CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TAHRAN'DA: “MİLLİ GÜVENLİĞİMİZİ KASTEDEN ŞER ODAKLARINI SURİYE’DEN SÖKÜP ATMAKTA KARARLIYIZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Tahran’da görüştü. Erdoğan görüşme sonrası, “Milli güvenliğimizi kasteden şer odaklarını Suriye’den söküp atmakt

Güncel 20.07.2022 10:37:00 0
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TAHRAN

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan; Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Tahran’da görüstü. Erdogan görüsme sonrasi, “Milli güvenligimizi kasteden ser odaklarini Suriye’den söküp atmakta kararliyiz. Astana garantörleri olarak Rusya Federasyonu ve Iran’dan beklentimiz bu mücadelede Türkiye’ye destek olmalaridir” dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan; Iran’in baskenti Tahran’da Iran Cumhurbaskani Ibrahim Reisi ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile bu aksam bir araya geldi. Ülke liderleri Suriye krizinin ele alindigi görüsme sonrasi basin toplantisi yapti.

Erdogan, zirve öncesi yaptigi açiklamada Suriye krizine iliskin, sunlari söyledi:

“Firat’in batisinda ve dogusunda terör eylemleri devam ediyor. Suriye halkina yapilacak en büyük iyilik bölücü terör örgütünün isgal ettigi topraklardan tamamen sökülüp atilmasi olacaktir. Bölgemizin geleceginde bölücü teröre ve Suriye’de uzantilarinin yer olmadiginin kesin olarak anlasilmasi gerekiyor. Türkiye güney siniri boyunca terörden arindirdigi bölgeler ile hem sivillerin hayatini korumus hem de düzensiz göçü engellemis hem de Suriye’nin toprak bütünlügüne önemli katki vermistir. Önümüzdeki dönemde de eli kanli terör örgütlerine yönelik tavizsiz mücadelemizi sürdürecegiz. Ihtilafin BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayili Karari temelinde yürütülecek bir siyasi süreçte son bulmasi ortak temennimizdir.”    

IBRAHIM REISI: AMERIKALILARIN FIRAT’IN DOGUSUNU TERK ETMESI GEREKIYOR 

Görüsme sonrasi yapilan basin toplantisinda Ibrahim Reisi söyle konustu:

“Suriye’nin toprak bütünlügünün önemine, Suriye’nin egemenligine vurgu yaptik. Bu ülkenin Amerikalilarin Firat’in dogusundaki varligi hiçbir sekilde kabul edilebilir bir sey degildir ve onlarin kesinlikle bu bölgeyi terk etmesi gerekiyor ve Suriye topraklarinin her noktasi Suriye mesru hükümetinin denetimine girmesi gerekiyor. Bu toplantida Siyonizm rejiminin saldirilarini kinamak hususunda, bir an önce bu saldirilan durdurulmasi önemi vurgulandi.”

PUTIN: SURIYE’DEKI HER ÇESIT TERÖRIZM ILE MÜCADELE NOKTASINDA HEMFIKIRIZ.

Vladimir Putin ise, “BM Güvenlik Konseyi’ndeki 2254 sayili Kararlarinda görüldügü gibi diyalog temelinde ve ayni zamanda Suriye’nin toprak bütünlügü korunmasi ile süreci kendileri belirlemelidir. Disaridan bir reçete veya model empoze etmeden. Bugün anlastik ki, Astana formatinda düzenli olarak uzman düzeyinde toplantilar yapilacaktir. Bu tür toplantilara Suriye taraflari, hükümet ve muhalefet, üç ülkenin temsilcileri ve gözlemci ülkeler (Lübnan, Ürdün, Irak gibi), BM temsilciligi de katiliyor. 19. Istisare bu yilin sonuna kadar yapilacaktir. Bizim etkin bir sekilde ortak çalismalarimiz sayesinde Suriye’de terörizm tehdidi ve siddet seviyesi son yillarda düsüyor. ISID ana kuvvetleri ve diger gruplar neredeyse imha edilmistir. Suriye hükümeti topraklarin çogunlugunu kontrol altinda tutuyor. Suriye’deki her çesit terörizm ile mücadele noktasinda hem fikiriz. Bir sonraki Astana Zirve’si Rusya’da yapilacaktir” diye konustu.

ERDOGAN: MILLI GÜVENLIGIMIZI KASTEDEN SER ODAKLARINI SURIYE’DEN SÖKÜP ATMAKTA KARARLIYIZ

Erdogan ise su açiklamayi yapti:

“Terörle mücadele gündemimizin öncelikli konular arasinda yer aldi. Türkiye olarak DAES, YPG, PYD arasinda fark görmüyoruz. Biri ile mücadele için digerinin taseron olarak kullanilmasi mülahazalarini kabul etmiyoruz. Milli güvenligimizi kasteden ser odaklarini Suriye’den söküp atmakta kararliyiz. Astana garantörleri olarak Rusya Federasyonu ve Iran’dan beklentimiz bu mücadelede Türkiye’ye destek olmalaridir. PKK, YPG, PYD hepimizin ortak meselesidir. Zira, terör örgütünün Suriye’nin toprak bütünlügünü hedef aldigini unutmamaliyiz. Suriye ithafina ancak siyasi çözümle son verebilecegi yönündeki mutabakatimiz bakidir.”

 


Perşembe 23.9 ° / 12.4 °
Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °