SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARINI DÜZENLEYEN KANUN TEKLİFİ, TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ

Sağlık çalışanlarının özlük haklarında düzenleme öngören, 14 maddelik kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Güncel 10.06.2022 22:22:34 0
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARINI DÜZENLEYEN KANUN TEKLİFİ, TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ

Saglik çalisanlarinin özlük haklarinda düzenleme öngören, 14 maddelik kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Saglikla Ilgili Bazi Kanunlarda ve 375 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunu Teklifi’nin görüsmeleri, bugün yaklasik 10 saat süren çalisma ile tamamlandi ve teklif kabul edildi.  

Teklife göre, aile hekimi olarak çalismakta iken uzmanlik egitimi yapma imkâni bulamayan aile hekimlerinin uzmanlik egitimi yapabilmeleri için verilen süre 1 Ocak 2029 tarihine kadar uzatilacak.

Uzman hekimlikten emekli olanlara 26 bin gösterge rakaminin, uzman olmayan emekli hekimlere ise 20 bin gösterge rakaminin memur aylik katsayisi ile çarpimi sonucu bulunacak tutarda her ay emekli ayliklariyla birlikte ilave ödeme yapilacak.

Saglik Bakanligina bagli saglik tesislerince, saglik sigortasindan yararlanamayanlara sunulan saglik hizmet bedellerinden 31 Aralik 2021 tarihine kadar tahsil edilememis alacak tutarlarinin yüzde 50'sinin, bu maddenin yayimi tarihinden itibaren bir yil içinde defaten veya taksitle ödenmesi halinde, geri kalan kismi ferileriyle birlikte terkin edilecek. Alacak tutari 5 bin lira ve altinda ise tamami resen, alacak tutarinin yarisinin 5 bin liranin altinda olmasi halinde 5 bin lira terkin edilerek bakiye kisim tahsil edilecek.

Kabul edilen önerge ile maddede yer alan 5 bin ibareleri 10 bin olarak degistirildi. Buna göre madde, “Alacak tutari 10 bin lira ve altinda ise tamami resen, alacak tutarinin yarisinin 10 bin liranin altinda olmasi halinde 10 bin lira terkin edilerek bakiye kisim tahsil edilecek” seklinde degistirildi.

Üniversite hastanelerinde görev yapan personelin sabit ek ödemelerinin de merkezi yönetim bütçesinden karsilanmasi saglanacak.

Teklif ile, uzman tabip, tipta uzmanlik mevzuatina göre uzman, tabip, dis tabibi ve eczaci kadro ve pozisyonlarina yapilacak ilk defa veya yeniden atamalarina iliskin sartlar Saglik Bakanliginca belirlenmekte olup atamalarda daha âdil bir sistem getirilmesi amaçlaniyor. Doktor ögretim üyesi ve basasistanlarin uzmanlik egitimine daha nitelikli katkida bulunmalarini temin etmeye yönelik düzenleme yapilmasi öngörülüyor. Kuraya iliskin usul ve esaslar ile bunlarin Saglik Bakanligindaki atamalarina iliskin usul ve esaslar Saglik Bakanliginca çikarilacak yönetmelikle belirlenecek.

Sözlesmeli pozisyon sayisinin sinirli olmasi nedeniyle Devlet hizmeti yükümlülügünün öncelikle Devlet memuru statüsünde yapmaya baslanilmasi ve daha sonra mevcut pozisyon sayisi dikkate alinarak sözlesmeli statüye geçise imkân saglayici degisiklik yapilmasi hedefleniyor. Düzenleme ile devlet hizmeti yükümlülügünü yapmakta olan personel, bulunduklari ilde sözlesmeli saglik personeli olarak çalisabilecek.

Egitim aile sagligi merkezi veya egitim aile hekimligi birimlerindeki çalismalari sebebiyle ek ödeme yapilan saglik çalisanlarina asil kurumlarinda da ek ödeme yapilacak. Saglik Bakanligi merkez teskilati çalisanlarinin sabit ek merkezi yönetim bütçesinden yapilacak.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °