ERZİNCAN İLİÇ'TEKİ ALTIN MADENİ HAKKINDA 'İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ' İLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSU

Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu, İliç’teki Çöpler Altın Madeni’ni işleten şirket hakkında; “işçileri, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almadan siyanürü temizleme işleminde çalıştırdığı” iddiasıyla suç duyur

Güncel 9.07.2022 13:22:00 0
ERZİNCAN İLİÇ

Erzincanli Sedat Cezayirlioglu, Iliç’teki Çöpler Altin Madeni’ni isleten sirket hakkinda; “isçileri, isçi sagligi ve is güvenligi önlemlerini almadan siyanürü temizleme isleminde çalistirdigi” iddiasiyla suç duyurusunda bulundugunu bildirdi. Cezayiroglu’nun suç duyurusuna ekledigi görüntülerde, bir is makinasi operatörünün; “Iznimizi, rizamizi sormadan siyanürün içerisinde çalistiriyorlar bizi. Su anda bas agrisindan kafamizi kaldiramiyoruz” dedigi görüldü.

Erzincan’in Iliç ilçesinde, Anagold Madencilik sirketine ait maden sahasinda çekilen siyanür sizintisinin yasandigina dair görüntülerle ilgili yeni bir gelisme ortaya çikti.

Erzincanli Sedat Cezayirlioglu, Erzincan Cumhuriyet Savciligi’na; sirket ve sirket yetkilileri hakkinda, “Suç delillerini yok etme, gizleme veya degistirme, çevrenin kasten kirletilmesi” iddialariyla suç duyurusunda bulundu. Cezayiroglu, savciliga maden sahasinda 26 Haziran 2022 tarihinde çekildigini belirttigi görüntüleri de sundu.

'SU BIRIKINTILER KOMPLE SIYANÜR'

Bir is makinasi operatörünün, su sözleri görüntülere yansidi:

“Erzincan Iliç Anagold Maden’de patlayan siyanürü su anda bize temizletiyorlar. Su birikintiler komple siyanür. Köpüklerden de anlasiliyor zaten su yüzeyindeki.

Su anda görevli arkadas geldi, bize isleri yaptiran. Bu gördügünüz alan komple siyanür. Açik alana dagilan, patlayan siyanür. Su anda yola serilen, dogaya serilen siyanürler toplaniyor greyderler yardimi ile. Bize de yüklememiz için görev verecekler. Su anda önümdeki toplanmis malzeme siyanür. Siyanür karisimi toprak.

Su anda toplanmis, siyanürlü topragi yükleyecegim ve arkadaslara öncülük yapacagim. Götürecekler. Ne yazik ki, maalesef siyanür topraklarimizda. Bu da bir diger görevli araç. Tarih 25 Haziran 2022 Cumartesi günü saat 11.39. Arkadaslar yere dökülen, patlayan siyanürü toplattirdilar greyderlerle bu alanda. Daha sonrasinda toprakla karistirip, yogunlastirdilar.

'TEHLIKELI ALANDA ÇALISTIGIMIZI DA SÖYLEMIYORLAR'

Hiçbir açiklama yapmiyorlar. Hangi alanda çalistigimiz, tehlikeli alanda çalistigimizi da söylemiyorlar. Su anda su gösterdigim alandaki köpüklü alan menfezin içerisi, siyanür. Kimse açiklama yapmiyor. Türkiye topraklarinda yasak olan bir kimyasal topraklara veriliyor ve önlem alinmiyor. Biz çalisanlari da iznimizi, rizamizi sormadan siyanürün içerisinde çalistiriyorlar bizi. Su anda bas agrisindan kafamizi kaldiramiyoruz.”

Cezayirlioglu’nun suç duyurusunda, isçilerin isçi sagligi ve is güvenligi önlemleri alinmadan çalistirildigi kaydedilerek, sunlar belirtildi:

“Menfezlerin siyanürle doldugu -tastigi görülmektedir. Görüntülerdeki menfezler siyanür tasimak veya muhafaza etmek için yapilmamistir. Aksine yapilis amaci yagmur suyunun maden sahasinda bir taskina yol açmamasi ve siyanürlü alanlara yagmur suyunun karismamasi için yagmur suyunun toplanarak Firat Nehri’nin Karasu koluna ve Karasu Baraji’na akitmaktir. Ancak kamera kaydinda açikça görüldügü üzere yagmur suyunu Firat’a tasimak için yapilmis menfez siyanür taskiniyla dolmustur. Bu durumda menfezleri dolduracak kadar fazla akmis olan siyanürün bu menfezler vasitasiyla olay yerinden 200 metre uzaktaki Firat Nehir ve barajina karistigi asikardir.

Süpheli sirket görüntülerde aktarildigi üzere 25 Haziran 2022 Cumartesi saat 23.40’ta  menfezlerde biriken siyanürü toprakla karistirip  yogunlastirmis , siyanürü  mevzuata aykiri sekilde  greyderlerle  toplatmis , Is Kanunu’na ve sosyal güvenlik mevzuatina aykiri fiillere isçileri zorlayarak zorla çalistirmis, isçileri is güvenligine aykiri bir sekilde gerekli koruyucu ekipman olmaksizin çalistirarak can güvenliklerini tehlikeye sokmus ve siyanürlü topragi nerede oldugu bilinmeyecek sekilde toplayarak ortadan kaybetmistir. Nitekim görüntüdeki isçi cami bile açamadigini, bas agrisindan yikilmak üzere oldugunu ifade etmektedir. Bu siyanürlü atik topragin nerede oldugu belli degildir.”

 


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °