Alternatif getiri arayisinda olan yatirimcilar yatirim fonlarina yöneldi

Allbatross Portföy Yönetim Sirketi Yönetim Kurulu Üyesi Ibrahim Basügüdücü:

Güncel 17.11.2022 13:02:23 0
Alternatif getiri arayisinda olan yatirimcilar yatirim fonlarina yöneldi

Allbatross Portföy Yönetim Sirketi Yönetim Kurulu Üyesi Ibrahim Basügüdücü:

 

2022 yilinda yatirim fonlarinda yasanan gelismeleri degerlendiren Allbatross Portföy Yönetim Sirketi Yönetim Kurulu Üyesi Ibrahim Basügüdücü, yatirim fonlarinin bu yil içerisinde ciddi bir gelisim kaydettigini belirterek, “2022 yilinda, ülke genelinde ve globalde yasamis oldugumuz enflasyonist iklim sebebiyle yatirimcilar negatif reel getiri endisesiyle alternatif getiri arayisina yönelmis durumdalar. Bu getiri arayisinda yatirim fonlari önemli bir yer tutarken, sektörün de 2022 yili içerisinde ciddi bir gelisim kaydettigini görüyoruz” dedi.

 

Yatirim fonlari, yatirimcilarin gözdesi haline geliyor. Allbatross Portföy Yönetim Sirketi Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ibrahim Basügüdücü, 2022 yilinda yatirim fonlarinda yasanan gelismeleri degerlendirdi. Fon yatirimcilarinin sahip oldugu portföy degerinin son bir yilda yüzde 134 artis kaydederek, 571 milyar TL’yi astigini ifade eden Basügüdücü, “Fon büyüklüklerindeki degisimlere baktigimiz zaman ise BIST100’ün performansina bagli olarak TL cinsi hisse senedi yogun/içeren fonlara ilginin yogunlastigini görebiliyoruz” dedi. Pay senedi yatirimci sayisinin yilbasindan bu yana yaklasik yüzde 29 artisla 15 Kasim’da 3 milyon 48 bin kisiye ulasarak yeni bir rekor kirdigini söyleyen Basügüdücü, bu durumun da yatirimcilarin hisse senedi piyasasina olan ilgisini gösterdigini ifade etti. Allbatross Portföy Yönetim Sirketi Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ibrahim Basügüdücü’nün 2022 yili yatirim fonlarinda yasanan gelismelerle ilgili degerlendirmeleri söyle:

 

Isinde basarili olan portföy yöneticileri yatirimcilarin dikkatinden kaçmiyor

Isinde basarili olan portföy yöneticilerinin yatirimcilarin dikkatinden kaçmadigini belirten Basügüdücü, sunlari söyledi:

“2022 yilinda, ülke genelinde ve globalde yasamis oldugumuz enflasyonist iklim sebebiyle yatirimcilar negatif reel getiri endisesiyle alternatif getiri arayisina yönelmis durumdalar. Mevcut bu getiri arayisinda yatirim fonlari önemli bir yer tutarken, sektörün de 2022 yili içerisinde ciddi bir gelisim kaydettigini de görüyoruz. Gelisimi rakamlardan izlemek mümkün; Portföy Yönetim Sirketleri’nin yönetmis oldugu varlik büyüklügü yil içinde 1 trilyon TL’yi geçti. Bu rakam geçen yilin sonunda 650 milyar TL idi. Detay rakamlara geçmeden önce bu büyümede TEFAS’in rolünü de ifade etmek gerekiyor. TEFAS’in fonlara erisim imkâni yaratmasina ek olarak; yatirimcilarin karar verme sürecinde hangi fona yatirim yapacagi konusunda hem istatistiki hem de bilgilendirici özelligi, tüm fonlarin ve sektörün gelisiminde önemli yer tutuyor. TEFAS’in portföy yönetim sektöründe rekabeti arttirdigi da yadsinamaz bir gerçek. Dagitim kanali sinirli olsa bile isinde basarili olan portföy yöneticileri yatirimcilarin dikkatinden kaçmiyor.”

 

TL cinsi hisse senedi yogun fonlara ilgi artti

Fon yatirimcilarinin sahip oldugu portföy degeri son bir yilda yüzde 134 artis kaydederek, 571 milyar TL’yi astigini ifade eden Basügüdücü, “Fon büyüklüklerindeki degisimlere baktigimiz zaman ise BIST100’ün performansina bagli olarak TL cinsi hisse senedi yogun/içeren fonlara ilginin yogunlastigini görebiliyoruz. Diger taraftan birçok ülkenin Merkez Bankalari’nin faiz artirim sürecinde olmasi, siki para politikalari, yabanci borsalarda yasanilan satis dalgasi; yurt disi hisse senetlerine yatirim yapan fonlarin birçogunda negatif getiriye dolayisi ile küçülmeye sebep oldu. Pay senedi yatirimci sayisi yilbasindan bu yana yaklasik yüzde 29 artisla 15 Kasim’da 3 milyon 48 bin kisiye ulasarak yeni bir rekor kirmis durumda. Bu da yatirimcilarin yurtiçi hisse senedi piyasasina olan ilgisini gösteriyor. 2022 yilinda serbest fonlarda görülen büyüme de göz kamastirici. Bu yilin basinda fon pazari dagiliminda yüzde 37 büyüklüge sahip olan serbest fonlar payinin, Eylül 2022 sonu itibariyla yüzde 48’e yükseldigini görüyoruz. Serbest fonlarin yilbasindan bugüne getiri ortalamasinin da yüzde 56’ya ulastigini söylemek mümkün. Yatirim fonlarinin gelismesinde stopaj istisnasi ve kurumlar vergisi istisnasi gibi vergi düzenlemeleriyle saglanan tesviklerin de payi çok büyük. Son dönemde, tüzel yatirimcilara TL ibaresi ile sunulan vergi avantaji sebebiyle özellikle son aylarda Para Piyasasi ve Borçlanma Araçlari (Tahvil-Bono) Fonlarina olan ilginin de arttigini görüyoruz. Resmî Gazete’de yayinlanan düzenleme ile 23 Aralik 2020- 31 Mart 2022 tarihleri arasinda satin alinan (degisken, karma, eurobond, dis borçlanma, yabanci, serbest fonlar ile unvaninda ‘döviz’ ifadesi geçen yatirim fonlari hariç) yatirim fonlarindan elde edilen gelir ve kazançlara yüzde 0 oraninda stopaj uygulaniyordu. Bu uygulamanin 31 Aralik 2022 tarihine kadar uzatilmis olmasi da çok degerli” dedi.

 

Fonlarin vergi açisindan birçok avantaji da bulunuyor

Allbatross Portföy Yönetim Sirketi Yönetim Kurulu Baskan Vekili Basügüdücü, vergi tarafinda fonlarin diger avantajlarini ise söyle siraladi:

“Sirketler Türk lirasi (TL) cinsi fon yatiriminda kurumlar vergisinden muaf. Gerçek kisiler ise döviz yatiriminda yüzde 20 yerine yüzde 10 stopaj ödüyor. Hisse senedi fonlarinda da temettü için ödenen stopaj yok. Ayrica temettü gelirini beyan edip gelir vergisi ödemek zorunda da degil. Portföylerinin yüzde 51’i asan miktarda Türkiye’de borsada islem gören hisse senetlerinden olusan yatirim fonlarinin bir yildan fazla süreyle elde tutulan katilma belgelerinden elde edilen gelirler stopaja ve yillik beyana tabi degil. Hisse Senedi Yogun Fon ibareli yani; devamli olarak fon toplam degerinin en az yüzde 80’i menkul kiymet yatirim ortakliklarinin hisse senetleri disinda kalan ve BIST’te islem gören hisse senetlerinden olusan hisse senedi agirlikli fonlarin katilma belgelerinden saglanan gelirler yüzde 0 oraninda stopaja tabi. Iki yildan fazla süreyle elde tutulan girisim sermayesi yatirim fonu ve gayrimenkul yatirim fonu katilma paylarindan elde edilen gelirlerde stopaj orani yüzde 0’dir. Bu vergi ve stopaj istisnalari sektörün ve fon piyasasinin büyümesi, gelismesi ve yatirimci sayisinin artmasi adina çok önemli tesvikler. Bu büyüme ve derinlesme ile hem ülke ekonomisine hem sermaye piyasalarina hem de özel sektöre aktarilabilecek kaynaklar önemli ve dogru sonuçlar doguracaktir. Ayrica bu avantajlar daha önce sermaye piyasalari ile tanismamis, yatirim fonlari araciligiyla birikimlerini yatirima yönlendirmemis birçok tasarruf sahibinin de sisteme girmesi açisindan da son derece önemli etkiler sunuyor.”

 

Ekimde yatirim araçlari içerisinde en yüksek reel getiriyi BIST100 endeksi yakaladi

Ekim ayinda yatirim araçlari içerisinde en yüksek reel getiriyi BIST100 endeksinin yakaladigina dikkat çeken, Basügüdücü söyle devam etti:

“Güncel rakamlara bakacak olursak, son üç ayda oldugu gibi Ekim ayinda da yatirim araçlari içerisinde en yüksek reel getiriyi BIST100 endeksi yakaladi. Aylik en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (YI-ÜFE) ile indirgendiginde yüzde 4,26, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiginde ise yüzde 8,58 oranlariyla BIST100 endeksinde gerçeklesti. BIST100’ün Ekim sonu itibariyla bir yillik TÜFE Bazli Reel getirisi yüzde 40 oldu. Bu getirinin ne kadar önemli oldugunu görmek için Türk yatirimcisinin en fazla yatirim yaptigi üç farkli enstrümanin son bir yildaki getirilerine göz atmak gerekiyor. Son bir yilda getirileri YI-TÜFE ile indirgedigimizde; Amerikan dolari yüzde 9,34 ve külçe altin yüzde 2,99 oranlarinda yatirimcisina kazandirirken; mevduat faizi (brüt) yüzde 37,78 oraninda yatirimcisina kaybettirmis durumda. Bu verilerin dogal sonucu olarak pay senedi yatirimci sayisindaki artis da ciddi bir ivmelenme kazandi. 2021 yili sonunda 2,3 milyon olan hisse senedi yatirimcisi 2022 Ekim ayi sonunda 2,8 milyona ulasti. Ayni sekilde fon yatirimci sayisinda da önemli bir artis görülüyor. Geçen yil Eylül sonu itibariyla 3,1 milyon olan fon yatirimci sayisinin, bu yilin ayni döneminde yüzde 5,6 (200 bin) artarak 3,3 milyona ulastigini görüyoruz. Borsa Istanbul’un bu kadar iyi bir performans gösterdigi dönemde Hisse Senedi Fonlari’nin getiri ortalamasi da BIST100’ü yakalamis hatta birçok fonun endeksin üzerinde performans sergiledigini görebiliyoruz. Hisse senedine yatirim yapmak isteyen yatirimcilar için konusunda uzman ve profesyonelce yönetilen hali hazirda birçok Hisse Senedi Fonu bulunmakta ve yatirimcilar için fonlarin önemli bir alternatif yatirim araci oldugunu görebiliyoruz. Hisse senedi içeren fonlarin liderliginde fonlardaki büyüme ve yatirimci adedindeki artisin devamini öngörüyoruz.”


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °