ÖZTRAK’TAN ‘GES’ AÇIKLAMASI

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 10 Haziran’da ilan edilen ‘gelire endeksli senet’ (GES) hakkında “Yatırımcı kılavuzundan bu kağıtların getirisine baktığınızda, getirisinin, enflasyonun ve devalüasyonun çok altında kalacağı açık. Bu

Güncel 13.06.2022 19:50:56 0
ÖZTRAK’TAN ‘GES’ AÇIKLAMASI

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 10 Haziran’da ilan edilen ‘gelire endeksli senet’ (GES) hakkinda “Yatirimci kilavuzundan bu kagitlarin getirisine baktiginizda, getirisinin, enflasyonun ve devalüasyonun çok altinda kalacagi açik. Bu yüksek enflasyon ortaminda bu haliyle gelir endeksli senetler hiçbir derde deva olmaz. Pansuman ya da aspirin tedavisi bile degildir” dedi. Cumhurbaskani, AKP Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan’in seçme yasini da kendi dönemlerinde 18’e indirildigi açiklamasini elestiren Öztrak, “Öztrak, “Erdogan anlasilan Van’da her seyi birbirine karistirmis. Seçme yasi 1995’te 18’e indirilmisti. Seçilme yasi da 2006’da 25’e indirildi” dedi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantisi sonrasi CHP Genel Merkezi’nde bugün basin toplantisi düzenledi.

Özellikle ekonomi ve dis politika alaninda konusan Faik Öztrak, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati ve Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci'nin son açiklamalari hakkinda degerlendirme yapti. Öztrak’in konusmasindan satir baslari söyle:

PARAMIZ, DÜNYADA EN FAZLA DEGER YITIREN PARALARDAN BIRI OLDU: Erdogan agustos ayinda; faizde düsüse geçeceklerini, böylece enflasyonun da düsecegini söyledi. Eylülde Merkez Bankasi’nin tabelaya yazdigi faizi talimatla indirmeye basladi. Bu akil ve bilimden mahrum politikalar sonucunda, vatandasin bankada kredi çekerken muhatap oldugu piyasa faizi, devletin borçlanirken muhatap oldugu tahvil faizi hizla artti. Devletin geçen yil eylül ayindan sonra ödedigi faiz, önceki sekiz ayda ödedigine göre yüzde 22 artti, 156 milyar 661 milyon lira oldu. Borçlanma maliyetlerimizin önemli bir unsuru olan, ekonomiye duyulan güveni gösteren, kredi temerrüt risk primi 800 puanin üstüne firladi. Dünyada kendi ligimizde rekor kirdik. Ayni dönemde paramiz, dünyada en fazla deger yitiren paralardan biri oldu.

MILLET IÇIN AÇ KALMAK SÜNNET, SARAY IÇIN EJDER MEYVELI SMOOTHILER FARZ: Bugün Erdogan çikmis, ‘geçim zorlugu artti, refah azaldi ama olsun siz bardagin dolu tarafina bakin’ diye akil veriyor. Sürekasi da kendisini aratmiyor. ‘Millet açlikla bogusuyor’ dedigimizde, sürekadan biri çikiyor, ‘aç kalmak sünnettir’ diyor. Millet için aç kalmak sünnet, saray sürekalari için zencefilli somonlu susiler, kornisona sarili dana rozbifler, bunlari mide de yumusatmak için liçi meyvesi esliginde efululiler, chia tohumu esliginde ejder meyveli smoothiler farz. ‘Milleti kuru ekmege muhtaç ettiniz’ dedigimizde, bir baska saray sürekasi çikiyor, ‘kuru ekmek buluyorlarsa aç degiller’ diye laf yetistiriyor. ‘Karpuz dilimle satilir oldu, insaf’ dedigimizde, bu kez AK Parti’nin bir örgüt yöneticisi çikiyor, ‘almasinlar, bahçelerinde yetistirsinler’ diyor. En son milletimizi, ucuz seker kuyrugunda birbirini ezer hale getirdiler. Sonra da çiktilar, ‘çayi da sekersiz içsinler’ diye akil verdiler.

VATANDASIN IÇINE ÇIKACAK HALLERI KALMADI: Geçenlerde Van’da il baskanlari, esnaf gezmeye çikiyor. Genç bir esnaf lafi hiç dolandirmadan yüzüne, ‘perisaniz ve bunun sorumlusu sizsiniz’ diyor. Il baskani önce esnafi azarlamaya kalkiyor, sonra bakiyor pabuç pahali, elini sivazlayip akil veriyor. Esnaf bir kere daha tekrarliyor: ‘Geçen sene 20 liraya aldigim terligi, simdi 70 liraya aliyorum, sorumlusu sizsiniz.’ Gaziantep’te il baskanlari esnaf geziyor, bir baska vatandas da ‘hakkimi helal etmiyorum, etmiyorum, etmiyorum’ diye feryat ediyor. Vatandasin içine çikacak halleri kalmadi. Onlar milletin halini bilmese de görmese de millet sorumlunun kim oldugunu biliyor. Yedigi ayazi unutmuyor.

BU ÜLKEDE TOPRAK MI KALMADI: Çiftçimizi tarlasina gidemez hale getiren, topragindan koparan hükümetin bakani, ‘Venezuela’da bugday yetistirecegiz’ diye müjde veriyor. Sayin Bakan. Bu ülkede toprak mi kalmadi? Neden 11 bin kilometre ötede bugday yetistirmeye kalkiyorsunuz? Bakan bunun nedenini söyle açikliyor: Bes milyon siginmaci nedeniyle artan ihtiyaç ve yine ülkemizin refah seviyesinin artmasi…’ Devri iktidarlarinda, çiftçilerimizin iki buçuk Trakya büyüklügünde araziyi ekmekten vazgeçtiginin farkinda degil. Hükümetlerinin ödemedigi destekler nedeniyle, her bir çiftçi ailesine faiz hariç 124 bin 736 lira borcu oldugunu anlasilan kimse bu bakana söylememis. Refaha gelince ucube cumhurbaskanligi hükümet sisteminin dügmesine basmalarindan bu yana kisi basina gelirimizin 3 bin 43 dolar azalarak, 10 bin dolarin altina düstügünü belli ki duymamis. Anadolu’nun ve Trakya’nin verimli topraklari, bu milleti yillarca doyurdu. Simdi doyuramiyorsa, bu sizin suçunuz.

KIMSENIN POLISIMIZE YUMRUK ATMASI KABUL EDILEMEZ: Istanbul’da bir milletvekilinin polisimize yumruk attigi görüntüler kamuoyuna yansidi. Polislerimiz kamu görevlisidir. Kendilerine verilen emre göre hareket eder. Bir sorun varsa, o sorun görev yapan polisle degil, ona emir verenlerdedir. Milletvekili ya da herhangi biri kimsenin polisimize yumruk atmasi kabul edilemez.

GELIR ENDEKSLI SENETLER HIÇBIR DERDE DEVA OLMAZ: Geçtigimiz günlerde de eski model ‘gelire endeksli senetler’, sarayin yeni kurtulus formülü gibi sunuldu. Oysa, yatirimci kilavuzundan bu kagitlarin getirisine baktiginizda, getirisinin, enflasyonun ve devalüasyonun çok altinda kalacagi açik. Bu yüksek enflasyon ortaminda bu haliyle gelir endeksli senetler hiçbir derde deva olmaz. Pansuman ya da aspirin tedavisi bile degildir.

NATO’DA ÜLKEMIZIN GÜVENLIK ENDISELERINI GIDERECEK BIÇIMDE YER ALMASI MUTLAKA SAGLANMALIDIR: Bu ay içerisinde Madrid’de NATO toplantisi yapilacak. Bu toplantida NATO, önümüzdeki on yilda karsilasacagi güvenlik sorunlarini tanimlayacak, bunlarla mücadele stratejisini belirleyecek. Buradan çikacak stratejik konsept belgesinde, üye ülkeler arasinda teröre karsi isbirligi mekanizmalarinin, ülkemizin güvenlik endiselerini giderecek biçimde yer almasi, mutlaka saglanmalidir.

OTURDUGUNUZ MAKAMLAR MILLETIN HAKKINI HUKUKUNU KONUMA MAKAMIDIR: Bu arada Yunanistan’in, uluslararasi antlasmalara aykiri olarak silahlandirdigi adalarla ilgili açiklamalari ve gelismeleri izliyoruz. Sayin Genel Baskanimizin, yillardir dile getirdigi, son olarak 1 Haziran 2022 tarihli açiklamasinda da belirttigi gibi, isgal edilen ve silahlandirilan adalarla ilgili hükümetin atacagi akilci adimlari destekleyecegiz. Oturdugunuz makamlar, sadece büyük büyük laflar söyleme makami degildir; söylediginizi yapma, milletimizin hakkini, hukukunu koruma makamlaridir.

Öztrak, basin mensuplarindan gelen sorulara da yanit verdi.

“ERDOGAN VAN’DA PER HER SEYI BIRBIRINE KARISTIRMIS”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in seçme yasinin da kendi iktidarlari döneminde düsürüldügüne yönelik açiklamasinin sorulmasi üzerine Öztrak, “Erdogan anlasilan Van’da her seyi birbirine karistirmis. Seçme yasi 1995’te 18’e indirilmisti. Seçilme yasi da 2006’da 25’e indirildi. Teklifin gerekçesinde Avrupa Konseyi standartlarina vurgu yapiliyordu. Bu düzenleme Meclis’in ezici çogunlugunun kabul oyuyla, büyük bir uzlasmayla kabul edildi. Sarayin hukukuna daha fazla önem veren Meclis Baskani, Meclis hukukuna sahip çikacak degil” yaniti verdi.

“MANSUR BASKANININ ESKISEHIR’DE OLDUGU DOGRU DEGIL. ÖGLEN MANSUR BASKAN ISININ BASINDAYDI”

“Ankara’da selin yasandigi gün ABB Baskani Mansur Yavas’in Eskisehir’deki belediye baskanlari toplantisinda olmasi elestirildi ve selin yasanmasina mazgallarin kapali olmasinin neden oldugu belirtildi. Yorumunuz olacak mi” sorusunu Öztrak, söyle yanitladi:

“Mansur Baskaninin Eskisehir’de oldugu dogru degil. Öglen Mansur Baskan isinin basindaydi. Ankara’ya bir yilda yagan yagmurun yarisi bir günde yagdi. Bir afetti. Eskisehir’deki fotograflarda Mansur Baskan yok. Mazgallar kapali degildi. Büyük bir afet yasandi. 6670 olaya belediyemiz tarafindan hizla müdahale edildi. Bugün de 1588 araç 5884 personel sahada çalismaya devam ediyor. 2019 yilinda Mansur Baskan is basina gelene kadar sel yasanin bölgelerin tamamina yakininda taskin önleme projelerini yapmis belediye ama hiçbir yapim çalismasina ve imalata girismemis. Onun yerine dinozor parki yapmis. Oraya harcanacak paralar, bu projelere gerçeklestirmek için harcansaydi felaketin boyutlari bu olmayabilirdi. Mansur Baskan döneminde 1045 km atik su ve yagmur suyu hatti yapilmis. Kendisinden önceki üç yilda 543 km yapilmis. Mansur Baskan döneminde 1 milyon 45 bin 331 km kanal insaati yapilmis, kendisinden önceki üç yilda 631 bin 235 metre kanal imalati yapilmis. Kendisinden önce de is basinda olanlar Mansur Baskan kadar çalismis olsaydi Ankara bu sikintilari yasamazdi. Baskanimiz alt yapidaki bu açigi gidermek için elinden gelen her seyi yapiyor.”

“KENDISI DE ANLAMIS ERKEN SEÇIM YAPILACAKTIR”

Cumhurbaskani Erdogan’in “Kasim’da seçim yok” ifadelerini kullanmasi ve sosyal medyadaki anketler için de “Manipülasyon aldiris etmeyin” demesine Öztrak, “Kimse kusura bakmasin. Bu yönetimin ipiyle kuyuya inilmez. Bundan öncemi seçimlerde ‘erken seçim yok’ deyip apar topar seçime gidilmisti. Ama ‘kasimda seçim yok’ diyorsa sarayin kibirlisi, bu önemlidir. Kasima kadar bu isi götüremeyecegini kendisi de anlamis daha erken seçim yapilacaktir. Anketlerle ilgili de manipülasyonu kendileri yapiyorlardi. Bugün anket sonuçlarina ‘manipülasyon’ diyorlarsa kaybedeceklerini anlamislar” dedi. 


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °