Selçuk Özdağ'dan Hatay'ın Anavatan'a katılışının 83. yılı mesajı

Hatay'ın Anavatan'a katılışının 83. yılı nedeniyle açıklamada bulunan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, “Dünya'da hiç bir emsali görülmemiş bir şekilde tam bağımsızlık için mücadele vermiş olan kahraman

Güncel 23.07.2022 14:06:00 0
Selçuk Özdağ

Gelecek Partisi Genel Baskan Yardimcisi Selçuk Özdag Hatay'in Anavatan'a katilisinin 83. yili nedeniyle açiklamada bulundu. Özdag Hatay'in yer alti ve yer üstü zenginlikleri, tarihi önemi, iklimi, cografyasi ve ticaret merkezi konumuyla sadece Türkiye'nin degil tüm Dünya'nin dikkatini ve ilgisini çeken önemli bir merkez oldugunu kaydetti.

Hatay'in 1936 yilindan itibaren Türk dis politikasinin birinci derecede önemli meselesi haline geldigini belirten Özdag sölerine söyle devam etti, “1936 yilinda Fransa’nin Suriye’ye bagimsizlik verecegini açiklamasi üzerine Türkiye Cumhuriyeti, Hatay’in bagimsizligi için Milletler Cemiyeti’ne basvurmustu. Türkiye’nin yogun çabalari üzerine Hatay 1937’de anayasasi ile birlikte ayri bir varlik olarak kabul edilmis, 1938’de de Hatay Devleti kurulmustur. Hatay bu haliyle yaklasik bir yil bagimsiz bir devlet olarak kalmistir. Ikinci Dünya Harbi yaklasirken Almanya ve Italya’nin yayilmaci politikalari karsisinda Türkiye’nin jeopolitik önemini kavrayan Fransa, Hatay’i Türkiye’ye vermeye razi olmustur. Bu kapsamda 23 Haziran 1939 günü Türkiye ile Fransa arasinda imzalanan Türkiye ile Suriye arasinda toprak sorunlarinin kesinlikle çözümüne iliskin Antlasma ile Hatay, Türkiye sinirlarina katilmistir. 7 Temmuz 1939 günü çikarilan bir yasa ile Hatay ili kurularak katilma islemi sonuçlandirilmistir. 23 Temmuz 1939 tarihinde de Fransiz birlikleri Hatay'i terk etmislerdir. Sonuç itibari ile dönemin sartlarini çok iyi degerlendiren Türkiye, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesi ile ulusal davasi olan Hatay meselesini uluslar arasi hukuk ve diplomasi yolu ile çözüme ulastirmayi basarmistir.”

Atatürk’ün kararli tutumu ve üstün diplomatik yetenegi sayesinde Anavatan’a katilan Hatay sehrimiz tüm insanligin örnek almasi gereken karsilikli saygi, sevgi ve hosgörü ikliminden aldigi güçle daha müreffeh bir gelecegi kararlilikla insa etmeye devam etmektedir” diyen Özdag, “Bu duygu ve düsüncelerle, Hatay'in Anavatan'a katilisinin 83. yil dönümünü kutluyor, basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu milli davaya hizmet eden herkesi rahmet, minnet ve sükranla aniyorum” ifadesinde bulundu.

 


Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °