KANİ BEKO: ÖLÜM GEMİSİNİN İZMİR'E GELMESİNİ İSTEMİYORUZ

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko; Brezilya donanmasına ait ve içinde 600 ton asbest barındırdığı iddia edilen uçak gemisi NAe São Paulo’nun söküm için İzmir Aliağa’ya gelmesine onay verilmesine tepki gösterdi. Beko, 'Bu asbest bombası

Güncel 18.07.2022 14:51:56 0
KANİ BEKO: ÖLÜM GEMİSİNİN İZMİR

CHP Izmir Milletvekili Kani Beko; Brezilya donanmasina ait ve içinde 600 ton asbest barindirdigi iddia edilen uçak gemisi NAe São Paulo’nun söküm için Izmir Aliaga’ya gelmesine onay verilmesine tepki gösterdi. Beko, 'Bu asbest bombasinin, ölüm gemisinin Izmir’e gelmesini istemiyoruz, bunun için tüm gücümüzle mücadele edecegiz” açiklamasini yapti. 

CHP Izmir Milletvekili Kani Beko, Brezilya donanmasina ait ve içinde 600 ton asbest barindirdigi iddia edilen uçak gemisi NAe São Paulo’nun söküm için Izmir Aliaga’ya gelmesine iliskin yazili açiklama yapti. Beko, 'asbest bombasi' olarak tanimladigi geminin Türkiye’ye gelecegine yönelik tartismalari geçen yil TBMM gündemine tasidigini animsatti.

Beko, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi'nin ise soru önergesine verdigi yanitta 'NAe São Paulo' isimli geminin notifikasyon (ön bildirim) basvurusu yapmadigini, uygunlugu görülmeyen gemilerin kabul edilmedigini, gemi söküm islerinin tüm asamalarinin Türkiye'deki ilgili mevzuatlar çerçevesinde, Avrupa standartlarinda yapildigini anlattigini aktardi.

Ancak tüm bunlara ragmen bakanligin geminin Aliaga’ya gelmesine Mayis 2022’de izin verdigini vurgulayan Beko, Izmir'in ve tüm Türkiye'nin endiseli oldugunu dile getirdi.

Kani Beko, açiklamasinda su degerlendirmeleri yapti:

“Asbest kullaniminin kansere yol açtigi bilinmektedir. Uzmanlar, insan vücudundaki etkilerinin ortalama 10 yil sonra ortaya çiktigini, akcigerlerde zamanla nasirlasma yaptigini, zarlarinda kireçleme yaptigini, nefes alabilme kapasitesini ortadan kaldirdigini ve sonunda solunum yetmezligi ve ölüme neden oldugunu anlatiyor. Bir süre önce Kuito isimli tehlikeli atik barindiran bir geminin yine Aliaga’da yer alan tesislerde söküldügü bilgisi de kamuoyuna yansimisti. Sirf iktisadi kaygilarla ülkeyi, insanini ve dogasini riske atan uygulamalarin hayata geçirilmesinin yaratacagi büyük ölçekli sorunlar yaninda Türkiye’nin doganin korunmasi yolunda etik sorumluluklarini da göz ardi eden yönü hatirda tutulmalidir. Ülkede yasayan insanlarin ve canlilarin güvenligi ve sagligi açisindan oldukça riskli bir duruma yol açabilecegi açik olan bu gemi söküm isleminin, ülke itibarini da tehdit eder niteliginden ötürü seffaf bir süreç isletilerek ele alinmasi sorumlulugu ilgili kamu kurumlarinin üzerindedir. Bu asbest bombasinin, ölüm gemisinin Izmir’e gelmesini istemiyoruz, bunun için tüm gücümüzle mücadele edecegiz.”

'ISÇILERIN ÖLMESINE IZIN VERMEYECEGIZ!'

Bölgede ölümlerin arttigini da belirten Beko, “Kirletici malzemenin islenmesinin sonucu olarak uzun zamandir isçilerin ve yasayanlarin öldügü ya da hastalandigi bölgede yasayanlarin gözlemledigi bir olgudur. Bölge halki ve bölgede çalisanlar arasinda kanser olma oranlarinin ortalamalardan oldukça yüksek olduguna ve bu durumun kamuoyundan gizlenmeye çalisildigina dair iddialar siklikla gündeme gelmektedir. Tüm prosedürleri uydurulsa bile isçilerin sagligi, ölmemesi için gerçekten önlemlerin alinmasinin pesini birakmayacagiz” dedi.


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °