EK BÜTÇE KANUNU TEKLİFİ TBMM’DE KABUL EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla sunulan ve 2022 yılı bütçe kanununda değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre; genel bütçe kapsamındaki idareler için 817 milyar 271 milyo

Güncel 30.06.2022 11:18:00 0
EK BÜTÇE KANUNU TEKLİFİ TBMM’DE KABUL EDİLDİ

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan imzasiyla sunulan ve 2022 yili bütçe kanununda degisiklik yapilmasini öngören kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre; genel bütçe kapsamindaki idareler için 817 milyar 271 milyon 632 bin lira, özel bütçeli idareler için 63 milyar 203 milyon 143 bin lira olmak üzere toplam 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek bütçeye eklendi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in imzasini tasiyan 2022 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bagli Cetvellerinde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalasti.

Böylece genel bütçe kapsamindaki idareler için 817 milyar 271 milyon 632 bin lira, özel bütçeli idareler için 63 milyar 203 milyon 143 bin lira olmak üzere toplam 880 milyar 474 milyon 775 bin lira ödenek bütçeye eklenmis oldu.

DIYANET’E 554 MILYON 13 BIN LIRA EK ÖDENEK

Buna göre; Diyanet Isleri Baskanligi’nin bütçesine 554 milyon 13 bin TL ödenek eklendi. Milli Egitim Bakanligi bütçesinin “ücretsiz ders kitaplari giderleri” kalemine 2 milyar 413 milyon TL ek ödenek, Saglik Bakanligi bütçesine de “aile hekimligi giderleri ile hizmet binasi kiralama giderleri” için 6 milyar 5 milyon 350 bin TL ek ödenek tanindi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi’nin bütçesine ise 5 milyar 427 milyon 200 bin TL ödenek eklendi. Bu ek ödenegin 5 milyar 400 milyon liralik bölümü cadde ve sokaklarin aydinlatma giderleri için ayrildi.

ISTANBUL ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZI IÇIN 506 MILYON TL AYRILDI

Kültür ve Turizm Bakanligi bütçesine yapilan ek ödenek ile de Istanbul’daki Atatürk Kültür Merkezi için 506 milyon TL ayrildi.

Ayrica ek bütçeye, Yunus Emre Vakfi’na 213 milyon TL aktarilmasi için ödenek konuldu. Tarim ve Orman Bakanligi bütçesine eklenen 4 milyar 100 milyon TL ise “tarim sigortasi ve tarimsal sulama elektrik destegi” için kullanilacak.

MIT BÜTÇESINE 890 MILYON TL EK ÖDENEK

Milli Istihbarat Teskilati (MIT) Baskanligi’nin bütçesine 890 milyon TL ek ödenek ayrildi. Iletisim Baskanligi’nin bütçesine ise 87 milyon TL eklendi. Bu ek ödenegin tamami “temsil ve tanitma giderleri” kalemine tanimlandi.  

Türkiye Uzay Ajansi bütçesine de 800 milyon TL ödenek eklendi. Bu ek ödenegin tamami da Milli Uzay Programi’nin birinci Safhasi için ayrildi.

MUHALEFETIN TEPKISI SONRASI CUMHURBASKANI ÖDENEGI ILE ILGILI MADDE TEKLIFTEN ÇIKARILDI

Yasaya göre; Cumhurbaskanligi bütçesinde yer alan 'cumhurbaskani ödenegi' hariç olmak üzere, merkezi yönetim kapsamindaki kamu idarelerinin bütçelerine, personel ve sosyal güvenlik primi giderleri için, baslangiç ödeneklerinin yüzde 40,5'i oraninda ödenek eklenecek.

2022 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na bagli genel bütçe gelir tahmini, toplam 1 trilyon 80 milyar 515 milyon 421 bin lira artirilacak.

Ayrica muhalefetten yükselen tepkiler sonrasi Cumhurbaskani ödeneginin yüzde 20,2 artirilmasina öngören düzenleme, AKP Grubu’nun önerisi ile teklif metninden çikarildi.

ERDOGAN, ILGILI MADDENIN KANUN METNINDEN ÇIKARTILMASINI TALEP ETMISTI

Cumhurbaskani Erdogan, geçen pazartesi günü yapilan kabinesi toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, konuya iliskin sunlari söylemisti:

“Bizim sistemimizde cumhurbaskani maasi, ayni zamanda emekli milletvekilleri ve eski cumhurbaskanlari ile merhum cumhurbaskanlarinin hak sahibi ailelerine yapilan ödemelerin de göstergesidir. Yani mesela Sayin Kiliçdaroglu’nun aldigi iki maastan biri olan emekli milletvekili maasi, cumhurbaskani ödenegine endekslidir. Yol açacagi magduriyetler sebebiyle maasimizla ilgili bir tasarrufta bulunmamiz mümkün olmuyordu. Ancak son ek bütçe görüsmelerinde muhalefet tarafi isi öylesine zivanadan çikardi ki artik bu mihneti daha fazla tasimamiz mümkün degildir. Bunun için buradan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir çagrida bulunmak istiyorum; ek bütçenin Genel Kurul’daki görüsmelerinde cumhurbaskani ödenegiyle ilgili maddenin kanun metninden çikartilmasini talep ediyorum. Sayin Kiliçdaroglu basta olmak üzere, bu sebeple hiç kimsenin magduriyete ugramamasi için de gündeme gelecek ilk kanun teklifinde emekli milletvekillerinin maaslarinin baska bir formüle göre düzenlenmesi yerinde olacaktir.”


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °