MİLLÎ SARAYLAR İDARESİ BAŞKANLIĞI: 'TOPKAPI SARAYI'NDAKİ ÇİNİLER MATKAPLA DELİNMEDİ. KAPI KANCALARI RESTORASYON NEDENİYLE ÇIKARILDI'

Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Topkapı Sarayı'nda 3. Murat Has Odası’nın girişinde bulunan orijinal İznik çinilerinin matkap benzeri bir aletle delindiği iddiasıyla ilgili “İddia edildiği gibi çinilerin matkapla delinmesi veya res

Kültür-Sanat 11.07.2022 20:50:05 0
MİLLÎ SARAYLAR İDARESİ BAŞKANLIĞI:

Milli Saraylar Idaresi Baskanligi, Topkapi Sarayi'nda 3. Murat Has Odasi’nin girisinde bulunan orijinal Iznik çinilerinin matkap benzeri bir aletle delindigi iddiasiyla ilgili “Iddia edildigi gibi çinilerin matkapla delinmesi veya restorasyona aykiri herhangi bir müdahalede bulunulmasi söz konusu degildir. Tarihi çiniler üzerine 1950’li yillarda eklenen kapi kancalari, restorasyon çalismalari sebebiyle çikarilmis, gerekli müdahaleden sonra aslina uygun sekilde yerlerine takilacaktir” açiklamasi yapti.

Milli Saraylar Idaresi Baskanligi, Topkapi Sarayi’nda 16. yüzyildan kalan çinilerin tahrip edildigi iddialariyla ilgili yazili açiklama yapti. Açiklamada, söyle dendi:

IDDIALAR, MAKSATLI VE GERÇEK DISIDIR: Topkapi Sarayi çinilerinin matkapla delindigine dair sosyal mecralarda ve bir takim internet sitelerinde yer alan iddialar, maksatli ve gerçek disidir.

ÇINILER RESTORASYON ÇALISMALARI SEBEBIYLE ÇIKARILDI: Harem Dairesi 3. Murat Has Odasi girisinde yer alan tarihî çiniler üzerine 1950’li yillarda eklenen kapi kancalari, restorasyon çalismalari sebebiyle çikarilmis, gerekli müdahaleden sonra aslina uygun sekilde yerlerine takilacaktir.

ÇINILERIN MATKAPLA DELINMESI SÖZ KONUSU DEGILDIR: Milli Saraylar sorumlulugundaki alanlarda iddia edildigi gibi çinilerin matkapla delinmesi veya restorasyona aykiri herhangi bir müdahalede bulunulmasi söz konusu degildir.

IDDIALAR, MAKSATLI VE KAMUOYUNU YANILTMAYA YO¨NELIKTIR: Huzur ve mutlulugu milletçe hep birlikte yasadigimiz bayram gibi özel günlerde ortaya atilan gerçek disi iddialar, maksatli ve kamuoyunu yaniltmaya yo¨neliktir.

IDDIALARLA ILGILI HUKUKI YOLLARA BASVURULACAKTIR: Baskanligimizin her türlü¨ iletisim ve bilgi sunma kanallari kamuoyuna açiktir. Gerek basinda gerekse sosyal mecralarda yer alan iddialarla ilgili hukuki yollara basvurulacaktir.”


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °