CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’mızdan işveren tarafıyla görüşerek asgari ücretin yeniden değerlendirilmesini istedim. Asgari ücret artışı yapılırken b

Güncel 27.06.2022 22:36:08 0
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, kabine toplantisinin ardindan “Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’mizdan isveren tarafiyla görüserek asgari ücretin yeniden degerlendirilmesini istedim. Asgari ücret artisi yapilirken bakanligimiz, özellikle belli sayiya kadar personel çalistiran isverenleri gözetecek bir yöntem de gelistirecektir. Böylece yapilan artisin istihdamda herhangi bir olumsuz etkiye yol açmasina da meydan verilmeyecektir. En kisa sürede bu konuda müjdeli bir haberi isçilerimizle, emekçilerimizle paylasmayi umut ediyoruz. Çalisma Bakanim, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile biraya gelecekler bu çalismayi da bu hafta sonuna varmadan bitirecekler ve ardindan da NATO görüsmelerinden döner dönmez bunu milletimizle paylasma firsati bulacagiz” dedi. Erdogan, enflasyon ve hayat pahaliligina iliskin “Her ne kadar aldigimiz tedbirlerle sistemi ne kadar dengeye oturtmus olsak da bir müddet daha omuzlamak durumda kalacagimiz açiktir. Men sabera, zafera (sabreden zafere ulasir) anlayisiyla milletimizden biraz daha sabir bekliyoruz” diye konustu. Erdogan, memurlara iki günlük idari izin verildigini açikladi. Böylece Kurban Bayrami tatili 9-17 Temmuz arasinda 9 güne çikti.

Cumhurbaskani Erdogan, yaklasik 4 saat süren kabine toplantisinin ardindan açiklama yapti. Erdogan özetle sunlari söyledi:

“Suriye sinirinda olusturmaya basladigimizi güvenlik koridorunun eksiklerini tamamlamayla ilgili hazirliklarimiz biter bitmez orada da yeni harekatlara baslayacagiz. Türk Silahli Kuvvetleri’mizin kara, deniz ve hava unsurlarinin tamamina hazirlik çalismalarinda ve icra ettikleri faaliyetlerde ben basarilar diliyorum. Günümüzde savaslar sadece muharebe meydanlarinda degil her alanda veriliyor.

Türkiye ekonomi programimizin temel sütunlarindan birisi olan ihracatimizdaki gelismeleri 13 Haziran’da katildigimiz Türkiye Ihracatçilar Meclisi toplantisinda sektör mensuplariyla tekrar degerlendirdik. Ihracatçilarimizin coskusu bize hem dogru yolda ilerledigimize hem de ülkemizin önündeki aydinlik gelecege adim adim yaklastigimizi gösterdi. Yillik 243 milyar dolarlik ihracat rakamina ulasan is dünyamizi bir kez daha tebrik ediyorum.

“MARMARIS’TE YASANAN YANGINI YAKINDAN TAKIP EDEREK BU AFETIN BIR AN ÖNCE SONA ERMESI IÇIN TÜM IMKANLARIN KULLANILMASINI SAGLADIK”

Marmaris’te yasanan yangini yakindan takip ederek bu afetin bir an önce sona ermesi için tüm imkanlarin kullanilmasini sagladik. Gerek Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanim Vahit bey gerek Içisleri Bakanim Süleyman bey yanlarinda ekipleriyle gerçekten orada 5 günlük yogun bir çalisma ortaya koydular. Uyumla yapilan bu çalisma içerisinde her ne kadar 5 bin hektari askin bir alanda ciddi bir agaç vesaire yanmissa da herhangi bir ölüm, yaralanma olmadigi bizim teselli kaynagimiz olmustur. Simdi yogun bir sekilde agaçlandirma çalismalarina girmek suretiyle bu telefati hemen gidermenin yollarini arayacagiz.

“TOPLAM 60 HAVA ARACI, 613 ARAZÖZ VE SU IKMAL ARACI, 203 IS MAKINASI, 5 BIN ÜZERINDE GÖNÜLLÜDEN OLUSAN BIR EKIPLE MÜDAHALE EDILMISTIR”

Millete, ülkeye hizmet derdi olmayanlarin gökyüzünde helikopter, uçak arayisi gibi bu tür zavallilarla bu ülkede siyaset yapilmaz. Biz isimizi biliyoruz ve geregi neyse onu yapiyoruz. Bütün itfaiyecilerimizle, silahli kuvvetlerimizin mensuplariyla, STK’larimizla bu çalismalari yürüterek yangina 13’ü uçak, 44’ü helikopter, 3’ü insansiz hava araci olmak üzere toplam 60 hava araci, 613 arazöz ve su ikmal araci, 203 is makinasi, 5 bin 700'e yakin personel, 2 bin 100'ün üzerinde gönüllü kisilerle müdahale edilmistir Bay Kemal. Tabii yavrularin da var, ortaklarin da var onlar da ne yapildigini duymus olsunlar. Sabotaj sonucu çiktigi belirlenen yanginda zarar gören 5 bin 142 hektar alan yeniden ihya edilecek. Dikkat et Mugla’da büyüksehir belediyesi sende acaba ne yaptiniz? Ne gibi bir çalisma ortaya koydunuz? Bizler burasi CHP belediyesi demedik, buraya indik ve atilmasi gereken adimlari yerinde attik.

“YERIN ALTINDA NE VARSA AZLIGINA, ÇOKLUGUNA BAKMADAN MILLETIMIZIN EMRINE VERMEYI HEDEFLIYORUZ”

Küresel krizin en çok etkiledigi alanlarin basinda enerji geliyor. Bir yandan elimizdeki sinirli kaynaklari en verimli sekilde kullanmaya çalisirken diger yandan da yerli ve yenilenebilir enerji sistemlerine ciddi yatirimalar yapiyoruz.

Adana'da petrol arama çalismasi yaptigimiz iki kuyuda yükse kaliteli petrol bulduk. Rezerv degeri yaklasik 1 milyar dolar olarak hesaplanmistir. Toplam 10 kuyuda üretime geçecek sekilde hazirlaniyoruz.

Karadeniz gazi ülkemiz için bir umut ve moral kaynagi olmustur. 4 sondaj ve 2 sismik arama gemisiyle arama faaliyetlerimizi kesintisiz aramaya kararliyiz. Yerin altinda ne varsa azligina, çokluguna bakmadan milletimizin emrine vermeyi hedefliyoruz.

Madenlerimizin katma degerli uç ürünler olarak ihraci konusuna odaklandik. Yüksek teknolojili ürünlerin temel bilesenleri olarak nadir elementlerin üretimini de ilk öncelik olarak belirledik. Ülkemizin önemli nadir element sahalarindan Eskisehir Beylikova dünyanin Çin’den sonraki ikinci büyük rezerv alandir. Burada ilk etapta yillik bin 200 ton cevher isleyecek bir üretim tesisi kuruyoruz.

“KONUT VE OTOMOTIV SEKTÖRLERI ADETA YOK SATIYOR”

Yatirim, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla üzerine kurulu Türkiye Ekonomi programimizi tüm sabotajlara ve direnislere ragmen uygulamayi sürdürüyoruz, sürdürecegiz. Istihdam, ihracat ve üretim tarihimizin en yüksek seviyelerine çikmistir. Turizm toparlandi, tarimda iyi bir sezon yasaniyor, sanayimiz haril haril çalisiyor, bilhassa savunma sanayimiz katlanarak gelisiyor. Konut ve otomotiv sektörleri adeta yok satiyor. Tüm bunlar dogru istikamette gittigimiz gösteriyor.

ENFLASYON IÇIN 2023’ÜN SUBAT-MART AYLARI HEDEFI KOYDU

Bizim için önemli olan Türkiye’nin ne durumda oldugudur, milletimizin neler yasadigidir, insanlarimizin hangi sikintilari çektigi hangi çözüm beklentileri içinde oldugudur. Son olarak geçtigimiz yilin aralik ayinda ortaya çikan kur dalgalanmasi ve ardindan enflasyonda yasanan ciddi yükselis hepimizin canini sikmistir. Her ne kadar aldigimiz tedbirlerle sistemi ne kadar dengeye oturtmus olsak da bir müddet daha omuzlamak durumda kalacagimiz açiktir. Men sabera, zafera (Arapça: sabreden zafere ulasir) anlayisiyla milletimizden biraz daha sabir bekliyoruz. 2023’ün subat-mart aylarindan itibaren enflasyonu yeniden makul ve hizla asagilara indirebilecegimiz seviyeye çekmis olacagiz.

Geçtigimiz yilin son aylarina dogru küresel tedarik sisteminde yasanan tikaniklik ile aralik ayindan döviz kurunda ortaya çikan dalgalanmaya bagli gelismeler bütçenin yeniden degerlendirilmesini ve ek bir bütçe ile tahkimini zorunlu hale getirmistir. Yüksek enflasyonun gelir ve gider rakamlarinda yol açtigi degiskenlik ek bütçe ihtiyacini ortaya çikarmistir.

“CUMHURBASKANI ÖDENEGI ILE ILGILI MADDENIN KANUN METNINDEN ÇIKARTILMASINI TALEP EDIYORUM”

Cumhurbaskani maasi üzerinden firtina kopartarak ülkenin ve milletin menfaatlerine olan ek bütçeyi kararlamak isteyenlere de bir çift söz söylemek istiyorum. Bizim sistemimizde Cumhurbaskani maasi ve ayni zamanda emekli milletvekilleri ve eski Cumhurbaskanlari ile merhum Cumhurbaskanlarinin hak sahibi ailelerine yapilan ödemelerin de göstergesidir. Mesela Sayin Kiliçdaroglu’nun aldigi iki maastan biri olan emekli milletvekili maasi Cumhurbaskani ödenegine endekslidir. TBMM’ye bir çagrida bulunmak istiyorum, ek bütçenin Genel Kurul’daki görüsmelerinde Cumhurbaskani ödenegi ile ilgili maddenin kanun metninden çikartilmasini talep ediyorum. Sayin Kiliçdaroglu basta olmak üzere hiç kimsenin magduriyete ugramamasi için gündeme gelecek ilk kanun teklifinde emekli milletvekillerinin baska bir formüle göre düzenlenmesi yerinde olacaktir.

“ÇALISMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLIGIMIZDAN ISVEREN TARAFIYLA GÖRÜSEREK ASGARI ÜCRETIN YENIDEN DEGERLENDIRILMESINI ISTEDIM”

Geçtigimiz ocak ayinda asgari ücretin yüzde 50,5 oraninda artisindan kamu personeli ve emeklilerin maaslarinin bir önceki yilin enflasyon orani üzerinde yükseltilmesine kadar pek çok atim atismistir. Enflasyondaki yükselisin sürmesi bu artislarin yetersiz kalmasina yol açmistir. Bunun için Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’mizdan isveren tarafiyla görüserek asgari ücretin yeniden degerlendirilmesini istedim. Asgari ücret artisi yapilirken bakanligimiz, özellikle belli sayiya kadar personel çalistiran isverenleri gözetecek bir yöntem de gelistirecektir. Böylece yapilan artisin istihdamda herhangi bir olumsuz etkiye yol açmasina da meydan verilmeyecektir. En kisa sürede bu konuda müjdeli bir haberi isçilerimizle, emekçilerimizle paylasmayi umut ediyoruz. Kamu çalisanlarina ve emeklilerimize enflasyon farklarini zaten verecegiz. Bu düzenlemenin 13,7 milyon emeklinin tamamini kapsadiginin altini çizmek istiyorum. Detaylarini bilahare açiklayacagimiz bu artislarin simdiden çalisanlarimiza ve emeklilerimize hayirli olmasini diliyorum. Çalisma Bakanim, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile biraya gelecekler bu çalismayi da bu hafta sonuna varmadan bitirecekler ve ardindan da NATO görüsmelerinden döner dönmez bunu milletimizle paylasma firsati bulacagiz.

“TEMMUZ AYI MEMUR MAASLARININ KURBAN BAYRAMI ÖNCESI 8 TEMMUZ'DA ZAMLI HALIYLE ÖDENECEGINI DE IFADE ETMEK ISTIYORUM”

Temmuz ayi memur maaslarinin Kurban Bayrami öncesi 8 Temmuz'da zamli haliyle ödenecegini de ifade etmek istiyorum.  Okullarin tatil olmasiyla birlikte gençlerimizin yaz aylarini verimli sekilde degerlendirmelerine katki sunacagimiza inandigim iki uygulamayi baslatiyoruz. Ilk olarak Gençlik ve Spor Bakanligina bagli spor okullari, 81 illerimizin tamaminda açik olacaktir. Bir diger müjdemiz de yaz aylarinda gönüllerince seyahat edebilmelerine imkan saglayacak bir kolaylikla ilgilidir. Yurtlarimiz 15 Temmuz- 1 Eylül tarihleri arasinda 18-25 yas grubu arasindaki evlatlarimizin ücretsiz konaklamalarina açik olacaktir.

“AILE DESTEK PROGRAMI’NIN ILK ÖDEMESINI TEMMUZ AYINDA YAPIYORUZ”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi’miz düzenli ve süreli yardim programlarindan faydalanan tüm aileleri ziyaret ederek insanlarimizi dinleyecek, ihtiyaç tespiti yapacaktir. 15 milyar liralik ilave bütçeye sahip, 12 ay süreyle devam edecek olan Aile Destek Programi’nin ilk ödemesini temmuz ayinda yapiyoruz. Tip 1 diabet hastasi 0-14 yas arasi evlatlarimizla ilgili müjdemiz var. Bu teshisle insülin tedavisi gören çocuklarimizdan 11 bin 500 kisiye sürekli glikoz cihazi veya ikame cihaz temin edecegiz. Yasli ve engelli bakim projelerini milli programa dönüstürecegiz. Yasli ve engelli vatandaslarimizin ev temizliginden kisisel bakimlarina kadar tüm zaruri ihtiyaçlarini karsilayacagiz.

YASLI VE ENGELLI AYLIKLARI VE ÖGRETMEN ATAMALARI

Yasli ve engelli ayliklari da bayram öncesi ödenecektir. Ögretmen adaylarimiz için de müjdemiz var. Bu yil için söz verdigimiz 20 bin yeni ögretmen atamasi ile ilgili süreç önümüzdeki günlerde Milli Egitim Bakanligi’miz tarafindan baslatilacaktir.

Bu yil için söz verdigimiz 20 bin yeni ögretmen atamasiyla ilgili süreç önümüzdeki günlerde Milli Egitim Bakanligi tarafindan baslatilacaktir. Ülkemizdeki mevcut 1,2 milyon ögretmenin üçte ikisi bizim dönemlerimizde atanmis olacaktir.

KURBAN BAYRAMI TATILI 9 GÜN OLDU

Kurban Bayrami’ni tatilini takip eden günler ile 15 Temmuz arasindaki Çarsamba ve Persembe günlerinin idari izin kapsamina alinacagi haberini sizlerle paylasmak istiyorum.”

Erdogan’in bu açiklamasi ile birlikte Kurban Bayrami tatili 9 ile 17 Temmuz arasinda 9 güne çikmis oldu.

ORMAN YANGININDA YETKI BAKANLIKTA

Milli park ve ormanlardaki yanginlarda müdahale yetki ve sorumlulugu, Büyüksehir Belediyelerinde degil Tarim ve Orman Bakanligi’nda bulunuyor.


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °