“SOSYAL MEDYA” DÜZENLEMESİNİN TBMM DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU’NDAKİ GÖRÜŞMELERİ TAMAMLANDI

İnternet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’ndaki 14 buçuk saatlik mesai ile tamamlandı. Teklif sahipleri ve iktidar milletvekilleri, teklifin on maddesinde düzenleme yapılabilec

Güncel 2.06.2022 09:49:00 0
“SOSYAL MEDYA” DÜZENLEMESİNİN TBMM DİJİTAL MECRALAR KOMİSYONU’NDAKİ GÖRÜŞMELERİ TAMAMLANDI

Internet medyasi ve sosyal medyaya yeni yaptirimlar öngören kanun teklifinin TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’ndaki 14 buçuk saatlik mesai ile tamamlandi. Teklif sahipleri ve iktidar milletvekilleri, teklifin on maddesinde düzenleme yapilabilecegine isaret etti. CHP, HDP ve IYI Parti; teklifin en tartismali maddelerinden Türk Ceza Kanunu’na “Halki yaniltici bilgiyi alenen yayma” suçunun eklendigi 29. maddenin teklif metninden çikarilmasi önergesi verdi. Önergeler reddedildi. Ancak teklif sahibi AKP Kahramanmaras Milletvekili Ahmet Özdemir, “Biz bunun daha iyisini yapmayi konusabiliriz. Biz bu konuya çalisma sözü verelim” dedi.

Basina yönelik yeni yaptirimlar öngören ve geçtigimiz persembe günü TBMM Baskanligi’na sunulan MHP Istanbul Milletvekili Feti Yildiz ve AKP Kahramanmaras Milletvekili Ahmet Özdemir’in imza sahibi oldugu Basin Kanunu ve bazi kanunlarda degisiklik öngören kanun teklifine iliskin düzenlemenin TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nda dün yapildi. Dün, saat 14.00’te baslayan kanun teklifinin görüsmeleri, 04.23’de tamamlandi.

Meslek örgütü temsilcilerinin degerlendirmeleri sonrasi müzakereler maddeler üzerinden devam etti. Muhalefet, toplamda 59 önerge sundu. Muhalefetin teklif maddesinin geri çekilmesi talebinin yer aldigi veya önemli düzenlemeler içeren önergelerinin hepsi AKP ve MHP oylariyla reddedildi. Muhalefet, meslek mensuplari yerine kamu görevlilerinin çogunlukta oldugu Basin Karti Komisyonu maddesinin tamamen kaldirilmasini da talep etti.

Teklif sahipleri ve iktidar milletvekilleri ise toplam alti maddede degisiklik yapilacagini isaret etti. Teklif sahipleri; 5. maddede, haber sitesi vasfinin yitirilmesinde 'Istanbul'da' bir mahkemeyi isaret eden düzenlemede ve 7. maddede internet sitesinde tekziplerin ana sayfada bir hafta degil 24 saat süreyle yayinlanip sonra arka sayfalara alinabilecegi sekilde düzeltme yapacaklarini söyledi.

Teklif sahipleri, 8. maddede teslim ve muhafaza yükümlülügüne uymayan haber sitelerini ile ilgili '300 milyon TL- 1 milyar TL arasi cezalandirilir' hükmünün ‘yanlis’ yazildigini, eski yasadan kaldigini, degistirilecegini de ekledi.

Milletvekilleri ve meslek örgütü temsilcileri, internet haber sitelerinde dava açma süreleriyle ilgili 9. maddenin ve dernek-vakiflara basin karti verme ve kamu personeline basin karti verme düzenlemesini içeren 11. maddenin de düzenlenecegini ifade etti.

Feti Yildiz, basin karti iptalini basin ahlak esaslarina göre Basin Ilan Kurumu'nun yapmasini düzenleyen 15. maddede de degisiklik yapilarak iptali sendikanin yapabilecegini belirtti.

Teklif sahipleri, Radyo Televizyon Yayincilari Meslek Birligi Yönetim Kurulu Baskani Aydin Serbetçioglu’nun talebiyle 21, 22, 23. maddede düzenleme yaparak resmi ilanlari radyo ve televizyonlarin internet sitesi kurarak ya da baska yolla yayinlayabilmesi talebinin degerlendirecegini de ekledi.  

TEKLIFIN EN TARTISMALI MADDESI KABUL EDILDI, IKTIDAR DÜZENLEMENIN DEGISEBILECEGINI SÖYLEDI

Teklifin en tartismali maddelerinden olan Türk Ceza Kanunu’na “Halki yaniltici bilgiyi alenen yayma” suçunun eklendigi 29. maddenin görüsmeleri, saat 02.10 itibariyle basladi.

CHP Izmir Milletvekili Tuncay Özkan, “Bu madde gerçekten zarar verici bir maddedir. Gazeteciyi zorlamak, sistemin içinde gazetecilerden intikam almak isteyenlere sans tanimamak istiyorsak bu maddeyi çikarmamiz lazim. Kötüye kullanmak için bekleyen insanlar var. Bunlara bu firsati tanimamak lazim. Gazetecilere zorla bir sey yaptirmaktan vazgeçelim. Gazeteciye haber kaynagini açiklattiramazsiniz. Bunun için gelin birbirimizi kirmayalim” diye konustu.

HDP Agri Milletvekili Abdullah Koç, “Yeni bir suç tipinden bahsediyor. Ceza yasasinin da yeniden ele alinmasi gereken mesele. Neden uygun degil? Öyle ölçüler var ki. Kamu düzeni, genel saglik… Bu sadece gazeteci üzerinde baski degil, toplum üzerinde bir baskidir. Onun için çok önemli. Gerçek anlamda sorun yaratacak teklif” dedi.

IYI Parti Ankara Milletvekili Ayhan Altintas, “Bu cezalari iki gruba ayiralim. Cezalari iki gruba ayiralim para cezalari olsun, yasa disi içerikten platform, haberden yazari sorumlu olsun. Platformlara hapis cezasi vermemiz uygun olmaz. Yazarlara da hapis cezasi vermeyelim, para cezasi verelim. Aslinda hiç bu maddeyi koymasak daha iyi” dedi.

CHP Mugla Milletvekili Burak Erbay’in “Gençlerin emeklerini çaliyorsunuz” ifadeleri tartisma yaratti. AKP Istanbul Milletvekili Ravza Kavakçi Han, “Ne demek çaliyorsunuz” diye seslendi. Tuncay Özkan, “Siyasetçiye ayar mi vereceksiniz” tepkisi gösterdi. Komisyon Baskani Hüseyin Yayman’in müdahalesi sonrasi CHP’lilerden tepki yükseldi.

CHP Istanbul Milletvekili Onursal Adigüzel, “Almanya, Ingiltere, ABD gibi ülkelerde farkli düzenlemeler yapiliyor fakat bu düzenlemeleri bizlerde ayrilan sey gerekçe ve uygulamalari. Mesela Almanya’da yapilan nefret suçlarinin önüne geçmektir. Almanya’da herhangi bir paylasimin kaldirilmasi sosyal medya platformlari tarafindan incelenir” dedi.

CHP Eskisehir Milletvekili Utku Çakirözer, “Suç tipi, açik, net ve objektif tanimlanmalidir. Bu maddede tamamen muglak ele alinmistir. Muhalefeti susturmak için bu madde olusturulmustur” dedi. Çakirözer, son iki yilda basin üzerinde baskiyi anlatan örnekler verdi.

Üç grupta teklif metninden bu maddenin çikarilmasi için önerge verdi. Önergeler reddedilerek, madde kabul edildi.

Ahmet Özdemir, muhalefetin düzenleme olup olmayacagina yönelik sorusu üzerine “Bu alanda bir düzenleme yapmak gerekiyor mu gerekmiyor mu? Bu alanin keyfiligi suç islemek için kullaniliyor mu kullanilmiyor mu? Bu noktada ortak düsünüyorsak biz bunun daha iyisini yapmayi konusabiliriz. Haber kaynagini açiklama diye bir sey yok. Fail dedigimiz haber kaynagi degil. Suçu yayinlayan. Burada kastedilen. Biz bu konuya çalisma sözü verelim” dedi.

Teklifin tümü kabul edildi. Son sözü alan teklif sahibi Yildiz, 'Bizim derdimiz sansür degildir. Degerlendirmeleri yapacagiz. Bazi maddeler üzerinden sözler de verdik' dedi. Özdemir de 'Bazi alanlarda ciddi notlar aldik. Yeni edindigimiz bilgiler de var' ifadelerini kullandi.  

Teklifin esas komisyon olarak önümüzdeki hafta Adalet Komisyonu’nda görüsülmesi bekleniyor.


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °