TESK GENEL BAŞKANI PALANDÖKEN: “SİGARAYA YAPILAN ZAMLAR KAÇAK ORANINI ARTIRIYOR”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kaçak tütün oranındaki artış ve sigara zamlarıyla ilgili “Sigara fiyatlarındaki her yükselişte kaçakçılık oranı da artıyor. Sigara fiyatları yükse

Güncel 12.07.2022 12:24:00 0
TESK GENEL BAŞKANI PALANDÖKEN: “SİGARAYA YAPILAN ZAMLAR KAÇAK ORANINI ARTIRIYOR”

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, kaçak tütün oranindaki artis ve sigara zamlariyla ilgili “Sigara fiyatlarindaki her yükseliste kaçakçilik orani da artiyor. Sigara fiyatlari yükselince, sigara karaborsaciligi ayni zamanda kaçakçilar bu konuda aktif görevlerini biraz daha artirarak devam ediyor” dedi.

TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, tütün mamullerine art arda yapilan zamlar ve tütün kaçakçiligi oranindaki artisi degerlendirdi. Palandöken, su açiklamayi yapti:

“SIGARA FIYATLARINDAKI HER YÜKSELISTE KAÇAKÇILIK ORANI DA ARTIYOR”

“Sigara fiyatlarindaki her yükseliste kaçakçilik orani da artiyor. Sigara fiyatlari yükselince, sigara karaborsaciligi ayni zamanda kaçakçilar bu konuda aktif görevlerini biraz daha artirarak devam ediyor. Bu arada hem devlet hem de içen insanlarin zararina mal oluyor. Yaklasik 50 milyar liralik, yüzde 20’lik bir payda sigara kaçakçiliginda ülkemize gelen sigara, satilan yine bandrollü, bayilerde satilanin üstüne ilave kaçak oraninda makron tütün veya düger tütün çesitlerinin satildigini görüyoruz. Üst üste yapilan seri operasyonlarda hem bakanliklarin yapmis oldugu hem de Iç Isleri Bakanligi bu konuda hassas davraniyorlar. Ama maalesef fiyatlarin yüksekliginden bu saticilarin kazançlarinin artmasindan kaynaklanan, vatandasin da mecbur kalip yüksek fiyatli sigara içmesine neden oldugu gibi, kimyevi içerigini bilmedigi tütün veya sigaralarda önemli bir kaçakçiligin oldugunu söylemek mümkün.

KAÇAK SIGARA MIKTARI DEVLETIN 50 MILYAR LIRA GELIR KAYBINA NEDEN OLUYOR: Tabi bu çesitli illegal yollardan geliyor. Karayoluyla geliyor, deniz yoluyla geliyor. Dolayisiyla bu gelen sigara miktari da 50 milyar liralik devletin gelir kaybina neden oldugu gibi tabi bunu satan insanlar için de ayni sekilde zarara ugradigini tespit ediyoruz. Tütünün tabii ki insan sagligina zararli oldugunu herkes biliyor. Ancak fiyatlar yükseltilerek bunun önüne geçmenin mümkün olmadigini da herkes biliyor. Dolayisiyla sigaradaki asiri zamlarin asiri yükselisi, bu gözü dönmüslerin hirsini biraz daha kabartiyor. Yapilacak sey, vatandaslarin bu konuda duyarli olmasi. Satilan tütünün ne oldugunu bilmeden alip, sarim makineleriyle cazip hale getiren, ekonomik durumu biraz daha zayif olan kesimlerin de bu tütünü içmek zorunda kaldigini herkes biliyor. Bizim için en önemli olan insan sagligini korumak.

EGITIM YOLUYLA TÜTÜN IÇICILERINDEKI CAYDIRICILIK ORANI ARTABILIR: Yasal yoldan sigara satislarinin engellenmesiyle ilgili kolluk kuvvetleri çalisiyor ama bizler de vatandas olarak buna destek olmaliyiz. Zaten bayilerde 18 yasin altina sigara satilmasi yasak. Dolayisiyla koruyucu tedbirlerle, egitim yoluyla belki sigara satislarindaki veya tütün içicilerindeki caydiricilik orani artabilir. Bunun için yapilacak sey, herkes el ele verip hem devletin zararini hem içen vatandasin sagligini düsünmek zorunlulugu var.”


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °