CHP KURMAYLARINDAN 'ASGARİ ÜCRET' TEPKİSİ

CHP kurmayları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yüzde 30’luk asgari ücret zammına tepki gösterdi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Kendilerine ‘ekonomistim’ diyenler, daha dört işlem yapıp asgari ücrete yapılan z

Güncel 1.07.2022 19:36:00 0
CHP KURMAYLARINDAN

CHP kurmaylari, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açikladigi yüzde 30’luk asgari ücret zammina tepki gösterdi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Kendilerine ‘ekonomistim’ diyenler, daha dört islem yapip asgari ücrete yapilan zammi hesaplayamiyor. Ama çakma ekonomist, o kadar çaresiz ki asgari ücretliyi enflasyona ezdiren bir zam oranini bile kendisi açikliyor. Millet, sandikta bunun hesabini soracak” dedi. CHP Genel Baskan Yardimcisi Veli Agbaba ise “Yapilan zam, asgari ücretlinin yilin geri kalan 6 ayini yine açlik siniri altinda yasamasinin ilani oldu” degerlendirmesini yapti.

Cumhurbaskani Erdogan’in bugün açikladigi yüzde 30’luk asgari ücret zammina CHP yöneticilerinden tepki geldi. CHP kurmaylarinin sosyal medya hesaplarindan verdigi tepkiler söyle:

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Kendilerine ‘ekonomistim’ diyenler, daha dört islem yapip asgari ücrete yapilan zammi hesaplayamiyor. Ama çakma ekonomist, o kadar çaresiz ki asgari ücretliyi enflasyona ezdiren bir zam oranini bile kendisi açikliyor. Millet, sandikta bunun hesabini soracak. Geliyor gelmekte olan.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Gülizar Biçer Karaca: Açlik sinirinin 6 bin 391 TL oldugu bir ülkede asgari ücreti 5 bin 500 TL olarak açiklamak, milyonlarca yurttasa ‘açliginiz umurumuzda degil’ demektir.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Gamze Akkus Ilgezdi: Emekçileri sadece enflasyona ezdirmekle kalmayip bir de kendileri ezdiler. Çarsi, pazara yansiyan enflasyonun yüzde 200'lere dayandigi ülkede asgari ücret, yapilan zamla açlik sinirina dahi yaklasamiyor.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Oguz Kaan Salici: Yilin basinda 4 bin 253 TL yapilan asgari ücret, yeni zamla 5 bin 500 TL oldu. Açlik sinirinin altinda kalan asgari ücretle insanlar geçinemez. Yoksulluk siniri ise bu ücretin kat kat üstünde. Tek bir karar ülkeyi düze çikarir; hemen seçim.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Seyit Torun: Asgari ücrete yapilan sözde zamla ‘vatandasi enflasyona ezdirmedik’ diyen, milletin akliyla dalga geçen bu hükümet gidecek. Saraylarda, bir eli yagda, bir eli balda olan bu hükümetin üstünde, açliga terk ettikleri milletin ahi var.

CHP Grup Baskanvekili Engin Özkoç: Erdogan enflasyonu durdurulamadiktan sonra maas artislari ise yaramayacaktir. Açlik sinirinin altindaki 5 bin 500 TL asgari ücret, vatandasi açliga terk etmektir. Güçlü demokrasi, güçlü ekonomi, güçlü Türkiye için oyunuzu alti oka basin.”

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay: Açlik sinirinin 6 bin 391 TL oldugu bir ülkede, 6 bin 770 TL'nin altindaki her rakam zülümdür, emek hirsizligidir.

CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke: Aç kalmamak için en az 6 bin 400 TL gerekiyor, asgari ücret 5 bin 500 TL. Rezilsiniz! Emekçiyi ezen Saray düzenini degistirecegiz.

CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Emek Bürolari Koordinatörü Veli Agbaba ise yapilan zamma iliskin su degerlendirmeleri yapti:

“ERDOGAN, ASGARI ÜCRETI DEGIL ASGARI AÇLIK ÜCRETINI AÇIKLADI”

“Yeni asgari ücret 5 bin 500 TL. Erdogan'in ‘Hiçbir vatandasimizi enflasyona ezdirmeme sözümüz, kararligimiz var’ dedikten sonra açikladigi asgari ücret, açlik sinirinin altinda kaldi. Erdogan, asgari ücreti degil, asgari açlik ücretini açikladi. TÜIK'in 5 aylik açiklamis oldugu enflasyon orani yüzde 35,6. Eger haziran enflasyonu sifir bile çiksa zam orani yüzde 35,6 olacakken asgari ücret zammi yüzde 30 olarak açiklandi. Erdogan, asgari ücretliye manipülasyon kurumu TÜIK verilerinden dahi daha az zam verdi.

“YAPILAN ZAM, ASGARI ÜCRETLININ YILIN GERI KALAN 6 AYINI YINE AÇLIK SINIRI ALTINDA YASAMASININ ILANI OLDU”

Haziran ayi için açlik sinirini Türk-Is 6 bin 391 TL, Birlesik Kamu Is 6 bin 778 TL olarak açikladi. Yani ortalama açlik siniri 6 bin 585 TL. Bu zam, ortalama açlik sinirinin tam bin 85 TL altinda kaldi. 10 milyon asgari ücretli ve ailesine Erdogan’in verdigi müjde, açlik oldu. Asgari ücrete zam yapilmadi, açiklanan 5 bin 500 TL asgari ücret, 4 bin 253 TL asgari ücretin de alim gücü olarak gerisinde kaldi. Yapilan zam, asgari ücretlinin yilin geri kalan 6 ayini yine açlik siniri altinda yasamasinin ilani oldu.

Erdogan, 5 bin 500 TL asgari ücreti ‘Türkiye çalisanlarin emegi ile büyüyor’ slogani altinda açikladi. Oysa bu ifade, ‘AKP emekçilerin emegine el koyarak büyüyor’ olarak degistirilmeliydi.”


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °