ALİAĞA'DAKİ ASBEST İDDİALARINA TEPKİ

İzmir'deki Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nde parçalanan 'Gökhan Han' adlı gemide asbest tespit edilmesi, asbestin tozuyarak havaya dağılmasını engelleyen donanım ile işçiler için koruyucu kıyafet ve ekipman olmamasına rağmen Kılıçlar Ge

Güncel 26.06.2022 17:24:26 0
ALİAĞA

Izmir'deki Aliaga Gemi Söküm Tesisleri'nde parçalanan 'Gökhan Han' adli gemide asbest tespit edilmesi, asbestin tozuyarak havaya dagilmasini engelleyen donanim ile isçiler için koruyucu kiyafet ve ekipman olmamasina ragmen Kiliçlar Gemi Söküm firmasi tarafindan söküme devam edilmesi Izmir Yasam Alanlari'nin tepkisini çekti. Açiklamada, 'Yasam alanlarimizin Avrupa’nin nükleer ve tehlikeli atik çöplügü olarak kullanilmasini kabul etmiyoruz' denildi.

Izmir Yasam Alanlari isimli çevre örgütü konuyla ilgili bugün yazili açiklama yapti. Açiklamada, 'Aliaga Gemi Söküm Bölgesi’nde yasam haklari ve emeklerinin degeri için mücadele eden isçilerin yaninda yer aldigini bildirir. Yasami ve emegi birlikte korumaya yönelik bu mücadeleyi saygi ile selâmliyoruz! Emegin sömürüldügü emekçilerin kölelestirildigi ülke hâline getirilmemize itiraz ediyoruz. Yasam alanlarimizin Avrupa’nin nükleer ve tehlikeli atik çöplügü olarak kullanilmasini kabul etmiyoruz. Sökümlerin insan yasamini hiçe sayarak yapildigini, denetim olmadigi defalarca kanitlandi. Tüm bunlara göz yummamiz ve görmememiz isteniyor. Izmir Yasam Alanlari bu politika ve uygulamalari kabul etmiyor. Bu nedenle de emegin degeri ve yasamin sürdürülebilirligi için mücadele eden emekçilerin, isçilerin yaninda yer almaktadir' denildi.

'BUNA IZIN VEREMEYIZ'

Denetimsiz yapilan gemi sökümünün son örneginin Kiliçlar Gemi Söküm AS.'de yasandigi vurgulanan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

'Bunun ilk örnek olmadigini biliyoruz. Ama son olmasi için mücadelemizi sürdürecegiz. Kiliçlar Gemi Söküm isçileri kendilerine yasa ve ahlâk disi olarak amosit türü asbestin kullandirildigini belirletmis ve suçüstü yaptirmislar. Bu konuda yetkili uzman kurulustan alinmis bilimsel, teknik ve standartlara göre olusturulmus rapor almislar. Gemi sökümünde tamamen denetim disi birakilmistir. GEMISANDER (Gemi Söküm Sanayicileri Dernegi) eski baskani Adem Simsek’den bu yana denetimsizligin daha da arttigi, kamu görevlilerinin bölgeyi denetlemekten çekindikleri bilinmektedir. Emek ve ekoloji mücadelesi bir bütündür. Isçilerin ve emekçilerin yasamlarindan çalinmasini, emegin kölelestirilmesini kabul etmemiz mümkün degildir. Buna izin veremeyiz. Gemi söküm isçilerinin tüm istemlerinin derhal karsilanmasini destekliyoruz. Gemi Söküm Bölgesi ve orada yapilan tüm söküm islemlerinin TMMOB’un ilgili Odalari, Tabip Odasi, Baro, ekoloji meclisleri ve isçi sendikalarinin denetim ve olurlariyla yapilabilmelidir. Izmir Yasam Alanlari mücadelelerinde gemi söküm isçileriyle dayanismadadir.'

RAPORU PAYLASIP ÜRETIMIN DERHAL DURULMASINI ISTEMISLERDI

Izmir'deki Aliaga Gemi Söküm Tesisleri'nde parçalanan 'Gökhan Han' adli gemide asbest tespit edilmisti. Hazirlanan raporu paylasan Asbest Söküm Uzmanlari Dernegi ve Ege Isçi Birligi, asbestin tozuyarak havaya dagilmasini engelleyen donanim ile isçiler için koruyucu kiyafet ve ekipman barindirmadigini savunduklari Kiliçlar Gemi Söküm firmasinda üretimin derhal durdurulmasini istemisti.

 


Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °