DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU: “TÜİK GERÇEKLERİ AÇIKLA, İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN EKMEĞİ İLE OYNAMA”

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı haziran ayı enflasyon rakamlarının halkın hissettiği rakamlardan çok farklı olduğunu

Güncel 4.07.2022 13:15:00 0
DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU: “TÜİK GERÇEKLERİ AÇIKLA, İŞÇİNİN, EMEKÇİNİN EKMEĞİ İLE OYNAMA”

Türkiye Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu (DISK) Genel Baskani Arzu Çerkezoglu, Türkiye Istatistik Kurumu’nun (TÜIK) bugün açikladigi haziran ayi enflasyon rakamlarinin halkin hissettigi rakamlardan çok farkli oldugunu söyledi. Çerkezoglu, “TÜIK’i asgari ücretlinin, emeklinin, dar gelirlinin enflasyonunu ayrica hesaplamaya çagiriyoruz. Kamusal verileri tahrif etmek, buna girismek büyük sorumluluktur, suçtur. Iktidarin direktifleri dogrultusunda enflasyon açikladiginizda bilin ki milyonlarca isçinin emekçinin, onlarin çocuklarinin, daha dogmamis çocuklarinin vebali TÜIK’in boynunda olacaktir. TÜIK gerçekleri açikla, Ekmegimizle oynama” dedi.

DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu ve DISK Yönetim Kurulu üyeleri, bugün enflasyon oranlarini açiklayan TÜIK’in önünde basin açiklamasi yapmak için Ankara’daki Necatibey caddesinde bir araya geldi. Polis, DISK’lilerin TÜIK önüne yürümesine ve orada açiklama yapmasina izin vermedi. DISK’liler Necatibey’de TÜIK’e “gerçek enflasyon rakamlarini açikla, isçinin, emekçinin ekmegi ile oynama” çagrisi ile basin açiklamasi yapti.

DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu sunlari söyledi:

“BU TUTUMU KABUL ETMEDIGIMIZI VE PROTESTO ETTIGIMIZI IFADE ETMEK ISTERIM”

“Bu ülkede emegi ile geçinen milyonlarca isçinin kamu çalisaninin emekçinin ücretini belirleyen en büyük ücret belirleyicisi konumuna gelen TÜIK önünde TÜIK’i gerçekleri açiklamaya çagirmak ve isçinin emeklinin emekçinin ekmegi ile oynamamasi için çagrida bulunmak için geldik. TÜIK, önünde yapmak istedigimiz basin açiklamasini burada gerçeklestiriyoruz. Sunun altini çizmek isterim ki bu ülkede ve dünyada herkes açisindan görüslerini ifade etmek elestirilerini sunmak için toplanmak ve gösteri yürüyüsü yapma hakki en temek insan haklarindan bir tanesidir. Yasalarda ve anayasada korunma altina alinan bu hakkin kullanimini engellemek asla kabul edilemez. Bu tutumu kabul etmedigimizi ve protesto ettigimizi ifade etmek isterim.

“TÜIK YILLARDIR, ÖZELLIKLE IKTIDARIN ÜCRETLERI BASKILAMA POLITIKASINI HAYATA GEÇIRMESI IÇIN ENFLASYONU DA BÜTÜN VERILERI DE PERDELEYEREK VE KARARTARAK AÇIKLIYOR”

TÜIK, biraz önce haziran enflasyonunu açikladi. Aylik 4,95, yillik 78,62, sasirdik mi bu rakamlara hayir sasirmadik. Çünkü TÜIK yillardir, özellikle iktidarin ücretleri baskilama politikasini hayata geçirmesi için enflasyonu da bütün verileri de perdeleyerek ve karartarak açikliyor. Bugün 6 aylik enflasyon orani belli oldu, bu oran isçiler, emekçiler, memurlar, emekliler için büyük önem tasiyor. Temmuz ayinda ücretlere yapilacak zamlar, memur maaslari, emekli ayliklari bu enflasyona bakarak belirleniyor. Yani ülkemizin yüksek enflasyonlu bir sürece girdigi, her gün daha yoksullastigimiz ve bu ülkede yasayan çok küçük bir azinlik disinda 84 milyonun geçinemedigi bu süreçte, 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak ücretler iste bu 6 aylik enflasyona göre belirlenecek.

“HALKIN HISSETTIGI ENFLASYON BASKA, TÜIK’IN AÇIKLADIGI ENFLASYON ISE ÇOK BASKA”

Milyonlarin cebine girecek para, milyonlarin sofrasina gelecek ekmek adeta TÜIK tarafinda belirleniyor.  TÜIK, ülkemizde adeta en büyük patron gibi. Bütün emek gelirleri onun açikladigi oranlara göre belirleniyor. O nedenle enflasyonun eksik, hatali ölçülmesi emekçilerin hakkinin gasp edilmesi demektir. TÜIK, enflasyonu düsük açiklayarak isçinin, memurun emeklinin ekmegi ile oynuyor, enflasyonu düsük açiklayarak her gün soframizdaki ekmegin bir dilim daha küçülmesine yol açiyor. Ekmegimizi, emegimizi savunmak için buradayiz. Enflasyonun dogru ölçülmesi için, TÜIK’e görevini hatirlatmak için buradayiz.  Halkin hissettigi enflasyon baska, TÜIK’in açikladigi enflasyon ise çok baska. 

“TÜIK YÖNETIMINE SESLENIYORUZ; ENFLASYONU DOGRU ÖLÇÜN, ISINIZI DOGRU YAPIN”

40 kere söyledik burada bir kez daha söylüyoruz; TÜIK isini dogru yapmiyor, kendini enflasyonla mücadele kurumu gibi görüyor. TÜIK, rakamlarla mücadele ederek enflasyonu düsük göstermeye çalisiyor. Enflasyonla mücadele etmek bir kamusal kurum olan TÜIK’in görevi degildir, ülkeyi yöneten siyasi iktidarin, Merkez Bankasi’nin görevidir. TÜIK, siyasi iktidarin ücretlerimizi her gün geriye götüren politikalarina açikladigi enflasyonla alt oluyor. Biz asla bunu kabul etmiyoruz. TÜIK’in görevi milyonlarca isçinin, emekçinin ekmegini korumak ve bunun için enflasyon rakamlarini dogru, seffaf ölçmektir. Biraz uzaktan da olsa TÜIK yönetimine sesleniyoruz; enflasyonu dogru ölçün, isinizi dogru yapin. Seffaf davranin, daha fazla detay açiklayin. Enflasyon hesaplamasini, detay verileri sendikalarla, bilim insanlari ile paylasin. Kamuoyunun denetimine açin. Yüksek enflasyon döneminde sirtinizda büyük bir yükümlülük var.

“VERILERI KARARTARAK, RAKAMLARI PERDELEYEREK, ENFLASYON RAKAMLARINI DÜSÜK AÇIKLAYARAK MILYONLARI AÇLIGA, SEFALETE MAHKUM EDIYORSUNUZ”

Biz TÜIK’e kapilariniz açik olsun, seffaf olun dedikçe, bilgi karatiyor. Son örnegi de enflasyon sepeti olarak bildigimiz, enflasyona esas madde fiyat listesinin açiklamiyor. 1933 yilindan beri açiklanan veriler artik karartiliyor. DISK olarak sorduk, neden açiklamiyorsunuz bu rakamlari bizlerle paylasin dedik. Gelen yanit son derece gayri ciddi. Dediler ki enflasyon sepetindeki o rakamlari açiklarsak halk bu rakamlari yanlis anliyormus. Aslinda söyledekileri su; rakamlar açiklandiklarinda bu ülkede milyonlarca isçi, emekçi, emek çalismalari yapanlar gerçek rakamlarla TÜIK’in rakamlarini yan yana koydugunda aradaki makasi, gerçekleri daha açik görecek. Bu nedenle verileri karartiyorlar. TÜIK’in açikladigi issizlik rakamlarinin da gerçek issizlikle ilgisiz rakamlar. Bugün Türkiye’nin en büyük sorunu issizlik, Türkiye’de yasayan insanlar issizligi elle tutuyor, gözle görüyor. Özellikle genç ve kadin issizligi rekorlar kirarken TÜIK issizlik rakamlarini da hep karartti. Biz yillarca gerçek issizlik rakamlarini DISK-AR’in hesaplamasiyla açikladik. 10 yil sonra TÜIK artik genis tanimli issizligi de açiklamaya basladi, 10 yil sonra. Simdi buradan uyariyoruz, enflasyonda da aynisini yapiyorsunuz. Verileri karartarak, rakamlari perdeleyerek, enflasyon rakamlarini düsük açiklayarak milyonlari açliga, sefalete mahkum ediyorsunuz. Gelin bu hatali, yanlis yoldan dönün. Iktidarlarin masasi olmayin, halkin, kamunun kurumu olun.

“TÜIK, ENFLASYONU EKSIK AÇIKLADIKÇA AZALAN SEY ISÇININ, EMEKÇININ EKMEGI, ALIM GÜCÜ OLUYOR”

TÜIK’i asgari ücretlinin, emeklinin, dar gelirlinin enflasyonunu ayrica hesaplamaya çagiriyoruz. Gerçek enflasyon rakamlari üzerinden emegimize, ekmegimize sahip çikmak istiyoruz. Bunun yapilmamasi açikça suçtur. Kamusal verileri tahrif etmek, buna girismek büyük sorumluluktur, suçtur. Iktidarin direktifleri dogrultusunda enflasyon açikladiginizda bilin ki milyonlarca isçinin emekçinin, onlarin çocuklarinin, daha dogmamis çocuklarinin vebali TÜIK’in boynunda olacaktir. 20 yildir ülkeyi yöneten AKP’ye hükümete, sesleniyoruz. TÜIK’i rahat birakin. TÜIK’in hesaplamalarina müdahale etmeyin. Rakamlarla mücadele ederek enflasyon düsmez. Siz TÜIK’e enflasyonu düsük açiklattiginizda düsen, azalan tek sek TÜIK’in güvenilirligi oluyor. TÜIK, enflasyonu eksik açikladikça azalan sey isçinin, emekçinin ekmegi, alim gücü oluyor.

“TÜM EMEKÇILERI, EMEGIMIZE, EKMEGIMIZE SAHIP ÇIKMAYA ÇAGIRIYORUZ”

Milyonlarca, isçi ve emekçi, gerçek enflasyonu her gün yasayarak biliyor. Sizin TÜIK’e açiklattiginiz bu enflasyon rakamlarina bu ülkede ücreti ile geçinen milyonlar asla inanmiyor. Bu ülkede, issizlik, yoksulluk, açlik, açlik sinirin altinda bir asgari ücret var. Bu ülkede açlik sinirinin altindaki ücret ortalama ücret haline geldi. Bu ülkede o açlik sinirinin altindaki asgari ücretin yarisi ile geçinmeye çalisan milyonlarca emekli var. Bu ülkenin bütün degerlerini biz üretiyoruz ama biz büyümüyoruz. Enflasyonla mücadele etmek için gerçek yapisal adimlar atin. Ekonomi de toplam bir iyilesme olacak bunun için üretime dayali, kalici güvenceli istihdam yaratacak bir ekonomik politikaya ihtiyaç var. Tümüyle TL’nin degersizlestirilmesi ve emegin ucuzlatilmasi üzerine kurulu büyüme politikasindan vazgeçin. Yoksullastiran bu büyümeden isçiye, emekçiye hayir gelmiyor. TÜIK gerçekleri açikla Ekmegimizle oynama! Isçilerin, emekçilerin, emeklilerin ekmegiyle oynamayin. Ülke tarihinin görülmemis bir bölüsüm sokunu yasiyoruz. Bu ülkede ürettigimiz degerin hakça paylasildigi, esitligin, adaletin ve kardesligin oldugu, demokrasinin tüm kurum ve kurallari ile isledigi bütün engellerin kaldirildigi emegin Türkiye’sini hep birlikte kendi ellerimizde buracagiz. Tüm emekçileri, emegimize, ekmegimize sahip çikmaya çagiriyoruz.”


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °