İYİ PARTİLİ DERVİŞOĞLU, İHALESİZ ÖZELLEŞTİRİLEN EYNEZ AÇIK OCAK İŞLETMESİNİN AKIBETİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Soma Ege Linyitleri İşletmesi bünyesinde linyit kömür üretimi yapılan Eynez açık ocak işletmesinin bir kısmının, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) iştiraki olan Yeni Anadolu Madencili

Güncel 22.07.2022 19:38:22 0
İYİ PARTİLİ DERVİŞOĞLU, İHALESİZ ÖZELLEŞTİRİLEN EYNEZ AÇIK OCAK İŞLETMESİNİN AKIBETİNİ TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

IYI Parti Grup Baskanvekili Müsavat Dervisoglu, Soma Ege Linyitleri Isletmesi bünyesinde linyit kömür üretimi yapilan Eynez açik ocak isletmesinin bir kisminin, Türkiye Kömür Isletmeleri (TKI) istiraki olan Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri A.S.’ye ihalesiz olarak devredilmesini TBMM gündemine tasidi.

Manisa’nin Soma ilçesinde TKI’ye bagli Soma Ege Linyitleri Isletmesi bünyesinde linyit kömür üretimi yapilan Eynez açik ocak isletmesinin bir kismi Kurban Bayrami öncesinde TKI  istiraki olan Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri A.S.’ye ihalesiz olarak devredilmisti. IYI Parti Grup Baskanvekili ve Izmir Milletvekili Müsavat Dervisoglu, ihalesiz olarak özellestirilen kömür ocagini TBMM gündemine tasidi.

Dervisoglu, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani’na iki ayri soru önergesi yöneltti. Dervisoglu’nun önergesi söyle:

“KAMU ZARARINA NEDEN OLAN BU ÖZELLESTIRMENIN IPTAL EDILMESI GEREKMEKTEDIR”

“Soma Kömür isletmelerinde 301 maden sehidi verdigimiz elim olay sonrasinda bu tür islemlerden ders alinmadan benzer bir özellestirmenin yapilmasi kabul edilebilir degildir. Bu özellestirme ile isçilerimizin özlük haklari zedelenecegi gibi kontrolsüz yapilan madencilik ile aci can kayiplarina da davetiye çikarilmaktadir. Yapilacak devir ciddi ekonomik sorunlari da beraberinde getirecektir. Zira kamu eliyle isletilen madenlerden çikarilan kömür ile özel sektör tarafindan isletilen madenlerden çikarilarak satilan ayni nitelikteki kömür arasinda ciddi fiyat farkliliklari vardir. Özel sektör tarafindan daha pahaliya satilan kömür nedeniyle vatandaslarimiz pahali kömüre mecbur edilmektedir. Bu nedenlerle ihalesiz olarak yapilan ve kamu zararina neden olan bu özellestirmenin ivedilikle iptal edilmesi gerekmektedir.”

 “KAMU ZARARINA YOL AÇACAK SEKILDE IHALESIZ OLARAK DEVREDILMESININ GEREKÇESI NEDIR”

IYI Parti Grup Baskanvekili Dervisoglu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’e su sorulari yönetti:  

“Türkiye Kömür Isletmeleri’nin istiraklere devredilen isletmeleri için, isletmeci firmalar bugüne kadar hangi kriterlere göre belirlenmistir? Eynez açik ocak isletmesinin Yeni Anadolu Madencilik ve Teknoloji A.S.’ye kamu zararina yol açacak sekilde ihalesiz olarak devredilmesinin gerekçesi nedir? Özellestirme sonucunda burada çalisan isçilerimizin; özlük haklarinda, çalisma kosullarinda ve maaslarinda bir degisiklik yapilacak midir? Maden özellestirmeleri sonucu ortaya çikan denetimsizligin giderilmesi için gerekli is güvenligi önemleri alinacak midir? Bu hususta alinacak önlemler nelerdir? Madencilik sektöründe gerçeklestirilen özellestirmeler sonrasinda özellestirilen isletmelerde yasanan is kazalarinda artis olmus mudur? Özellestirme sonrasinda bu alandan çikarilan kömür fiyatlarinda bir degisiklik yasanacak midir? Vatandaslarimizin daha ucuz kömüre ulasabilmesi için herhangi bir önlem alinacak midir?”

“DENETIMSIZLIGIN GIDERILMESI IÇIN GEREKLI IS GÜVENLIGI ÖNLEMLERI ALINACAK MIDIR”

Dervisoglu, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin’e de su sorulari yönetti:  

“TKI’ye bagli Soma Ege Linyitleri Isletmesi bünyesinde, linyit kömür üretimi yapilan Eynez açik ocak isletmesinin özellestirilmesi sonucunda burada çalisan isçilerimizin; özlük haklarinda, çalisma kosullarinda ve maaslarinda bir degisiklik yapilacak midir? Maden özellestirilmeleri sonucu ortaya çikan denetimsizligin giderilmesi için gerekli is güvenligi önlemleri alinacak midir? Bu hususta alinacak önlemler nelerdir? Madencilik sektöründe gerçeklesen özellestirmeler sonrasinda özellestirilen isletmelerde yasanan is kazalarinda artis olmus mudur?”


Perşembe 23.9 ° / 12.4 °
Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °