cumhurbaskani o Içisleri Bakaniyla ilgili geregini yapmalidir.”


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °