Is dünyasinda basarili olmanin yolu: Modern Veri Koruma

Her gün karsilasilan pek çok siber tehdit isletmeler için göz korkutucu. Oysa isletmeler dogal olarak verilerinin korunduguna ve bulut, sanal, fiziksel, SaaS ve Kubernetes ortamlarinda her zaman kullanilabilir olduguna dair güvene ihtiyaç duyuyorlar.

Güncel 23.11.2022 13:28:00 0
Is dünyasinda basarili olmanin yolu: Modern Veri Koruma

Her gün karsilasilan pek çok siber tehdit isletmeler için göz korkutucu. Oysa isletmeler dogal olarak verilerinin korunduguna ve bulut, sanal, fiziksel, SaaS ve Kubernetes ortamlarinda her zaman kullanilabilir olduguna dair güvene ihtiyaç duyuyorlar. Veeam Türkiye Ülke Müdürü Kürsad Sezgin, güvenli yedekleme, kurtarma ve veri yönetimini kapsayan Modern Veri Koruma’nin bu noktada isletmelerin aradigi çözüm oldugunu aktariyor. Modern Veri Koruma’nin is dünyasinda basarili olmanin yolu oldugunu ifade eden Kürsad Sezgin’in konuyla ilgili açiklamasi söyle:

 

“Fidye yazilimi, isletmelere olay basina yaklasik 2 milyon dolara mal olan bir felaket. Bu felaketin sonuçlari arasinda; büyük mali kayiplar, önemli veri kayiplari, itibar hasari ve çalisanlarda güven kaybi olusmasi gibi hayati konular yer aliyor. Veeam Veri Koruma Trendleri Raporu 2022, EMEA kuruluslarinin 71'inin geçen yil fidye yazilimi saldirilarina maruz kaldigini ortaya koydu; böylece üst üste iki yil kesintilerin en büyük nedeni fidye yazilimlari oldu. Bu nedenle, firmalarin 87'sinin veri yönetimi ve koruma planlarina yatirimlarini artirmasi da, yukarida bahsedilen etkileri azaltmak ve olasi veri koruma zorluklarina hazirlanmak için geçen yila göre 6 daha fazla harcama yapmalari da sasirtici degil. Yeni teknolojiler (bulut tabanli, Kubernetes ve SaaS gibi), süreçler, teknikler benimsiyor ve kuruyor olsaniz da, kuruluslar is sürekliligini saglayacak, BT Modernizasyonu ile ilgili arzuladiklari hedefleri gerçeklestirmelerini garanti altina alacak, ayrica siber saldirilarla da mücadele etmelerini saglayacak yollar ariyorlar.

 

Fidye yazilimlari ve kötü amaçli yazilimlara yönelik küresel farkindalik gelisiyor ve BT ekiplerinin konuyla ilgili ihtiyatli tavri da artarak sürüyor. Ancak isletme genelinde hala genis kapsamli atilmasi gereken adimlar bulunmakta. Fidye yazilimi saldirilari, bir sirket içindeki en zayif halkadan yararlanmaya çalisir. Ne yazik ki, bu genellikle çalisanlar araciligiyla olur. Veeam Fidye Yazilim Trendleri Raporu 2022'ye göre, EMEA'daki kullanicilarin 46'si yanlislikla kötü amaçli baglantilari tikliyor, güvenli olmayan web sitelerini ziyaret ediyor veya kimlik avi e-postalariyla etkilesim kuruyor. Çok fazla sayida siber suçlu, virüs bulasmis yazilim paketleri ve güvenligi ihlal edilmis kimlik bilgileri araciligiyla da erisim elde ediyor. Yine de, güvenlik süreçleri hakkinda farkindalik ve egitim ile BT'nin dogru kullanimi gibi basit ve uygulamasi kolay önlemler, bu tür pek çok saldirinin gerçeklesmesini engelleyebilir.

 

BT liderligindeki dayaniklilik önlemleriyle ilgili olarak, Veeam anketine yanit veren EMEA kuruluslarinin yalnizca yarisi (49) yedekleme ve siber güvenlik arasinda önemli veya eksiksiz bir revizyon gerektigine inaniyor. Ayrica, siber ekiplerin fidye yazilimi taktiklerinin 33'ü dogrulamalari veya garantili temizlik talimatlarini içeriyor. Saldirganlarin çogu (80) bir kurulusun ortaminda gezinme yetenegini kazandiktan sonra, yaygin isletim sistemleri ve hipervizörler ile NAS platformlari ve veritabani sunuculari dahil olmak üzere bilinen güvenlik açiklarina sahip ana akim sistemlerini hedef aldigindan iyilestirme yapilmasi mutlaka gerekiyor.

 

EMEA kuruluslarinin çogu (84), kurtarilabilirligi saglamak için yedekleme günlüklerine veya medyanin okunabilirligine güveniyor; bu, yalnizca 16'sinin rutin testlerle geri yükleme yaptigini ve islevselligi test ettigi anlamina geliyor. Dolayisiyla, birçok sirket veri ihlali ve kaybi riskiyle karsi karsiya kaliyor. Bazi sirketler, fidye ödeyerek verilerin kurtarilabilecegine inaniyor. Ancak Veeam Fidye Yazilimi Trendleri Raporu 2022 sonuçlari, EMEA kuruluslarinin sadece 22'sinin fidye ödemeden durumu kurtarabildigini gösterdi; bu nedenle yapmamiz gereken, kalan 78'in ayni dayanikliligi elde etmesine yardimci olmak. Fidyeyi ödeyen kuruluslarin 29'unun verilerini hala kurtaramadigini düsündügünüzde, fidyeyi ödemenin çözüm garantisi vermedigi de oldukça açik.

 

Tüm bu tehditler göz korkutucu olabilir, ancak verilerinizi korumanin kolay bir yolu var: güvenli yedekleme, kurtarma ve veri yönetimini kapsayan Modern Veri Koruma. Isletmeler dogal olarak verilerinin korunduguna ve bulut, sanal, fiziksel, SaaS ve Kubernetes ortamlarinda her zaman kullanilabilir olduguna dair güvene ihtiyaç duyarlar. Modern Veri Koruma, kuruluslarin yedekleme ve kurtarma stratejilerini modernlestirmelerine, verileri fidye yazilimlarina ve siber saldirilara karsi korumalarina ve uygulama performansini iyilestirmelerine olanak taniyarak bunu saglar. Artan siber suçla birlikte, 3-2-1-1-0 kuralina dayali (bu, verinin 3 kopya olarak 2 farkli medyada, 1 kopya tesis disinda, diger 1 kopya yine tesis disinda tüm aglardan yalitilmis veya degismez sekilde ve 0 dogrulanmis hata ile 1 kopyanin saklanmasi anlamina geliyor) güvenli yedeklemeler fidye yazilimlarina karsi son savunma hatti olabilir. 

 

Bunlara ek olarak, hem sirket içinde hem de bulutta mevcut yapiyla çalisabilen, ancak donanim markasina bagimli olmayan bir Modern Veri Koruma çözümü seçmek, dijital dönüsüme veya buluta adaptasyon süreçlerinin sirket hedefleriyle paralel olmasi için kurumlarin becerilerini artiriyor ve mobilite kazandiriyor. Sonuç olarak, isletmeler yalnizca veri kaybi veya siber saldirilardan kurtulmakla kalmiyor, ayni zamanda verilerinin tüm potansiyelini kullanarak gelismenin yollarini buluyor ve süreçte yasanacak tüm degisimler karsisinda da veri korumanin etkili olmaya devam edecegi konusunda gönül rahatligi yasiyorlar. Veriler, büyüme ve rekabet avantaji için "en degerli varlik" oldugundan, bu, isletmeler için hayati bir öneme sahiptir.”


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °