BAKAN DÖNMEZ: BU YILIN ILK 7 AYINDA BORCU NEDENIYLE ELEKTRIGI KESILEN ABONE SAYISI 236 BIN 617

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdigi yanitta, bu yilin ilk 7 ayinda borcu nedeniyle elektrigi kesilen abone sayisinin 236 bin 617 oldugunu açikladi. Gürer, “Vatandasin eli elektr

Güncel 20.11.2022 19:29:00 0
BAKAN DÖNMEZ: BU YILIN ILK 7 AYINDA BORCU NEDENIYLE ELEKTRIGI KESILEN ABONE SAYISI 236 BIN 617

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, CHP Nigde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdigi yanitta, bu yilin ilk 7 ayinda borcu nedeniyle elektrigi kesilen abone sayisinin 236 bin 617 oldugunu açikladi. Gürer, “Vatandasin eli elektrik dügmesine gitmeye korkuyor. Esnaf, zorunlu haller disinda elektrik prizine takili dolap, cihaz birakmamis; hatta çogu, gün isigi ile is yeri aydinligi ile idare ediyor. Ekonomik durumu sordugunuzda, ilk elektrik faturasi artisi dile getiriliyor” dedi.

Ömer Fethi Gürer, TBMM’ye verdigi soru önergesinde Fatih Dönmez’e, borcu nedeniyle elektrigi kesilen abonelerin sayisini sordu. Gürer, Bakan Dönmez’e su sorulari yöneltti:

“1 Ocak 2020 Ocak- 21 Subat 2022 tarihleri arasinda elektrik faturasini ödeyemeyen abone sayisi kaçtir?

EPDK tarafindan 4 kisilik bir hanenin aylik zorunlu elektrik tüketim miktarina iliskin yapilan bir hesaplama dikkate alinarak mi zam yapilmaktadir?

Ilk kademe kullanim için belirlenen 210 kWh siniri düzenlenirken dikkate alman unsurlar nelerdir?

31 Ocak 2022 tarihleri arasinda ilk kademe 150 kWh tarifesi nedeniyle faturasini ödeyemeyen abone sayisi kaçtir?

150 kWh ilk kademe tarifesi nedeniyle elektrigi kesilen ve hakkinda yasal islem baslatilan abone var midir?”

ELEKTRIGI KESILEN ABONE SAYISI 1 YILDA 343 BINDEN 425 BINE ÇIKTI

Önergeye yanit veren Fatih Dönmez, borcu nedeniyle elektrigi kesilen abone sayisinin 2020 yilinda 343 bin 68, 2021 yilinda ise 425 bin 751 oldugunu açikladi. Bakan Dönmez, bu yilin ilk 7 ayinda borcundan dolayi elektrigi kesilen abone sayisinin ise 236 bin 617 oldugunu kaydetti.

Dönmez, elektrik tarifesinin, aktif enerji maliyeti, elektrigin üretim tesisinden son kullaniciya kadar aktarilmasi için olusan iletim ve dagitim maliyetleri ile perakende satis hizmeti faaliyetinin yürütülmesi kapsamindaki maliyetlerden mütesekkil olduguna dikkat çekti. Bakan Dönmez, perakende elektrik satis tarifesinin belirlenmesinde tarife konusu faaliyetlerle ilgili tüm maliyetlerin mevzuat geregi dikkate alinmasi gerektigine de dikkat çekerek, “Bu maliyetlerde gerçeklesen artislarin/azalislarin dogal sonucu olarak perakende satis tarifelerinde artislar/azalislar gerçeklesmektedir” dedi.

Mesken abone grubunda elektrik tüketim miktarlari çok sayida degiskenden etkilendigi için ortalama tüketim verileri baz alinarak bir düzenleme yapildigini anlatan Dönmez, bu çerçevede kademeli tarife uygulamasinin temel amaci olan ‘verimlilik’ ve ‘çok tüketenin sebep oldugu maliyete katlanmasi’ ilkesi dogrultusunda günlük 5 kWh (aylik 150 kWh) tüketim kademesi belirlenerek toplam mesken tüketiminin yüzde 70’inin düsük kademede kalmasinin saglandigini belirtti. Dönmez, takip eden süreçte ise tüketici talepleri dogrultusunda söz konusu kademe miktarinin ilk önce 01/02/2022 tarihinden itibaren günlük 7 kWh’e, daha sonra 28/02/2022 tarihli Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu karari çerçevesinde 01/03/2022 tarihinden geçerli olmak üzere günlük 8 kWh’e (aylik 240 kWh) çikarilarak toplam mesken tüketiminin yüzde 80’inden fazlasinin düsük kademede kalmasinin saglandigini anlatti.

“YASAL TAKIBE UGRAYAN ABONELERLE ILGILI VERI YOK”

Bakan Dönmez ayrica, “150 kWh tüketim kademesi nedeniyle borcu ödenmedigi için elektrigi kesik olup yasal takip baslatilan abonelere iliskin herhangi bir veri bulunmamaktadir” açiklamasini yapti.

“VATANDASIN ELI ELEKTRIK DÜGMESINE GITMEYE KORKUYOR”

Ömer Fethi Gürer, konuya iliskin bugün yaptigi yazili açiklamada, borcundan dolayi elektrigi kesilen abone sayisinin bir yil içinde dörtte bir oraninda arttigina belirtti. Gürer, sunlari kaydetti:

“Vatandasin eli elektrik dügmesine gitmeye korkuyor. Esnaf, zorunlu haller disinda elektrik prizine takili dolap, cihaz birakmamis; hatta çogu, gün isigi ile is yeri aydinligi ile idare ediyor. Ekonomik durumu sordugunuzda, ilk elektrik faturasi artisi dile getiriliyor. Çiftçi, mazot gibi elektrikli aletler için de olabildigince kisitlamaya gitmis durumda. Emekli ise erkenden isiklari kapatip uykuya meylettigini söylüyor. Evde de zorunlu ihtiyaç disinda elektrik lüks. Bir de kis saati uygulamasina geçilmeyip gece karanliginda yola çikanlar, tek lamba ile hazirlik yapmanin çabasi içinde. Iktidar sokak lambasini tan agarmadan söndürünce ondan da fayda görülmüyor. Gece karanliginda okul ve is için yola çikan, elektrik gideri artacak kaygisini da yasiyor. Bakan her soruyu yanitlamasa da halk yasadigi kosullari biliyor, görüyor; tepkisini de her firsatta ifade ediyor.”


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °