İHRACATÇILARA YÖNELİK KANUN TEKLİFİ TBMM GENEL KURULU'NDA KABUL EDİLDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Güncel 2.06.2022 21:41:49 0
İHRACATÇILARA YÖNELİK KANUN TEKLİFİ TBMM GENEL KURULU

Türkiye Ihracatçilar Meclisi ile Ihracatçi Birliklerinin Kurulus ve Görevleri Hakkinda Kanun ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

AKP milletvekillerinin imzasini tasiyan ve 5 ayri kanunda degisiklik öngören 'Türkiye Ihracatçilar Meclisi ile Ihracatçi Birliklerinin Kurulus ve Görevleri Hakkinda Kanun ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun” Meclis Genel Kurulu'nda bugün kabul edildi. 

FUARLAR, ILAN VE REKLAM VERGISINDEN MUAF

Belediye Gelirleri Kanunu'na eklenen bent ile Türkiye’de yapilan fuarlarin düzenlendigi iç alanlarda yapilan ilan ve reklamlar, ilan ve reklam vergisinden muaf tutulacak.

Kanunla serbest bölgelerde bulunan üstyapilarin kullaniminin etkinlestirilmesine katki saglanmasi, âtil kalmasinin önüne geçilmesi ve yeni yatirimci taleplerinin karsilanabilmesine imkân saglanmasi amaciyla degisiklikler de yapilacak. Buna göre, arazisi Hazine’nin özel mülkiyetinde bulunan serbest bölgelerde, faaliyet ruhsati iptal edilen kiraci kullanicilar ile yatirimci kullanicilara, arsa üzerindeki binada bulunan mallarinin tahliyesi için bir aydan az alti aydan fazla olmamak üzere süre verilecek. Süre bitiminde kullaniciya ait ve tahliye edilmeyen mallar üzerinde kullanicinin tasarruf yetkisi kalmayacak. Ve bu mallar hakkinda serbest bölge müdürünün baskanliginda olusturulacak bir komisyon tarafindan sayim ve tespit yapilarak tutanak tutulacak.

Binalarda bulunan mallar üzerindeki ‘haciz veya satilamaz, devredilemez, rehin, ipotek’ gibi serhler varsa, tahliye süresinin sonunda komisyon tarafindan yapilacak sayim ve tespite istinaden kalkmis sayilacak.

Bu mallarin satis bedelinden gümrük vergileri, hizmet karsiligi alacaklar ve yapilmis masraflar, satis için yapilmis masraflar ayrilarak kalan miktar, hak sahiplerine dagitilmasi için ilgili birimlere gönderilecek ve varsa artan para kullanici adina emanet hesabina alinacak. Emanete alinan para da yine talep edilmesi halinde kullaniciya ödenecek.

Kanunla, ihracatçi birliklerine yillik aidat borcu bulunan üyelerden; iflas eden, ölen, ticareti terk eden veya son bes takvim yilinda ihracat yapmayan üyelerin yasal takipte olanlar dâhil borçlari ve bu borçlarin gecikme zamlari silinecek. 

Ihracatçi birliklerinin genel sekreter veya genel sekreter yardimcilari ile Türkiye Ihracatçilar Meclisi’nin (TIM) genel sekreter veya genel sekreter yardimcilarinin 30 gün içinde belirlenememesi halinde Ticaret Bakanliginca re’sen atamalari yapilacak.

IHRACATÇI BIRLIKLERIN YEDEK AKÇELERININ BIR KISMI IHRACAT GELISTIRME ANONIM SIRKETI’NE VERILECEK

Ihracatçi birliklerinin yedek akçelerine aktarilan tutarin Ticaret Bakanligi’nca belirlenecek miktari Ihracati Gelistirme Anonim Sirketinin sermayesine eklenecek. 

Ticaret Bakanligi Istanbul Gümrük ve Dis Ticaret Bölge Müdürlügü ile TIM Genel Sekreterligi ve 4 tane ihracatçi birligi genel sekreterligi faaliyetlerini sürdürdügü Dis Ticaret Kompleksi’ndeki TIM ve birlikler tarafindan kullanilan bölüm, bedelsiz olarak TIM’e devredilecek. Önceki kullanimlari için de herhangi bir bedel alinmayacak.

HELAL AKREDITE CEZASI GELIYOR

Kanunla helal standartlariyla ilgili yeni düzenlemeler de yapildi. Düzenlemeye göre; gönüllülük esasina göre yürütülen helal uygunluk degerlendirme faaliyetleri ayni sekilde devam edecek ancak bu faaliyetler helal akreditasyon güvencesi altina alinacak. Akredite olmaksizin helal uygunluk degerlendirme hizmeti veren kuruluslara ise Helal Akreditasyon Kurumu Yönetim Kurulu tarafindan 100 bin Türk lirasindan 1 milyon liraya kadar idari para cezasi uygulanacak. Düzenleme kanun teklifinin yayimi tarihinden 1 yil sonra yürürlüge girecek.


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °