AKŞENER: “ERDOĞAN ANA MUHALEFET PARTİSİNİN GENEL BAŞKANI OLACAK

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Biz birinci parti olacağız, altılı masa iktidar olacak. 13'üncü Cumhurbaşkanı Millet İttifakı’ndan çıkacak, Sayın Erdoğan ana muhalefet partisinin genel başkanı olacak. Sayın Erdoğan’ın

Güncel 12.06.2022 09:43:00 0
AKŞENER: “ERDOĞAN ANA MUHALEFET PARTİSİNİN GENEL BAŞKANI OLACAK

IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, “Biz birinci parti olacagiz, altili masa iktidar olacak. 13'üncü Cumhurbaskani Millet Ittifaki’ndan çikacak, Sayin Erdogan ana muhalefet partisinin genel baskani olacak. Sayin Erdogan’in, parlamenter sisteminin ne kadar güzel bir sey oldugunu söyleyecegine, her türlü iddiaya varim. Sayin Erdogan’in ana muhalefet partisi lideri olarak bunu teklif edecegine her türlü iddiaya varim” dedi. Aksener, altili masanin Cumhurbaskani adayina iliskin, “Sayin Erdogan’a bir çagrim var, alsin seçim kararini. Diyelim ki yarin aldi. Üç ay sonra seçim var. Biz de pazartesi günü adayimizi açiklayalim. 2023 Haziran’inda dedigine göre biraz bekleyecek ve meraklanacak. Çünkü bu sistemi tartismadikça, o yün yumagina düsmeyecegiz” diye konustu.

IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, HaberTürk TV’de gündeme iliskin sorulari yanitladi. Aksener özetle sunlari söyledi:

“Bu hafta Sakarya’da bir genç kardesimiz, ‘Ben ülkeyi satiyorum’ dedi, ‘Artik vatandaslik alabilmek için ev aliyorlar, ben AK Parti üyesiydim su anda merhaba bile demiyorlar bana’ dedi. Bir pandemiyi biz beraber yasadik bu insanlarla, çok fazla aci çekti, onlarin dilini ben grup konusmalarimizda iletmeye gayret ettim.

Dövüs, kavga eskiden beri istemezdi seçmen, 2002’deki AK Parti’ye yönelik tavir ve anlayis neyse su an bana ve partime aynisi, AK Partili milletvekillerinin, bakanlarin, siyasilerin ortada olmadigi bir dönem… Kocaeli milletvekiliydim 2002’de, kahvenin birinde bir yaslica köylü, esime; ‘Oglum senin karini biliyoruz ama çok aci çektik, bu defa Tayyip’ aynisini görüyorum. Tayyip bey ezilmis kitlenin kendini gördügü ezilmis bir insandi, saray, bu yeni ucube sistem, tek adamliga geçis gibi sebeplerle ayni 2002’deki o dönemi görüyorum.

“MERAL ABLA, MAKARNA YEMEKTEN YORULDUM’ DEDI”

28 Subat olmustu, 2001 ve 2002 krizleri gelmisti, vatandas hem ekonomik manada canini yanmisti, o insanlar o gün Tayyip bey ve arkadaslarinda kendilerini görmüslerdi. Dün Üsküdar’daydim genç bir kadin; ‘Meral abla dedi makarna pisirmekten yoruldum, makarna yemekten yoruldum’ dedi. Açtim dolabini dün yumurtali makarna varmis, bugün salçali… Bir baska evde kocasi 7 aydir issizmis, is ariyor o hanima; ‘Ne kadar et aliyorsunuz ayda mi yilda mi’ dedim, annesi etraftan da toplayarak 5 kilo kiyma 5 kilo et vermis, onunla bir yil geçirmis 10 kilo etle.

“2023 HAZIRAN’INDA DEDIGINE GÖRE BIRAZ BEKLEYECEK VE MERAKLANACAK”

(Erdogan’in Cumhurbaskani adayligi) Sayin Erdogan’in adayligini ilan etmesi için kendisine hayirli olsun diyorum çünkü aday olup olmayacagi konusunda epey bir dedikodu vardi. Aday olmayacak, sunu aday gösterecek gibi, bunlar vardi, Sayin Bahçeli disinda kimse telaffuz etmemisti. Altili masada bulunan genel baskanlar, Cumhurbaskanligi adayligini konusmama karari aldik. Çünkü biz Cumhurbaskani adayliginin ötesinde bu ucube sistemin ortadan kalkmasi, halk oyuyla, demokrasiyle degismesi ve Güçlendirilmis Parlamenter Sistem dedigimiz sisteme geçilmesi ile ilgili bir iddianin sahibiyiz ve onun etrafinda da birlestik. Cumhurbaskani adayligi üzerinden yapilan her türlü tartisma, konunun tartisilmadigi, gözden kaçirildigi, perdelendigi bir tartisma biçimi bu, biz bunu reddediyoruz.

Sayin Erdogan’a bir çagrim var, alsin seçim kararini, kendisi alabiliyor, diyelim ki yarin aldi üç ay sonra seçim var, bizde pazartesi günü adayimizi açiklayalim. 2023 Haziran’inda dedigine göre biraz bekleyecek ve meraklanacak. Çünkü bu sistemi tartismadikça, o yün yumagina düsmeyecegiz. 20 Ocak 2020’de bismillah deyip Anadolu’ya çikip gerçek insanlarin gerçek dertlerini dinleyip seçmeni velinimet yapmanin gayreti bu.

“CUMHURBASKANI ADAYI ÜZERINE ODAKLANIRSAK, BU SISTEMIN NE KADAR BOZUK OLDUGUNU GÖZDEN KAÇIRIRIZ”

Alti genel baskanin içinde ben Cumhurbaskani adayi olmayacagimi söyledim, orada hiçbir degisiklik yok. Biz birinci parti olacagiz. Parlamenter sistem konusu çok önemli. Bu ülkenin bütün kurumlari gitti, müstesarlik diye bir makam vardi bu ülkenin hafizasiydi gitti. Bakanlar gelirdi Meclis’te hesap verirdi, su adan tek kisiye veriyor. Biraz evvel gelirken gördün Sabri Uzun’un rütbeleri geri alinmis, bir tane mesaj yazmis emekli bir polis müdürü, bu mesaji begenmeyebilirsiniz anlarim, yahu kararnameyle polis müdürü oldugu için aldigi emekli maasinin müdürlügü kismi gitti, silah gitti, böyle bir sey olamaz. Ayni sey Hanefi Avci için yapilacakmis. Biz eger Cumhurbaskani adayi üzerine odaklanirsak o zaman biz bu sistemin ne kadar bozuk oldugunu ve her birimize ne büyük zarar verdigini gözden kaçiririz.

“ELINI TASIN ALTINA KOYMAK BEDEL ÖDETTIRIR BU ÜLKEDE INSANLARA”

Elini tasin altina koymak bedel ödettirir bu ülkede insanlara. Ama disaridan akil vermek kadar kolay bir sey olamaz. Gazetecileri kastetmiyorum, görevlerini yapiyorlar. Bugünden bir koalisyon isteniyor bizden, bu alti parti hemen bir aday açiklayacak, sonra koalisyon metnini koyacak, bakanliklari da paylasacak, onun üzerinden konusulacak, konusulacak…

“SEÇMENE ULASMAK KONUSUNDA ZAMANA DA IHTIYACIMIZ VAR”

(Erken seçim): Ben Sayin Erdogan’in hareket tarziyla ilgili öngörülerimde basariliydim ama bu saraya girdiginden beri gerçekten öngöremiyorum. AK Parti çok degisik katmanlardan oy alabilen bir parti, merkez sagin dindar seçmeni, Türk milliyetçisi olarak kendini tarif eden Iç Anadolu’nun daha dindar seçmeni orada, batida ise kendini Türk milliyetçisi diye tarif eden seçmen de orada, bunlar bize geliyor.

Buna karsilik çelik çekirdek diyebilecegimiz Milli Görüs geleneginden gelen seçmen var, bu seçmenlere hitap edebilecek o masada çok fazla parti var. Davutoglu’nun partisi Ekim 2019, Babacan’in partisi Mart 2020, biz ise Ekim 2017, yani yeni partileriz. Dolayisiyla seçmene ulasmak konusunda zamana da ihtiyacimiz var o nedenle ayri ayri kendi partilerimizin görüsleri, hayallerini, iddialarini ortaya koyarak yol yürümemiz gerekiyor.

“SANDIK SIYASI PARTILERIN NAMUSUDUR, SEÇMENIN OYUNU KORUMAK HER BIR SIYASI PARTININ NAMUSUDUR”

13'üncü Cumhurbaskani Millet Ittifakinin adayi olacak, orada bir sorunumuz yok. Ama bizim yaptigim is; geçecegimiz Güçlendirilmis Parlamenter Sistemin hukukta, adalette, ekonomide, demokraside nasil bir açisi, onlarin ayrintilari konusuyor. Bütün bu siyasi partiler insan güçlerini birlestirip seçim sandiklarini koruma konusunda inanilmaz ciddiyette bir çalisma yapiyor. Türkiye’de en fazla korkulan nedir, sandikta oylarin çalinmasi. Sandik siyasi partilerin namusudur, seçmenin oyunu korumak her bir siyasi partinin namusudur. Biz bunlari çalisiyoruz.

Temel bey ile ikimiz; 24 Haziran’da Cumhurbaskani adayiydik, baska bir tecrübenin sahibiyim ben. Üç aday çikti, ikinci tura ben kalayim hissi öne geçti, rekabeti öncelikle kendi aranizda yapiyorsunuz. Muhalif seçmen matematigi unuttu. 24 Haziran’da bu is bitti, diye düsündü. Ince ile ikimizin aldigi oy Ekmeleddin Ihsanoglu’nun aldigi oy kadar oldu. Sonra ayni seçmen müthis bir hayal kirikligina ugradi ve biz bunu basaramayacagiz, dedi. 31 Mart seçimlerine giderken CHP’ye IYI Parti olarak biz bu ittifaki götürdük teklif ettik. Bir kere 1,5-2 ay çalistik. Benim ve arkadaslarimi amaci suydu; morali bozulan seçmeni nasil ayaga kaldirabiliriz.

“IMAMOGLU'NUN ADAYLIGINDA DAHLIMIZ YOK, O SAYIN KILIÇDAROGLU'NUN FERASETI”

Su talimati verdim; burada Türkiye’nin menfaati, surada IYI Parti’nin, Türkiye’yi tercih edeceksiniz, o seçmeni ayaga kaldirmak birinci öncelikti. Ankara’nin adayinin Mansur bey olmasi gerektigini defalarca Kiliçdaroglu ve arkadaslarina söyledik, onun adayliginda ciddi bir etkimiz var. Sayin Imamoglu'nun adayliginda dahlimiz yok, o sayin Kiliçdaroglu'nun feraseti. Mansur beyin adayligi konusunda biz cümbür cemaat ille de ille yaptik çünkü.

Pek çok siyasetçiyle iddiaya girdim Istanbul alinacak diye, söyle bir kanaat vardi; Istanbul alinamaz, alinsa da verilmez, Tayyip Erdogan ölür öldürür, mecazi diyorum bunu yanlis anlasilmasin, bu is olmaz deniliyordu, bende Istanbul’un alinmasi halinde Cumhurbaskanliginin alinacagini söylüyordum. Imamoglu da, CHP’nin mensuplari da sahididir, ben burada gövdemi koyacak bir çalismanin içinde oldum o iddiayi kazanabilmek için.

Buradan Sayin Canan Kaftancioglu’na ve Sayin Bugra Kavuncu’ya tesekkür ediyorum, eger o islak imzali kagitlar olmasiydi, 13 bin 500 oyla ayni Ankara’da Mansur beye oldugu attaya giderdi bu is. Iptal oldu, o iptal olmasini Sayin Erdogan’a kim ikna ettirdiyse milli iradeye uzatilan eli kirar seçmen. 805 bin oy farkiyla alindi. Orasi artik Istanbullunun basarisi.

“6 KISININ SEÇMESI GEREKTIGINI SÖYLEYEN SAYIN KILIÇDAROGLU, YANI BU MASA SEÇECEK DEDI, KABUL”

Simdi gelirsek iki belediye baskanina sonuçta Millet Ittifakinin adaylari olarak girdiler hepimiz gayret gösterdik ama sonuçta CHP’nin belediye baskanlari yani onlar günün sonunda CHP’nin üyesi olan, onun listesinden girmis belediye baskanlari. O nedenle bu iki belediye baskanimizi aday olarak isteyen insan çok, onun sebebi basariya duyulan özlem. Daha önce de söyledim aday gösterildigi takdirde elbette biz kabul ederiz IYI Parti olarak, dedim, orada bir sorunumuz yok. Ama o iki belediye baskanin da çatisi CHP. Bu iki arkadasimizin etrafinda dogal olarak taraftar olma oldu buna dikkat edilmesi gerektigini her yerde söyledim. 6 kisinin seçmesi gerektigini söyleyen Sayin Kiliçdaroglu, yani bu masa seçecek dedi, kabul.

“SAYIN ERDOGAN ANA MUHALEFET PARTISININ GENEL BASKANI OLACAK”

Tek adayla gidilmesi gerektigini söylüyorum, bu bir ön sart degil. Ama 24 Haziran’dan bir tecrübem var, samimiyetini ifade etmek içinde aday degilim kisminda duruyorum hala. Biz birinci parti olacagiz, altili masa iktidar olacak. 13'üncü Cumhurbaskani Millet Ittifaki’ndan çikacak, Sayin Erdogan ana muhalefet partisinin genel baskani olacak. Sayin Erdogan’in hiç alisik olmadigi Partili Cumhurbaskanligi sisteminin elden gittigi dakikadan itibaren, parlamenter sisteminin ne kadar güzel bir sey oldugunu söyleyecegini, oybirligiyle Türkiye’nin en önemli konsensüsü ile geçecegine her türlü iddiaya varim. Sayin Erdogan ana muhalefet partisi lideri olarak bunu teklif edecegine her türlü iddiaya varim.

“BIR DAHA BIZIM PARTIMIZDEN BÖYLE BIR CÜMLE KURULMASINI ASLA MÜSAADE ETMEM”

Bu benim nüfus cüzdanim, partiyi kurdugumuzda ben dedim ki Türkiye’ye bakis açimiz sudur, bu nüfus cüzdanina sahip her kisi bu ülkenin sahibidir. Simdi Sayin Oral’in hangi niyetle söylerse söylesin istismara açik bir cümle kurmasini kabul etmek mümkün degil. Sayin Abdullah Gül’ün esinin Sayin Hayrunnisa Gül’ün basinin kapali olmasi sebebiyle Sayin Gül’ün Cumhurbaskani olmasini istemeyenler vardi, aynisini gördüm.

Siddetle reddettigim bir durum, Gül’ün o zaman kabiliyetleri konusulmus olsaydi belki dahil olurduk ama basörtülü esi olan birisi Cumhurbaskani olamaz cümlesinin benzeri Alevi bir insandan Cumhurbaskani olmaz, yani bunun algilanmasi, bunun ima edilmesini dahi dogru bulmuyorum, o nedenle özellikle Kocaali’de oradan Erdogan’in oyu yüzde 75, Alevi vatandaslarimizin yasamadigi bir yer orada çok net bir biçimde özür diledim, içtenlikle diledim. Bir daha bizim partimizden böyle bir cümle kurulmasini asla müsaade etmem. Türkiye’deki herkesi bu konuda diline ve tutumuna hakim olmaya davet ediyorum. Isimlerimizi, inançlarimiz, aidiyetlerimiz olabilir kimse karisamaz burada bir saygi kavramini ortaya koymamiz lazim.

“HAKLI IKEN HAKSIZ DURUMUNA DÜSÜYORUZ”

(Dis politika): Halki oldugumuz birçok konuda maalesef iç politikada seçim kazanmaya yönelik bir çaba oldugu için hakli iken haksiz durumuna düsüyoruz. Erdogan çok kisisellestirdi her seyi, sahsi her seyden üstün, Türkiye esittir Erdogan tuhaf bir amorf tarif bu, bunu anlamam mümkün degil. Bu ülkenin menfaatleri, çikarlari partiler üstü bir durumdur. Yunanistan ile ilgili mevzuda yüzde 100 hakliyiz. Hakliyken itibarsiz hale gelen Türkiye. Maalesef ben esittir Türkiye anlayisindan gelinen nokta çok kötü. Mursi’ye yapilan yanlis bunu söylemek baska bir sey ama Mursi’nin intikamini almak bu dogru degil.”


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °