Veri odakli bir isletme olmak için bes öneri

Her sektör ve kurulus önemli bir dönüsümden geçiyor. Hepsi daha hizli hareket etmek, verilerle daha akilli hâle gelmek ve teknolojiyle daha fazla yenilik yapmak için ugrasiyor.

Güncel 16.11.2022 13:07:00 0
Veri odakli bir isletme olmak için bes öneri

Her sektör ve kurulus önemli bir dönüsümden geçiyor. Hepsi daha hizli hareket etmek, verilerle daha akilli hâle gelmek ve teknolojiyle daha fazla yenilik yapmak için ugrasiyor. Özellikle son birkaç yildir dijital dönüsümün bir gereklilik oldugu sürekli dile getiriliyor. Kuruluslar bu yolda ilerlerken giderek daha karmasik hâle gelen verileri ve görevleri yönetiyor. Ancak uzmanlar, verilerin her ne kadar verimli operasyon yürütmek için kritik öneme sahip olsalar da dönüsümün önündeki bir numarali engel olma potansiyeline de sahip olduklarina dikkat çekiyor. 

 

Dell Technologies META Kidemli Baskan Yardimcisi Mohammed Amin, “Ayni zorluklarla karsilasan müsterilerle olan temaslarimiz sonucunda, veri labirentinden çikis yolunun genellikle dogru araç setiyle insani bakis açisinin bir araya getirilmesinden geçtigini fark ediyoruz. Buradan hareketle dijital dönüsüm yolculugunda yollarini bulmalarina yardimci olacak bes adim karsimiza çikiyor” diyor. Amin, söz konusu adimlari söyle siraliyor:

 

Dijital dönüsümün is hedeflerinizi gerçeklestirmenize nasil yardimci olabilecegine dair net ve ortak bir vizyona sahip olun.

Karsilasilan her BT problemi bir is sorunuyla baslar. Verilerinizle nasil bas edeceginizin yollarini olusturmadan önce, bir sirket olarak çözmeye çalistiginiz zorluklar hakkinda düsünün. Bu vizyona sahip oldugunuzda, dogru teknoloji çözümünü ifade edebilir ve bir plan olusturmak için ekibinizdeki BT uzmanlariyla ortak bir zemin olusturabilirsiniz. Agresif bir takvim belirlemek zorunda degilsiniz. Asamali bir yaklasimla en önemli varliginiz olan çalisanlarinizi hesaba katarsiniz. Onlara stratejiyi anlamalari ve buna uyum saglamalari için yeterli zaman taniyin. 

 

Ölçeklenebilen uygun Uç ve Hizmet olarak (As-a-service) stratejilere yatirim yapin. 

Hizmet olarak (As-a-service) sunulan deneyimler, ekipleriniz üzerindeki altyapi yönetimi yükünü hafifletmeye yardimci olur. Esnek bir BT kullanim modeliyle çeviklik elde edebilirsiniz. Ayni zamanda ortaminizi kontrol edebilir, ölçeklendirebilir, farkli dinamiklere uyum saglayabilirsiniz. Uç’ta sunulan firsat ise veriyi, olusturuldugu noktaya yakin bir yerde aksiyon alarak üretebilmeniz. Gerçek zamanli veri analizi ile daha hizli hareket edebilir ve büyük miktarda veriyi merkezî bir konuma iletmenin getirdigi maliyet kaygilarini azaltabilirsiniz. Bu özellikle perakende, saglik ve hatta toplu tasima gibi sektörleri için geçerli. 

 

Günlük, siradan görevleri otomatik hâle getirin. 

Yapilan bir arastirma, kisisel faydalarin net olmasi hâlinde insanlarin teknolojiyle daha fazla is birligi yapmaya istekli oldugunu gösteriyor. Hatta öyle ki arastirma katilimcilarinin yüzde 69'u becerilerini gelistirmek ve terfi etmek için daha fazla zamana sahip olmayi istiyor. Islerin otomatik hâle getirilmesiyle, insanlar kendilerine ilham veren seylere ve is firsatlarini ortaya çikarmaya odaklanabiliyorlar. Merakli zihin yapisi, veri analitigi için degerli bir beceri oldugundan ekipleriniz verilere stratejik bir yaklasimla bakmak için yeterli zamana sahip oldugunda, içgörüye dayali kararlarin önünü açmaya baslarsiniz. 

 

Küçük ölçekli pilot uygulamalarla baslayin. 

Sandbox, “test et ve ögren” yöntemi için mükemmel bir ortam. Insanlar kendilerini güvende hisseder ve siz de etki üzerinde kontrol sahibi olursunuz. Insanlari basari göstermeye ve bu basarilari duyurmaya tesvik ederken, analitiklerden içgörü elde etmek için en iyi taktiklerden biridir. Bu noktada, burada deginilen birinci adima geri dönersiniz. Baslangiçtaki is sorununa bakin. Olumlu bir sonuç elde etmek için yeni eklediginiz teknolojiyi, ekibinizin elde ettigi kazanimlarla zaman içinde birlestirin. Ardindan pilot uygulamanizi degerlendirin, çoklayin ve ölçeklendirin. 

 

Yeterli koçluk, mentorluk ve güvence saglayin.  

Gerçek yenilik, insan ve teknolojinin kesistigi noktada gerçeklesir. Bu nedenle, kullanima dayali BT modelleri ekiplerinize gereken nefes alma alanini saglarken, bunlari insan davranislarina duyarli bir sekilde dagitmaniz gerektigini bilmek çok önemli. Herkesin gerekli araçlara erisebildiginden ve bunlari tam anlamiyla kullanabilmek için yeterli egitim ve kaynaga sahip oldugundan emin olun. Iletisim kurun ve fikirlere katkida bulunmak ve sesini duyurmak isteyenler için bir platform olusturun. Iletisim eksikliginin, arastirmaya katilanlarin ekiplerinin en çok mücadele ettigini söyledigi alanlardan biri oldugunu unutmayin. 

 

Teknolojinin, sirket kültürünün veri odakli kararlara dogru kaymasinda önemli bir rol oynadigina inaniyorum. Insan yeteneklerini otomasyon ve kullanima dayali BT ile artirdiginizda, ekibinizi heyecanlandiran yeni firsatlar ve deneyimler yaratirsiniz. Böylece üretkenliklerini yeni zirvelere tasiyabilir ve harika sonuçlar elde ederken kendileri için bir amaç bulmalarini saglayabilirsiniz.

 

Teknolojiyi kullanarak nasil veri odakli bir isletme hâline gelebileceginiz hakkinda daha fazla bilgi edinmek için, 29 Kasim'da Wyndham Grand Levent'te yüz yüze bir etkinlik olarak gerçeklestirilecek merakla beklenen Dell Technologies Forum Türkiye'ye buradan kaydolabilirsiniz.


Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °