Tezcan Karakus Candan kaleme aldi; "Dodurga meselikleri ve TOKI’den satilik Yediler Tepesi"

Kisadalga internet haber sitesi yazari Tezcan Karakus Candan bu haftaki yazisinda TOKI tarafindan satisa çikarilan Yediler Tepesiyle her geçen gün yanlis uygulamalar ve politikalar neticesinde yok olmaya yüz tutan Dodurga meseliklerini kaleme aldi. Candan

Güncel 21.11.2022 11:08:00 0
Tezcan Karakus Candan kaleme aldi;

Arastirmaci Yazar Tezcan Karakus Candan'in kaleme aldigi, "Dodurga meselikleri ve TOKI’den satilik Yediler Tepesi" konulu yazisi ayrintilariyla su sekilde; 

Dodurga meselikleri ve TOKI’den satilik Yediler Tepesi

Ankara’da 2002 yili seçimlerinden hemen sonra hizli bir tempoyla köylerde spekülatif bir süreç basladi. 1.sinif tarim arazileri ucuza kapatilarak yeni bir planlama sürecine gidildi. Spekülatif planlama süreci, 2004 yilinda çikartilan 5216 sayili Büyüksehir Belediye Kanunun geçici maddesi kapsaminda köylerin mahalleye dönüstürülmesiyle bir üst boyuta siçradi.

AKP Iktidarinin sermaye birikiminin insaat sektörü ve kent topraklari üzerinden saglamasinin adimlariydi bunlar. Iktidara geldiginde %60’larda olan kentlesme orani %93’lere ulasti. Bu azgin ve sanal kentlesme, kir-kent ayrimini ortadan kaldirirken, mahalleye dönüsen köy yerlesik alanlarinin dogal varliklarini buldozer gibi yok eden bir makineye dönüstü.

Ankara’nin çeperlerinde ki köyler de böylece spekülatif planlama ve rant baskisi ile karsi karsiya kaldi. Planlar yapildi, gelisme konut alanlari, merkezi is alanlari köylere kadar uzandi. Tarim arazileri ile birlikte meralar, kalinti ormanlar da bu rant baskisindan payina düseni aldi.

Ankara’nin güneybati yönündeki Ballikuyumcu, Dodurga, Sehitali, Tuluntas, Koparan, Hallaçli, Velihimmetli ve birçok köy bugün azgin kentlesmenin mekâni. Bünyesinde barindirdigi degerler ise beton zihniyetine teslim edilme noktasina geldi.

 

Dodurga kalinti ormanlari

Iç Anadolu’da bir çok bölgede yer alan kalinti ormanlari da bu spekülatif yapilasmanin kurbani oldu. Bugün Dodurga Mahallesi olarak bilinen Dodurga Köyü’de Selman Uslu’nun 1959 yilinda yaptigi kalinti ormanlar çalismasinda, tüylü mese ormanlariyla önemli bir yer tutmustur. Bugün arazi parçalanmasi, planlama süreçleri ve yeni yapilan yollarla birlikte Dodurga kalinti ormanlari birbirinden kopmus parselasyon düzeninde gelisme konut alanlari olarak belirlenmistir.

Dodurga 2000’li yillarda köy olarak nüfusu binlere bile ulasmamisken mahalle olmasiyla birlikte nüfusu 11 binlere ulasmis ve Türkkonut Mahallesi adi ile yeni düzene ayak uydurmus. 20 yilda on kat nüfus artisi ile asiri kentlesme baskisinin yasandigi Dodurga’nin tarihsel olarak izleri gün isigina çikmayi beklerken, parselasyon planlamalari ve satislarla gözden çikartilmaya çalisiliyor.

Dodurga bölgesindeki kalinti ormanlarinin korunmasi, parselasyon planlamasina karsi Mimarlar Odasi Ankara Subesi tarafindan yürütülen hukuksal süreçlerle devam ediyor. Öte yandan Kirsal Çevre Dernegi ve akademisyen Caner Aktas’in anit agaç ve tüylü mese kalinti ormanlari çalismalari, tespitleri ile alanin tescil süreci hazirliklari yapiliyor.

Yediler Tepesi satista

Tamda bu süreçte yaslari 200 ile 300 arasinda tüylü meseler bulunan, köylüler tarafindan kutsal olarak tariflenen Yediler Tepesi gelisme konut alani olarak satisa çikartiliyor. TOKi tarafindan 12-13 Ekim 2022 tarihinde Dodurga’da 29802 ada 6 parsel olarak adlandirilan Yediler Tepesi ve korunmasi gereken varlik degeri olan kalinti orman alanlari parçalanarak parsel parsel satiliyor. Bu tam bir vahset.

Bu satisin Mimarlar Odasi Ankara Subesi’nin, Ankara Büyüksehir Belediyesi’nin onayladigi Dodurga parselasyon planina açtigi davanin ehliyetten reddedildigi günlere denk gelmesi ise çok manidar. Bu satis ve karar rantin nerelere kadar uzanacaginin da göstergesi. Anayasal bir kurulus olarak bugüne kadar binlerce kez dava açma ehliyetinin varligi, süreci uzatma adina reddedilmis olmasi yeni bir olay degil elbette.

Konut alanina dönüstürülen 7903 metrekare olan Yediler Tepesi satisi, iktidarin dogal varliklardan kültürel varliklarimiza kadar deger verdiklerimizi nasil paraya tahvil edeceginin de göstergesi. Tüylü meselerin oldugu Yediler Tepesi’nin Ipek Yolu üzerinde yer aldigi, Dodurga ismini alan yerlerin Oguz Boylarindan Dodurga Boyu ile baglantili oldugu tarihselligi uzmanlar tarafindan ifade edilen Dodurga Köyü meselikleri o dönemin canli taniklaridir.

Yediler Tepesi Anadolu’da Alevi-Bektasi kültüründe yer alan “üçler besler yediler, kirklar” anlam baglantisi ile köylüler tarafindan kutsal tepe olarak bilinir ve yedi kardesin mezari oldugu düsünülürmüs. Agaçlarin kesilmesi kötülüge ve ugursuzluga delalet edermis.

whatsapp-image-2022-11-21-at-10-41-42.jpegwhatsapp-image-2022-11-21-at-10-41-42-1.jpeg

Çesitli iklim kosullarina dayanikli olan Tüylü Mese Anadolu’nun zorlu cografyasinda ayakta kalmis bize emanetlerdir. Dodurga’da bulunan kalinti mese ormanlari Dodurga planlamasi ile korumak bir yana gelisme konut alanlari olarak parsellere ayrilmis bütünlügü bozularak orman görüntüsü yok edilerek parçalanmistir.

Azgin yapilasma ile, Dodurga’da ki dere ve çevresi doldurularak, bitki örtüsü su varligi ve selaleleri yok edilmistir. Dodurga imar planlari ile Dodurga meseliklerini üst üste çakistiran Biyolog Caner Aktas’in hazirladigi pafta bize önemli bir mesaj veriyor. Kalinti ormanlar, yapilasma tehditi altinda.

tez3.jpeg

Bu vahseti durdurmak hepimizin sorumlulugundadir.

Simdi Mimarlar Odasi Ankara Subesi’nin hukuksal süreçleri, anit agaç basvurulari devam ederken Ankara Büyüksehir Belediyesi’nden beklenen, koruma altina alinan Sehitali kalinti ormaninin devami olan Dodurga kalinti ormanlarini koruyacak, yapilasma tehditinden kurtaracak bir planlama sürecinin hayata geçirilmesidir. TOKi’nin yapmasi gereken ise satisa sundugu Yediler Tepesi ve meselikleri satis listesinden çikartmasidir. Yediler Tepesi ve Dodurga kalinti ormanlari ranta yedirilecek bir malzeme degildir. Bize emanet edilen dogal ve kültürel varliklardir. Bu vahseti durdurmak hepimizin sorumlulugundadir.


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °