USTA SANATÇI CÜNEYT ARKIN HAYATINI KAYBETTİ

Türk sinemasının usta isimlerinden Cüneyt Arkın, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında hayatını kaybetti.

Güncel 28.06.2022 10:57:49 0
USTA SANATÇI CÜNEYT ARKIN HAYATINI KAYBETTİ

Türk sinemasinin usta isimlerinden Cüneyt Arkin, Istanbul'da tedavi gördügü hastanede 85 yasinda hayatini kaybetti.

Yesilçam'in usta oyuncusu Cüneyt Arkin, tedavi gördügü hastanede bu sabaha karsi, 85 yasinda hayatini kaybetti.

Cüneyt Arkin, 1937 yilinda dogdu. Gerçek adi Fahrettin Cüreklibatur olan sanatçi, Eskisehir'in bir köyünde dogdu. Istanbul Üniversitesi Tip Fakültesi'ni kazandi. 1963 yilinda 'Artist' dergisinin düzenledigi 'Sinema Artisti' yarismasina girdi ve birincilik aldi. Kariyerindeki dönüm noktasi 1963'te askerligini yaparken 1. Hava Jet Üssü'nde yönetmen Halit Refig ile tanismasi oldu. Ve 2 yil içinde en az 30 film çevirdi.

Askerlik bitince, 1964'te Halit Refig'in 'Gurbet kuslari' filmiyle sinemaya adim atti. 1964 yilinda oynadigi 'Gurbet Kuslari' filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkin'in kariyerinde bir kirilma noktasi oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandirdiktan sonra yine Halit Refig'in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. Bu dönemde Istanbul'a gelen Medrano Sirki'nde alti ay süreyle akrobasi egitimi aldi. Burada ögrendiklerini 'Malkoçoglu' ve 'Battalgazi' serilerinde beyaz perdeye aktararak Türk sinemasina daha önce hiç örnegi olmayan bir tarz getirdi. Özellikle Maden (1978) ve Vatandas Riza (1979) filmleri, Cüneyt Arkin'in kariyerinde özel bir yer kaplar.

1964'te Tip Fakültesi'nde tanistigi Güler Mocan ile evlendi, 1966'da kizlari Filiz dünyaya geldi. Yesilçam'in dört yaprakli yoncasiyla Türkan Soray, Hülya Koçyigit, Fatma Girik ve Filiz Akin ile onlarca filmde rol aldi. Romantik filmlerle tanindi ancak asil ününe Malkoçoglu filmiyle ulasti. Malkoçoglu bir seriye, Arkin da aksiyon filmlerinin bir numarali aktörüne dönüstü. Dublör kullanmayi seyirciyi kandirmak olarak görüyordu bu nedenle filmlerinde dublör kullanmadi, hayatini hiçe saydi. Onlarca adami yiktigi dövüs sahneleri izleyicilerin akillarina kazindi.

Arkin, 1970 yilinda ikinci kez evlendi. Murat ve Kaan isimli iki oglu dünyaya geldi. Murat Arkin da babasinin izinden gitti ve oyuncu oldu.

CHP Grup Baskanvekili Engin Özkoç sosyal medya hesabinda 'Usta sanatçi Cüneyt Arkin'i yitirdik' paylasimini yapti. 

Istanbul Büyüksehir Belediye (IBB) Baskani Ekrem Imamoglu, sosyal medya paylasiminda, 'Sinemamizin degerli oyuncusu Cüneyt Arkin'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yasiyoruz. Hepimizin zihninde yer eden rolleri, sanatçi kisiligi, ülkesine olan sevgisiyle onu asla unutmayacagiz. Allah rahmet eylesin; tüm sevenlerinin, sinema camiasinin ve ailesinin basi sagolsun' dedi.

Eskisehir Büyüksehir Belediye Baskani Yilmaz Büyükersen, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda; 'Çocukluk arkadasim, dostum ve sinema tarihimizin efsanesi sevgili Cüneyt Arkin'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yasiyoruz. Usta oyuncumuza Allah'tan rahmet diliyorum. Basimiz sag olsun...' dedi. 


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °