VETERİNER HEKİMLER ODASI BAŞKANI ARSLAN'DAN 'TÜBERKÜLOZ' UYARISI

Kurban kesimlerinde “tüberküloz” (verem) hastalığı tespit edilen hayvanların yenmesinin ciddi sağlık sorunlarına neden olacağına dikkat çeken Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, “Denetimsiz yapılan kesimler ciddi

Güncel 9.07.2022 19:03:35 0
VETERİNER HEKİMLER ODASI BAŞKANI ARSLAN

Veteriner Hekimler Odasi Baskani Prof. Dr. Murat Arslan, tüberküloz (verem) hastaligi bulanan hayvanlarin yenmesinin ciddi saglik sorunlarina neden olacagina dikkat çekerek, kurban kesimleri nedeniyle vatandaslari uyardi. Aslan, “Denetimsiz yapilan kesimler ciddi toplum sagligi risklerini birlikte getirmektedirler. Tüberküloz maalesef hala ülkemizde ve dünyada tespit edilmekte. Vatandaslarimiz mutlaka kesim bölgelerinde bulunan resmi veteriner hekimi veya meslek odalari tarafindan görevlendirilmis veteriner hekimlerden destek istemelidirler” dedi.

Bayramin birinci gününde kurban kesim alanlarinda kesilen hayvanlarda “tüberküloz” hastaligina rastlandi. Veteriner Hekimler Odasi Baskani Prof. Dr. Murat Arslan, kesim sirasinda mutlaka veteriner hekim kontrolünün istenmesi gerektigini belirterek, sokak ve caddelerde yapilan kesimlerin toplum sagligi açisindan ciddi risk tasidigini belirtti.

Tüberküloz hastaligina iliskin ANKA Haber Ajansi’na degerlendirmede bulunan Arslan, kamu sagligi adina bu hayvanlarin tüketilmemesi gerektiginin altini çizerek alinacak diger önlemleri söyle anlatti:

“KESIM SIRASINDA VETERINER HEKIM KONTROLÜNÜ ISTEMEK ÇOK ÖNEMLI: Ülkemizde Kurban bayramlarinda hayvan varligimiza yaklasik yüzde 5’i 3 günlük kisa bir süre içerisinde kesilmektedir. Kesimlerin bir kismi resmi kurumlarin izin verdigi, altyapilari ve donanimlari yeterli veteriner hekimlerin kontrolünde yapilmaktadir. Bir kismi ise maalesef hala cadde ve sokaklarda yapilmaktadir. Denetimsiz yapilan kesimler ciddi toplum sagligi risklerini birlikte getirmektedirler. Özellikle zoonoz kaynakli dedigimiz yani hayvanlardan insanlara geçen hastaliklar bu risklerden bazilaridir. Tüberküloz da bu hastaliklardan bir tanesidir. Maalesef hala ülkemizde ve dünyada tespit edilmekte, kayitlara geçmektedir. Bu hastaliklari önlemek için özellikle kesim sirasinda veteriner hekim kontrolünü istemek çok önemli bir adimdir. Vatandaslarimiz mutlaka kesim bölgelerinde bulunan resmi veteriner hekimi veya meslek odalari tarafindan görevlendirilmis veteriner hekimlerden destek istemelidirler.

BÜTÜN KESIMLERIN DENETIMLI BÖLGELERDE YAPILMASI SARTTIR: Kesim sirasinda hastalik tespit edildiginde veteriner hekimler tarafindan kurban eti imha edilmektedir. Tüketimine izin verilmemektedir ve ilgili resmi kurumlara bu durum bildirilmektedir. Özellikle denetimsiz yapilan kesimler sonrasi, sokak hayvanlarinin atiklari dagitmasi sonrasi risk daha da büyümektedir. Hem hayvan sagligi açisindan hem insan sagligi açisindan risk zamana yayilarak aslinda katlanarak artmaktadir. Bu nedenle mutlaka bütün kesimlerin denetimli bölgelerde yapilmasi sarttir.

DENETIMLER KURBAN BAYRAMI SONRASINDA DA DEVAM ETTIRILMELI: Ülkemizde Kurban Bayrami disinda da bu hastalik riskleri bulunmaktadir. Bu nedenle denetimlerin Kurban Bayrami sonrasinda da devam ettirilmesi sart. Özellikle tüberküloz ve benzeri bir hastalik tespit edilen hayvanin hangi bölgeden geldiginin kulak küpesiyle tespit edilerek o bölgelerde bulasmanin nasil oldugu, sürünün diger üyeleri arasinda ne kadar yaygin oldugu tespit edilerek, gerekirse orada da önlemler alinmalidir. Toplum sagligi açisindan, koruyucu hekimlik açisindan mutlaka bu adimlarin saglik çalisani olan veteriner hekimler tarafindan yapilmasina imkân taninmalidir. Ülkemizde özellikle koruyucu hekimlik alaninda yapilan çalismalar maalesef yetersiz kalmaktadir. Meslek örgütlerinin bu konuda söylemleri dikkate alinmali, veteriner hekimlerin yeterli istihdami saglanarak yilin bütün zamanlarinda koruyucu hekimligin önemi mutlaka vurgulanmalidir, geregi yapilmalidir. Bütün halkimiza veteriner hekimler olarak saglikli, huzurlu bir bayram diliyoruz.”

“KURBANLIK HAYVANINDA TÜBERKÜLOZ ÇIKAN VATANDAS MAGDUR EDILMIYOR”

IBB Kayasehir Kurban Kesim ve Satis Alani’nda görevli veteriner hekim Sule Keles, kesim muayenesi sirasinda 1 hayvanda tüberküloz tespit ettiklerini ve tüberkülozlu hayvanin etini imha ettiklerini belirterek söyle konustu:

“Kayasehir Kurban Kesim ve Satis Alani’nda bir adet tüberkülozlu hayvan çikmistir. Bu kurbanlik hayvanimiz kesim muayene sirasinda veteriner hekim arkadaslarimiz tarafindan fark edilmis olup gerekli bütün tedbirler alinarak ‘imhalik et konteyniri’na indirilmistir. Daha sonrasinda Ilçe Tarim Müdürlügü’ne haber verilerek gerekli tutanaklar tutulmustur. Bu konuyla alakali olarak ne vatandas ne de hayvan sahibi magduriyet yasamamaktadir. Çünkü tüberküloz devlet tarafindan tazminatli bir hastalik olup, hayvan sahibine yüzde 90’ina varacak kadar ücreti iade edilecektir. Bu sebepten dolayi da hayvan sahibi, vatandasa hayvanin ücretini geri iade etmistir.”


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °