TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ GENEL BAŞKANI ÇAKAR: TÜKETİCİLERİN YÜZDE 95’İ AÇ VE YOKSUL

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, tüketicilerin yüzde 95’inin “aç ve yoksul” olduğunu açıkladı. Çakar, “Tüketicilerin yüzde 95 dolayındaki kesiminin aç ve yoksul olduğu anlaşılmıştır. Türkiye’nin nüfu

Güncel 3.06.2022 15:33:44 0
TÜKETİCİ HAKLARI DERNEĞİ GENEL BAŞKANI ÇAKAR: TÜKETİCİLERİN YÜZDE 95’İ AÇ VE YOKSUL

Tüketici Haklari Dernegi Genel Baskani Turhan Çakar, tüketicilerin yüzde 95’inin “aç ve yoksul” oldugunu açikladi. Çakar, “Tüketicilerin yüzde 95 dolayindaki kesiminin aç ve yoksul oldugu anlasilmistir. Türkiye’nin nüfusunu yaklasik 85 milyon olarak aldigimizda, 80 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul oldugu görülmektedir” dedi.

Tüketici Haklari Dernegi Genel Baskani Tuhan Çakar, TÜIK ve Türk- Is’in verilerinden yola çikarak yaptigi çalismanin sonuçlarini açikladi. Çakar, “Tüketicilerin yüzde 95 dolayindaki kesiminin aç ve yoksul oldugu anlasilmistir.  Türkiye’nin nüfusunu yaklasik 85 milyon olarak aldigimizda, 80 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul oldugu görülmektedir” dedi.

Çakar, Türk-Is’in Mayis 2022 ayina iliskin açlik sinirini 6 bin 17 lira 85 kurus, yoksulluk sinirini ise 19 bin 602 lira 14 kurus olarak açikladigini animsatarak, sunlari kaydetti:

“Açlik siniri, 4 kisilik bir hanenin mayis ayi için yalnizca yeterli ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan bir bedeldir. Yoksulluk siniri ise 4 kisilik hanenin mayis ayi için gerekli olan giderlerinin aylik karsiligidir.”

Çakar, TÜIK’in verilerine de atif yaptigi yazili açiklamasinda, su degerlendirmeleri yapti:

Tüketicilerin yüzde 95 dolayindaki kesiminin aç ve yoksul oldugu anlasilmistir.  Türkiye’nin nüfusunu yaklasik 85 milyon olarak aldigimizda, 80 milyondan fazla tüketicinin aç ve yoksul oldugu görülmektedir.

Bu sorunu ayrintilandirdigimizda, tüketicilerin yüzde 50’ye yakininin (yüzde 49,6’si) açlik sinirinin altinda yasadigi belirlenmistir. Yani, 42 milyondan fazla tüketici (42,16 milyon) açlik sinirinin altinda yasamaktadir. Tüketicilerin yüzde 45’den fazlasinin ise (yüzde 45.2) yoksulluk sinirinin altinda yasadigi belirlenmistir. Yani, 38, 42 milyon tüketici yoksulluk sinirinin altinda yasamaktadir.

Açlik ve yoksulluk sinirinin altinda yasayan tüketicilerin oranini topladigimizda, nüfusun yüzde 95’ine (yüzde 49,6 + yüzde 45,2 = yüzde 94,8) yaklastigi görülmektedir. Açlik ve yoksulluk sinirinin altinda yasayan tüketicileri sayisal olarak topladigimizda ise, 80 milyondan fazla tüketicinin (42,16 + 38,42 = 80,58 milyon ) aç ve yoksul oldugu görülmektedir.

“YETERLI VE DENGELI BESLENEMIYOR”

Türkiye’de uygulanan ekonomik politikalar tüketicileri açliga ve yoksulluga sürüklemistir. Ailelerin çogunlugu gidasi için gerekli olan harcamalardan kisarak diger zorunlu gereksinimlerini karsilamaya çalismaktadirlar. Bu nedenle, tüketicilerin yaridan çogu yeterli ve dengeli beslenememektedir.  Yetersiz ve dengesiz beslenmeden dolayi çocuklarda gelisim bozuklugu artmaktadir. Bununla birlikte, yetersiz ve dengesiz beslenen her yastan tüketicilerde çesitli hastaliklarin, ruhsal bozukluklarin ve obezitenin artmakta oldugu belirtilmektedir. Çaresizlik ve çözümsüzlük yasayan tüketiciler bunalima sürüklenmektedir.” 

 


Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °
Pazar 28.5 ° / 16.2 °
Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °