BAKAN NEBATİ: FATURA KARŞILIĞI ALDIĞINIZ KREDİYİ FATURALARDAKİ AMACINA UYGUN BİR ŞEKİLDE KULLANIN

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 'Proforma faturaları kullanıp, krediyi alıp sonra da faturalarını iptal edenlere buradan bir çağrım var. Sakın ha! Her şeyi biliyoruz. Faturalar karşılığı olarak aldığınız krediyi faturalardaki

Güncel 1.07.2022 19:26:00 0
BAKAN NEBATİ: FATURA KARŞILIĞI ALDIĞINIZ KREDİYİ FATURALARDAKİ AMACINA UYGUN BİR ŞEKİLDE KULLANIN

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, 'Proforma faturalari kullanip, krediyi alip sonra da faturalarini iptal edenlere buradan bir çagrim var. Sakin ha! Her seyi biliyoruz. Faturalar karsiligi olarak aldiginiz krediyi faturalardaki amacina uygun bir sekilde kullanin. Proforma fatura, belli bir müddet sonra gerçek faturaya dönüsecek. Üretim diyoruz ya size ucuz kredi veriyoruz. ‘Ucuz krediyi yatirimda kullan, isletme sermayende kullan’ diyoruz. Bu konuda gerekli adimlari atacagimizi tüm kamuoyunun bilmesinde fayda var” dedi.  

Nureddin Nebati, Diyarbakir Is Dünyasi Bulusmasi toplantisinda yaptigi konusmada, milyonlarin bekledigi asgari ücret rakamini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açiklayacagini belirtti. Nebati, is dünyasina yönelik uyarilarda bulunarak sunlari söyledi:

“ELEKTRIK MALIYETLERININ ZAMANLA SIFIRLANMASI KONUSUNDA TARIHI BIR ADIM ATMIS OLUYORUZ: Tarimsal sulamada günes enerjisi santralleri projemizi baslattik. Bu projenin tanitimini da biliyorsunuz mart ayinda Urfa'da hep birlikte yaptik. GES'e yönelik desteklerimiz kapsaminda çiftçilerimize, Ziraat Bankasi'yla ilk bir yili geri ödemesiz olan toplam 84 ay vadede kredi imkani sunuyoruz. Tarim arazisinin en fazla yüzde 1,5’una kadar GES kurulumu ve aylik mahsuplasmasina da imkan getirdik. Böylelikle bölge insanimizin tarimdaki en önemli sorunu elektrik maliyetlerinin zamanla sifirlanmasi konusunda tarihi bir adim atmis oluyoruz.

ÇIFTÇILERIMIZ FAZLADAN ÜRETMIS OLDUGU ELEKTRIGI DE SATMA IMKANINA KAVUSMUS OLACAK: Ancak, anlasilan bazilari, bizim icraatlarimizin hizina yetisip takip edememis. Biz, vaat vermiyoruz, net olarak söylüyoruz. 84 milyar lira, 830 bin hektarlik alanin bitmis baraj ve göletlerindeki suyun topraga kavusturulmasi ile ilgili bir çalisma arti 12 milyar liralik, Türk tarimini destekliyoruz. Böylelikle özellikle GES üretiminde bulunan çiftçilerimiz, sadece mahsuplasma imkanina degil fazladan üretmis oldugu elektrigi de satma imkanina kavusmus olacak.

BÜYÜK VE DENGELI BIR BÜYÜMEYLE YAKALAMIS DURUMDAYIZ: Bu yilin ilk çeyreginde yüzde 7,3 oraninda büyük ve dengeli bir büyümeyi yakaladik. Yani net dis ticaret talebimizle içerideki talep neredeyse at basi birlikte gidiyor. Tam dengeli bir büyümeyle yakalamis durumdayiz. Imalat sanayisinde kilit konumunda olan birçok sektörü dogrudan etkileyen makine teçhizat yatirimlarimiz da 2019 yilinin son çeyreginden bu yana kesintisiz büyüyor. Nisan ayi itibariyle toplam istihdamimizi 30,4 milyona çikardik. Onun için bütçemiz güçlü. Onun için kamu maliyemiz güçlü. Ülkenin tamami üretiyor, ihraç ediyor ve istihdami da en üst seviyeye getirmis durumda. 2020 yilinin nisan ayina göre Türkiye, 5 milyon yeni istihdam sagladi. Bu bir rekordur.

SAVAS NEDENIYLE ENFLASYONDA YÜKSEK BIR RAKAM OLUSTU: Cumhuriyet’imizin 100. yilinda, 2023’te 100 milyar dolarlik bir ihracati biz insallah geçmis olacagiz. Diger yandan Covid-19 salgini sonrasinda ortaya çikan Rusya-Ukrayna savasi, tam toparlanma egiliminde olan arz ve tedavi zincirlerini olumsuz yönde etkilerken küresel emtia fiyatlarinin önemli ölçüde artmasina neden oldu. Enflasyonun tüm dünyada son 40 yilin en yüksek seviyelerine ulasmasina da yol açmistir. Bu durumun bize de yansimasi sonrasinda ülkemizde de enflasyonda yüksek bir rakam olustu. Alim gücünü ve refahi korumak amaciyla pek çok tedbiri hayata geçirdik. Pek çok alanda vergi oranini düsürdük.

TEMMUZ AYINDAN ITIBAREN GEÇERLI OLACAK SEKILDE ASGARI ÜCRET BELIRLENIYOR: Tüm bu adimlar ek olarak, 2022 yilinda 241 milyar lira vergi gelirinden vazgeçiyoruz. Son olarak, asgari ücreti iyilestirilmesine yönelik Cumhurbaskanimizin talimatiyla yapilan çalismalar da nihayetleniyor. Dar gelirli ve sabit ücretli vatandaslarimizi hayat pahaliligindan korumak amaciyla temmuz ayindan itibaren geçerli olacak sekilde asgari ücret belirleniyor. Belirlendigi anda da Sayin Cumhurbaskanimiz bunu milletimizle paylasacaktir. Makro ekonomik ve finansal istikrarli kuvvetlendirmeye yönelik ilave tedbirlerle de enflasyonla mücadele sürecimizi destekliyoruz. Döviz kurlarindaki fiyat dalgalanmalarini en aza indirmek için 2021 yili aralik ayinda uygulamaya basladigimiz kur korumali mevduat enstrümanina ilaveten, biliyorsunuz gelire endeksli senetlerin, yani GES'lerin de ihracini gerçeklestirdik.

MAKRO IHTIYATI POLITIKALARDA SIKILASMAYA GIDIYORUZ: Kredilerin üretken alanlara yönlendirilmesini saglamak amaciyla tüketici ve konut kredilerine yönelik makro ihtiyati politikalarda sikilasmaya gidiyoruz. Ancak dar gelirli vatandaslarimizin krediye erisim imkanini gözeterek 50 bin liraya kadar olan tüketici kredilerinde bir vade sinirlamasina gitmedik.

BDDK’NIN DÜZENLEMESINDEKI AMACI SON DERECE AÇIK: Finansal istikrari güçlendirme politikamiz kapsaminda yakin dönemde BDDK, ticari kredi kullanimina dair bir düzenleme yapti. Bu düzenlemenin de amaci son derece açik. ‘Krediyi aliyorsaniz üretim, ihracat yapin, istihdam olusturun, ter dökerek para kazanin. Gidip de dövize, atina yatirim yapmayin’ diyor. Açik bir sekilde.

TÜRKIYE EKONOMI MODELI'NE SAYGI DUYMUYORSANIZ BILE UYUM SAGLAYIN: Bu ülke, en dogru sekilde 20 yildir nasil yönetildiyse bundan sonra da yönetilmeye devam edecek. Türkiye Ekonomi Modeli’ne de saygi duymuyorsaniz bile uyum saglayin. Türkiye Ekonomi Modeli, üretim ve ihracat odakli ve istihdami artirmaya odakli. Bunun için de selektif kredi anlayisiyla çalisiyor. Kredilerimizi uygun alanlara veriyoruz. ‘Ver parayi ucuza’, ne yapacaksin parayi, dövize gideceksin. Kusura bakma, buna izin vermeyiz. Yatirimcinin basimizin üstünde yeri var. Yeter ki aldigin krediyi düzgün bir yerde kullan. Dijital teknolojinin gelistigi bir ortamdayiz. Hangi miktari nerede kullandigini seffaf bir sekilde zaten ortaya koyuyor. Verdigimiz paralar, krediler bosa gitmesin. Siz de kazanin, ülke de kazansin. Verdigimiz kredilerin amacina uygun sekilde harcanmasini saglamaya yönelik bazi düzenlemeler yapmamizdan daha dogal ne olabilir ki ya? Isteyen, kendi kaynaklarini yine gidip istedigi sekilde kullanabilir. Bizi hiç ilgilendirmiyor ama bankaya ‘Ben bu parayi su is için aliyorum’ diyorsan aldigin o parayi o is için kullanmak mecburiyetindesin.

BIZ, MILLETIMIZIN ÇIKARLARI NEYI GEREKTIRIYORSA ONU YAPIYORUZ: BDDK, çok açik bir sekilde diyor ki ‘Ticari kredi aliyorsaniz bunu size üretken islerde kullanmaniz için veriyoruz’ diyor. Bu kadar açik. Diger yandan bizim, Türk lirasini güçlendirme, güvenme, yani liralasma yönünde bir politikamiz var. Bu çok net. Burada asil sorun nedir biliyor musunuz? Burada asil sorun, 2002 yilinda toplanan her 100 liranin 86 lirasi faize gidiyorken bugün toplanan her 100 liranin 15 lirasi faize gidiyor. Karamsarliklarinin asil sebebi, rant ekonomisinden üretim ekonomisine geçiyor olmamiz. Karamsarlar, bu yüzden daha da karamsar oluyor. Yok böyle bir Türkiye artik. Kimse kusura bakmasin. Biz, milletimizin çikarlari neyi gerektiriyorsa onu yapiyoruz.

ISTIHDAMA YÖNELIK FINANSMAN IMKANLARIMIZI 2 KATINA ÇIKARIYORUZ: Attigimiz bu adimlar, inaniyoruz ki finansal istikrari saglamlastiracak ve selektif kredi politikamizla uyumlu sekilde kaynaklarin daha verimli ve üretken alanlarda kullanilmasini saglayacaktir. Son dönemde Meclis’e verilen kanun teklifiyle Hazine destekli kefalet sisteminin yasal kaynagini 50 milyar liradan 100 milyar liraya yükselterek üretime, yatirima, ihracata, dolayisiyla da istihdama yönelik finansman imkanlarimizi iki katina çikariyoruz. Bu kanun teklifi, biliyorsunuz dün Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek Genel Kurul asamasina geldi.

PROFORMA FATURALARI KULLANIP FATURALARINI IPTAL EDENLERE BURADAN BIR ÇAGRIM VAR: KGF'de ve diger kredilerde fatura karsiligi destek veriyoruz biliyorsunuz. Buradan sesleniyorum. Proforma faturalari kullanip, krediyi alip sonra da faturalarini iptal edenlere buradan bir çagrim var. Sakin ha! Her seyi biliyoruz. Sakin ha! Faturalar karsiligi olarak aldiginiz krediyi faturalardaki amacina uygun bir sekilde kullanin. Proforma fatura, belli bir müddet sonra gerçek faturaya dönüsecek. Üretim diyoruz ya size ucuz kredi veriyoruz. ‘Ucuz krediyi git, yatirimda kullan, isletme sermayende kullan’ diyoruz. Bu konuda gerekli adimlari atacagimizi tüm kamuoyunun bilmesinde fayda var. Meclis’teki kanun teklifi sayesinde esnafimiz, çiftçimiz, küçük ve ortak orta ölçekli isletmelerimiz basta olmak üzere tüm firmalarimiza piyasa sartlarini gözeterek tedricen ve selektif bir yaklasimla kullandirmak üzere 890 milyar lira civarinda ilave bir finansman imkani olusturmus olacagiz.”

PROFORMA FATURA NEDIR

Proforma fatura, teklif faturasidir, ön fatura da denilmektedir. Proforma fatura, özellikle dis ticarette kullanilir, uluslararasi satis sözlesmesi olarak da nitelendirilir. Proforma fatura karsiligi hizmet veya ürün verilmedigi için ödeme de yapilmaz. Proforma faturanin maliye açisindan ve kanunen hiçbir sorumlulugu yoktur. Ticaret ve vergi hukukunda proforma fatura ile alakali bir düzenleme bulunmamaktadir. Dileyen her isletme proforma faturayi kullanabilir. Yalniz proforma fatura düzenlemek için ticari fatura kullanilmaz. Ayrica fatura üzerinde “proforma fatura” ibaresi olmak zorundadir. Isletme, kagit proforma fatura düzenleyecegi gibi antetli kagidiyla da proforma faturayi hazirlayabilir.


Salı 27.9 ° / 18.5 °
Çarşamba 27.3 ° / 19 °
Perşembe 26.9 ° / 15.5 °