Tunç Soyer: Küçücük mandalina üretenlere ekmek oluyor ve gelir yaratiyor, o yüzden turuncu mucize dedik

Seferihisar'in turuncu senligi 22. kez basladi

Güncel 20.11.2022 20:59:00 0
Tunç Soyer: Küçücük mandalina üretenlere ekmek oluyor ve gelir yaratiyor, o yüzden turuncu mucize dedik

Seferihisar'in turuncu senligi 22. kez basladi
 

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer'in, Seferihisar Belediye Baskanligi döneminde 2009 yilinda yeniden baslattigi Seferihisar Mandalina Senligi, 22. kez renkli görüntülerle basladi. Seferihisar Belediye Baskanligi yaptigi dönemde mandalina üreticileri için önemli projeler ortaya koyduklarini ifade eden ve Mandalina Senligi'nin önemine vurgu yapan Baskan Tunç Soyer, “Küçücük mandalina sadece yiyenlere saglik, gida olmuyor. Ayni zamanda üretenlere ekmek, barinma, gida, saglik hizmetleri için gelir yaratiyor. Biz bu yüzden mandalinaya turuncu mucize dedik” dedi.



Seferihisar Belediye Baskani oldugu dönemde Mandalina Senligi'ni yeniden baslatan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, ilçede düzenlenen senligin 22'ncisinin mutluluguna ortak oldu. Mandalina isleme ve paketleme tesisi satin alan, cografi isaret kazandiran, vahsi sulamanin önüne geçen, jeotermal enerji ile kurutma tesisi kurarak mandalina kurusu yapilmasini saglayan, mandalina kurusu ile dünyayi tanistiran, ulusal ve uluslararasi fuarlarda tanitimina vesile olan Baskan Tunç Soyer, Seferihisarlilar tarafindan ilgiyle karsilandi. Atatürk Halk Egitim Merkezi önünden baslayan korteje Baskan Tunç Soyer ve esi Neptün Soyer ile Seferihisar Belediye Baskani Ismail Yetiskin ile Fatma Yetiskin, Ödemis Belediye Baskani Mehmet Eris ile esi Selma Eris, eski CHP Izmir Milletvekili Musa Çam, Izmir Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreter Yardimcilari Sükran Nurlu ile Ertugrul Tu gay, Seferihisar Belediyesi Baskan Yardimcilari Yelda Celiloglu ile Nuriye Hepterlikçi, CHP Seferihisar Ilçe Baskani Senem Gürer Solak, Izmir Büyüksehir Belediyesi bürokratlari, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, meclis üyeleri ve vatandaslar katildi. Vatandaslarin da katilimiyla renkli görüntülerin olustugu kortej, Seferihisar Kapali Pazar Yeri'nde sona erdi.



Soyer: “Mandalina ve üreticisine hak ettigi degeri verecek çalismalar yaptik”
“Seferihisarli kardeslerim hepinizi özlemle, sevgiyle kucakliyorum” diyerek sözlerine baslayan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, mandalina bahçelerini hep hayranlikla izledigini söyledi. Mandalinanin bir mucize oldugunu söyleyen Baskan Tunç Soyer, “Gerçekten aslinda bir mucizedir. Bizler derya içinde olup deryayi bilmeden yasayan balik misali yasadigimiz için bir kez daha hatirlatmak istedim. Bizler bu mucizeye ev sahipligi yapiyoruz. Küçücük mandalina sadece yiyenlere saglik, gida olmuyor. Ayni zamanda üretenlere ekmek, barinma, gida, saglik hizmetleri için gelir yaratiyor. Biz bu yüzden mandalinaya turuncu mucize dedik. Mandalinaya ve üreticisine hak ettigi degeri verecek çalismalar yaptik” dedi.



Soyer, 2009'da mandalina için yapilan projeleri anlatti
2009 yilinda Seferihisar Belediye Baskanligi görevindeyken mandalinanin üreticiyi büyütmesi amaciyla yaptiklari çalismalari anlatan Baskan Tunç Soyer, “Ilk kez mandalina festivali yapmaya karar verdik. Bunun farkindaligini artirmak istiyorduk. Yaklasik 40 yil önce yapilmis bu topraklarda mandalina festivali, 2009'da tekrar baslattik. Çünkü 70 senedir bu topraklarda insanlar bununla yasiyor. Önemini, anlamini daha iyi anlatmamiz lazim dedik. Önce festivalle beraber Isleme ve Paketleme Tesisi satin alarak kurdugumuz Mandalina Birligi’nin kullanimina tahsis ettik, üreticimizle bulusturduk. Sonra cografi isaretini aldik, kuraklikla mücadele için ilk tedbirleri alan belediye olduk. Barajdan gelen suyu, vahsi sulamayi akilli sayaçlarla bulusturup hem daha adil ücretlendirme hem de daha saglikli kullanilmasini sagladik ülkemize örnek olduk.  Jeotermal enerji ile kurutma tesisi kurarak mandalina kurusu yapilmasini sagladik, mandalina kurusu ile dünyayi tanistirdik. Ulusal ve uluslararasi fuarlarda tanitimini sagladik. Baska Bir Tarim Mümkün vizyonumuzun iki temel ilkesi olan iklim degisikligi yani kuraklik ve yoksullukla ilgili mücadelemizde bikmadan çalismaya devam ediyoruz. Islenmesi, paketlenmesi veIslenmesi, paketlenmesi ve Ar-Ge çalismalarini sürdürdügümüz mandalinayi bugün oldugu gibi yurt içi ile yurt disi fuarlar ve festivallerle tanitmaya, mandalinanin pazardaki payini artirmaya yönelik çalismaya devam ediyoruz.” dedi.



“Mandalina ile çok daha yüksek seviyede yasam kalitesiyle yasayabiliriz”
Kimsenin yataga aç girmeyecegi bir cografya için çalistiklarini söyleyen Baskan Soyer, “Biz su mandalina ile çok daha yüksek seviyede yasam kalitesiyle yasayabiliriz. Bu memlekette tarim politikasi çöktü, iflas etti. Her gün daha çok disariya bagli oldugumuz, borçlandigimiz, üreticinin  topragindan vazgeçtigi bir dönemden geçiyoruz. Bu bir kader degil. Tam tersine, bu bereketli topraklarda, olaganüstü iklim kosullarinda, güzelim cografyada hiçkimse yataga aç girmeyebilir, yoksulluk çekmeyebilir, issiz olmayabilir. Göreceksiniz, çok az kaldi, sikin disinizi. Sahane bir memleket kuracagiz” dedi.  



Yetiskin: “Tunç Baskanimiz Seferihisar'i marka haline getirdi”
Seferihisar'in tarimsal üretimde dünyaya örnek gösterilen bir ilçe oldugunu, tohum merkezinden, üretici kooperatiflerine kadar her noktada çok ileride olduklarini söyleyen Seferihisar Belediye Baskani Ismail Yetiskin, “Seferihisar artik tarimsal üretimde dünyaya örnek gösterilen bir ilçe olmustur. Tohum merkezinden, üretici kooperatiflerine kadar her noktada çok ilerideyiz. Tunç baskanimiz 'baska bir tarim mümkün' vizyonu ile Seferihisar tarimini marka haline getirdi. Kendisi de burada iken tüm Seferihisar halki adina bir kez daha tesekkür etmek istiyorum. Iyi ki varsiniz baskanim, yaptiginiz her sey için minnettariz” dedi ve Seferihisar halkinin, esnafinin ve çiftçilerin de fikirlerini ve destegini alarak çalismaya devam edeceklerini söyledi.



Kral ve kraliçe seçildi
Senlik kapsaminda her yil oldugu gibi yine senligin kral ve kraliçesi seçildi. Nefise Topsakal kraliçe, Cenk Antep ise kral seçildi. Senlikte ayrica mandalina temali hediyelik esya yarismasi ve mandalinali yiyecek yarismasi yapildi. Bölgenin en iyi mandalinalari da senlige özel yarismada “En iyi en lezzetli mandalina” seçilebilmek için kiyasiya yaristi. Senlikte ünlü sanatçi Mehmet Erdem de çok sevilen sarkilari ile Seferihisarlilara konser verdi.


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °