SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARININ DÜZENLENMESİNİ ÖNGÖREN KANUN TEKLİFİ TBMM'DE

AKP milletvekilleri, sağlık çalışanlarının özlük haklarının düzenlenmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifte, hekimlerin emeklilik maaşlarında iyileştirme yapılması öngörülüyor. Buna göre, uzman hekim

Güncel 7.06.2022 23:21:00 0
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ÖZLÜK HAKLARININ DÜZENLENMESİNİ ÖNGÖREN KANUN TEKLİFİ TBMM

AKP milletvekilleri, saglik çalisanlarinin özlük haklarinin düzenlenmesini öngören kanun teklifini TBMM Baskanligi’na sundu. Teklifte, hekimlerin emeklilik maaslarinda iyilestirme yapilmasi öngörülüyor. Buna göre, uzman hekimlere emekli ayliklari ile birlikte ek ödeme yapilacak.

AKP milletvekilleri tarafindan hazirlanan 14 maddelik “Saglikla Ilgili Bazi Kanunlarda ve 375 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi” TBMM Baskanligi'na sunuldu.

Teklife göre; aile hekimi olarak çalismakta iken uzmanlik egitimi yapma imkâni bulamayan aile hekimlerinin uzmanlik egitimi yapabilmeleri için verilen süre 1 Ocak 2029 tarihine kadar uzatilacak.

“UZMAN OLANLARA 26 BIN UZMAN OLMAYANLARA 20 BIN OLMAK ÜZERE HER AY EMEKLI AYLIKLARIYLA BIRLIKTE ILAVE ÖDEME YAPILACAK”

Teklifle; tabip ve dis hekimi kadro ve pozisyonlari esas alinarak emekli, adi malullük veya vazife malullügü ayligi baglanmis olup, ayliklariyla birlikte makam tazminati ödenmesine hak kazanamamis olan tabip ve dis tabipleri ile bunlardan uzman olanlarin emeklilik maaslarinda iyilestirme yapilmasi öngörülüyor.

Buna göre, uzman hekimlikten emekli olanlara 26 bin gösterge rakaminin, uzman olmayan emekli hekimlere ise 20 bin gösterge rakaminin memur aylik katsayisi ile çarpimi sonucu bulunacak tutarda her ay emekli ayliklariyla birlikte ilave ödeme yapilacak.

Üniversite hastanelerinde görev yapan personelin sabit ek ödemelerinin de merkezi yönetim bütçesinden karsilanmasi saglanacak.

Buna göre; gelir getiren görevlerde çalisan ögretim üyesi ve ögretim görevlilerine aylik  ek ödeme matrahinin yüzde 950’sini, arastirma görevlilerine ise yüzde 650’sini; bu yerlerde görevli olmakla birlikte gelire katkisi olmayan ögretim üyesi ve ögretim görevlilerine yüzde 750’sini, arastirma görevlilerine ise yüzde 375’ini, uzman tabipler için yüzde 750’sini, hastaneler basmüdürü ve eczacilar için yüzde 305’ini, bashemsireler için yüzde 255'ini, diger ögretim elemanlari ile diger personel için yüzde 225'ini, isin ve hizmetin özelligi dikkate alinarak yogun bakim, dogumhane, yeni dogan, süt çocugu, yanik, diyaliz, ameliyathane, enfeksiyon, özel bakim gerektiren ruh sagligi, organ ve doku nakli, acil servis ve benzeri saglik hizmetlerinde çalisan personel için yüzde 260'ini geçmeyecek sekilde aylik ek ödeme yapilacak.

Sözlesmeli pozisyon sayisinin sinirli olmasi nedeniyle Devlet hizmeti yükümlülügünün öncelikle Devlet memuru statüsünde yapmaya baslanilmasi ve daha sonra mevcut pozisyon sayisi dikkate alinarak sözlesmeli statüye geçise imkân saglayici degisiklik yapilmasi hedefleniyor. Düzenleme ile devlet hizmeti yükümlülügünü yapmakta olan personel, bulunduklari ilde sözlesmeli saglik personeli olarak çalisabilecek.

SÖZLESMELI PERSONEL SAYISI 27 BINE ÇIKARILACAK

Sözlesmeli personel istihdaminda güçlük yasandigindan, bu güçlügü asmak üzere pozisyon sayisi artirilacak. Buna göre, ilgili maddede yapilacak düzenleme ile “Dagitimi yapilacak pozisyon sayisi 22 bini geçemez” ibaresi “Dagitimi yapilacak pozisyon sayisi 27 bini geçemez” seklinde degistirilmesi öngörülüyor.

Egitim aile sagligi merkezi veya egitim aile hekimligi birimlerindeki çalismalari sebebiyle ek ödeme yapilan saglik çalisanlarina asil kurumlarinda da ek ödeme yapilacak. Saglik Bakanligi merkez teskilati çalisanlarinin sabit ek merkezi yönetim bütçesinden yapilacak.


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °