ALİ ÖZTUNÇ: TAM KUPON ARAZİYİ YAKMIŞLAR. SAKIN BURALARI BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKMEYİN. BİZ BUNA ENGEL OLURUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, İzmir’in Çeşme ilçesindeki yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Öztunç, “Ovacık bölgesinde yanan yerlere baktığımızda görüyoruz ki tam kupon araziyi yakmışlar. Tam villa girecek arazi

Güncel 15.07.2022 17:48:00 0
ALİ ÖZTUNÇ: TAM KUPON ARAZİYİ YAKMIŞLAR. SAKIN BURALARI BİRİLERİNE PEŞKEŞ ÇEKMEYİN. BİZ BUNA ENGEL OLURUZ

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ali Öztunç, Izmir’in Çesme ilçesindeki yangin bölgesinde incelemelerde bulundu. Öztunç, “Ovacik bölgesinde yanan yerlere baktigimizda görüyoruz ki tam kupon araziyi yakmislar. Tam villa girecek araziler yakilmis. Otel yapilacak yerler; büyük siteler, rezidanslar yapilacak yerler yakilmis. Uyariyoruz; sakin yarin bir gün buralari birilerine peskes çekmeyin. Mehmet Cengiz’mis, suymus, buymus, besli çetenin bir üyesiymis ya da ilçelerdeki AKP’nin besli çetelerine vermekmis, aklinizin ucundan dahi bunu geçirmeyin. Çünkü biz buna engel oluruz, engel olacagiz” dedi. Öztunç, 15 Temmuz darbe girisiminin altinci yil dönümü dolayisiyla da “15 Temmuz’u firsata çevirmek isteyen AKP, sivil darbe girisiminde bulundu. 15 Temmuz’un siyasi ayagi bulunmalidir ve TBMM komisyon raporu açiklanmalidir” diye konustu.

CHP Kahramanmaras Milletvekili Ali Öztunç, Çesme’de iki gün önce çikan ve söndürülen yangin bölgesinde bugün inceleme yapti. Öztunç, yangin bölgesinde yaptigi açiklamada sunlari söyledi:

“DATÇA’DA YANGIN ÇIKTIGINDA GECE GÖRÜSLÜ HELIKOPTERLER ILK KEZ KULLANILDI VE FAYDASI GÖRÜLDÜ”

“Bu yil, orman yanginlari ile ilgili sezon erken açildi. Önce Marmaris’te basladi yanginlar. Ilk yangin çiktiginda, AKP hükümetinin ne kadar hazirliksiz oldugunu görmüs idik. O zamanlar bir tartisma oldu; gece görüslü yangin söndürme helikopterleri neden yok tartismasi. Bakanlik, ‘Helikopter var’ dedi, sonra ‘Var ama 4 Temmuz’da devreye girecek’ dedi. Gece görüslü helikopterler o zaman kullanilmadi. Bakanin ifadesi ile 400 hektarlik alanda çikan yangin, 5 bin hektara siçradi ve yandi. Birkaç gün önce Çesme’de ve Datça’da yeni yanginlar meydana geldi, söndürüldü, kontrol altina alindi. Datça’da yangin çiktiginda gece görüslü helikopterler ilk kez kullanildi ve faydasi görüldü, 300-400 hektarda tutulabildi o yangin. Eger Marmaris’te kullanilsaydi demek ki 5 bin hektar yanmayacakti.

“UYARIYORUZ; SAKIN YARIN BIR GÜN BURALARI BIRILERINE PESKES ÇEKMEYIN, BIZ BUNA ENGEL OLURUZ”

Iki ayri noktada, Çesme’de meydana geldi yangin. Izmir Büyüksehir Belediyesi ekipleri, basarili bir mücadele verdiler. Çesme Belediyesi, kendi imkanlari dogrultusunda basarili bir mücadele verdi. Çesme Belediye Baskani, bizzat kendisi yanginin içerisinde koordine etmeye çalisti. Burada, Ovacik bölgesinde geçmis dönemde kurulmus siteler var. Orada yasayan insanlar tahliye edildi, Çesme’de otellere yerlestirildi. Yanginin o sitelere siçramasi, o evlerin yanmasi engellenmis oldu. Bugün gelirken Ovacik bölgesinde yanan yerlere baktigimizda görüyoruz ki tam kupon araziyi yakmislar. Tam villa girecek araziler yakilmis. Otel yapilacak yerler; büyük siteler, rezidanslar yapilacak yerler yakilmis. Uyariyoruz; sakin yarin bir gün buralari birilerine peskes çekmeyin. Mehmet Cengiz’mis, suymus, buymus, besli çetenin bir üyesiymis ya da ilçelerdeki AKP’nin besli çetelerine vermekmis, aklinizin ucundan dahi bunu geçirmeyin. Çünkü biz buna engel oluruz, engel olacagiz. Bir kez daha uyariyoruz; buralari imara açmaya kalkismayin. Buralar, evet yanan bölgeler, denize sifir otel yapilabilecek, yazlik site yapilabilecek yerler. Buralari peskes çekmeyin, uyariyoruz.

“‘COGRAFYA KADERDIR’ DEMIS BAKAN. EVET COGRAFYA KADERDIR AMA YANGINLAR KADER DEGILDIR”

Yangin sonrasi bakiyorsunuz koca koca bakanlar, elinde telefonlar, Orman Genel Müdürlügü’nün o vefakar, cefakar personeli ile Cumhurbaskani’ni görüstürüyor. Telefonla konusturuyorlar, Cumhurbaskani da tesekkür ediyor. Hükümet, sizin isiniz yangin sonrasi degil; yangin öncesi ön tedbir almaniz gerekiyor. Sel oluyor, bakiyorsun bakanlar kepçenin üzerinde. Yangin oluyor, itfaiye eri gibiler. Ön tedbir alacaksiniz, yangini önleyeceksiniz öncelikle. Çiktiysa da en etkin, en hizli müdahaleyi yaptirmak zorundasiniz. Ama AKP sov pesinde. ‘Cografya kaderdir’ demis Bakan. Evet, cografya kaderdir ama yanginlar kader degildir. Bu milletin bir de kara kaderi var. Iklim krizinin oldugu Akdeniz çanaginda yanginlarin açik oldugu bu dönemde AKP’ye denk gelmek, bu millet için bir kara kader olmustur. O kadar kadersiziz ki; AKP dönemi. Bir baska hükümet olsa, gerçekten çevreye deger veren liyakatli kisilerin Orman Genel Müdürlügü’nde, bakanlikta görev yaptigi dönem olsa yangin çikar, aninda müdahale edilir ve bu yanginlar söndürülür.

“ORMAN GENEL MÜDÜRLÜGÜ’NE PERSONEL ALMANIZ GEREKIYOR VE BU PERSONELI GEÇICI ALMAMANIZ GEREKIYOR”

Sayin Kirisci iyi dinlesin; sadece elestirmiyoruz, öneri de veriyoruz. Bir; orman köylüsüne deger verin. Geçmiste orman köylüsü vardi, orman yangini çiktigindan ilk müdahaleyi köylü yapiyordu, ormani gözü gibi koruyordu. Orman köylüsünü bir tarafa attiniz, ihalelerle ormanin korunmasini vermeye basladiniz, basimiza bu isler gelmeye basladi. Iki; yüksek gerilim hatlarinda kaynaklanan yanginlar var. Engellemenin tek yöntemi, o gerilim hatlarinin alt bölgesini tiraslamaktir. Koridorlari mutlaka açmaniz gerekiyor. Ormanlik alanlarda asagida bulunan otlari temizlemeniz gerekiyor. Yani Orman Genel Müdürlügü’ne personel almaniz gerekiyor ve bu personeli geçici almamaniz gerekiyor. Bir baska önerimiz; alti aylik, dokuz aylik personel mi olur? Olmaz, 12 aylik olacak ve daimi isçi olacak. Adam bilecek ki isi bu, ona göre egitim alacak ve isini sahiplenecek. Ama siz kisa vadeli personel alirsaniz o issiz kaldigi dönem ne yapacagini düsünecek ve egitimi de tam istedigi gibi olmayacak.

“GEÇEN YIL YANAN 150 BIN HEKTAR ORMANIN SORUMLUSU PAKDEMIRLI’DIR”

Ormancilik politikasi ile oynamaktan vazgeçin. Ormancilik politikasinin genetigini degistirdiniz. Bir an evvel liyakat sahibi olan ne kadar sivil toplum kurulusu varsa bunlara deger verin ve ormanciligin genetigini bozmaktan vazgeçin. Bir an evvel Türkiye’nin, mali kendisine ait bir filoya sahip olmasi lazim, yangin söndürme uçaklari ve helikopterleri. THK’nin uçaklari vardi, geçen yil kullanilmadi. Geçen yilki bakan çikti ‘Bunlar antika’ dedi. Bizi elestirmisti. ‘Ne kadar meraklisin antikaya, antikacilik yapiyorsun’ demisti. O THK’nin uçaklari bu sene kullaniliyor. Son Datça yangininda o uçaklar sayesinde yangin daha erken zamanda söndürüldü. Hani antikaydi bu uçaklar ey Pakdemirli? Geçen yil yanan 150 bin hektar ormanin sorumlusu Pakdemirli’dir. Bakanligi birakip gitti. THK’nin uçaklarini çalistirmayan da Pakdemirli. Bunun hesabini verecek.

“15 TEMMUZ’UN SIYASI AYAGI BULUNMALIDIR VE TBMM KOMISYON RAPORU AÇIKLANMALIDIR”

Bugün, Türk demokrasisi için önemli bir gün. Birilerinin besleyip büyüttügü cemaatler, 15 Temmuz’da Türkiye’de demokrasiye darbe girisiminde bulunmustu. Millet bunu bertaraf etti, elinin tersiyle atti. O gün her siyasi görüsten insan, demokrasiye inanan herkes sokaktaydi. Ama basarisiz darbe girisiminden sonra sivil darbe dönemi basladi. 15 Temmuz’u firsata çevirmek isteyen AKP, sivil darbe girisiminde bulundu. 15 Temmuz’u yapanlari besleyen AKP’dir. ‘Ne istediniz de vermedik’ diyen AKP’dir. ‘Dön artik hocam, dön’ diyen AKP’dir. Ama 15 Temmuz’un siyasi ayagi hâlâ arastirilmis degil. 15 Temmuz’un siyasi ayagi kimdi kardesim? Bu sorunun cevabi bulunmadigi halde 15 Temmuz’un üzerindeki gölge kalkmayacaktir. 15 Temmuz’un siyasi ayagi bulunmalidir ve TBMM komisyon raporu açiklanmalidir.”

Öztunç, açiklamasinin ardindan basinin sorularini yanitladi.

“IZMIR BÜYÜKSEHIR BU YANGINDA BASARILI BIR SINAVDAN GEÇMISTIR. ÇOK KISA BIR SÜRE IÇINDE YANGININ EVLERE SIÇRAMASINI ENGELLEMIS VE DAHA AZ BIR ALANIN YANMASINI SAGLAMISTIR”

Öztunç, Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin yanginlari önceden tespit etmek için nisan ayinda hayata geçirdigi Acil Ihbar Sistemi ile ilgili sorulan soruya, “Bu sistemin yanginlarla ilgili faydasini gördük. Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, gerekli bilgilendirmeyi yapti. Izmir Büyüksehir Belediyesi yangini önceden tespit etme sansina sahip oldu. Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin itfaiyesi ile gurur duyuyoruz. Canhiras mücadele etmislerdir. Isi liyakat sahipleri yapiyor, çünkü liyakat sahipleri ile bu is yapilir. CHP’li belediye oldugu için degil, isini iyi yaptigi için söylüyoruz bunu. Geçtigimiz yillarda gördüm, Manisa Büyüksehir’in, Aydin Büyüksehir’in itfaiyesi de çok basariliydi. Izmir Büyüksehir, bu yanginda basarili bir sinavdan geçmistir. Çok kisa bir süre içinde yanginin evlere siçramasini engellemis ve daha az bir alanin yanmasini saglamistir” yanitini verdi.

“ZATEN HÜKÜMET DEGISIYOR, ÖNÜMÜZDEKI DÖNEM CHP IKTIDARINDA DA GEREGINI YAPARIZ”

Öztunç, konusmasinda bahsettigi ‘kupon araziler’ konusunda bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olup olmadigi ile ilgili soru üzerine de “Var zaten, Anayasa 169 var. Ama bunlar yasa dinlemedigi için biz uyarmak durumunda kaliyoruz. Çünkü bunlarin sabikasi var, geçmisleri kirli. Burasi yanan yer, arkamda gördügünüz alanin dibi deniz. Buraya otel, yazlik site yapmak isterler. Biz de diyoruz ki sakin aklinizdan geçirmeyin. Biz CHP’liler, burada oluruz, engelleriz. Zaten hükümet degisiyor, önümüzdeki dönem CHP iktidarinda da geregini yapariz” dedi.


Perşembe 23.9 ° / 12.4 °
Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °