CANDAN YÜCEER: 'BUGÜN FACİADA SORUMLULAR DEĞİL 'ADALET' DİYENLER YARGILANIYOR'

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 10. duruşması dün yapılan Çorlu tren katliamı davasıyla ilgili “Katliamda yaralananların ve yakınlarını kaybedenlerin büyük acısına tam bin 418 gündür adaletsizliği de eklediler. Bu insanları

Güncel 26.05.2022 18:14:00 0
CANDAN YÜCEER:

CHP Tekirdag Milletvekili Candan Yüceer, 10. durusmasi dün yapilan Çorlu tren katliami davasiyla ilgili “Katliamda yaralananlarin ve yakinlarini kaybedenlerin büyük acisina tam bin 418 gündür adaletsizligi de eklediler. Bu insanlarin haykirdiklari tek bir sey var ‘adalet’, ‘adalet nerede’ diye soruyorlar… Bugün faciada sorumlular degil, ‘adalet’ diyenler yargilaniyor” dedi.

CHP Tekirdag Milletvekili Candan Yüceer, 8 Temmuz 2018 yilinda Tekirdag Çorlu’da 7’si çocuk 25 kisinin hayatini kaybettigi 318 kisinin yaralandigi Çorlu tren katliamini TBMM gündemine tasidi. TBMM Genel Kurulu’nda gündem disi söz alan Yüceer, söyle konustu:

BU INSANLARIN HAYKIRDIKLARI TEK BIR SEY VAR ADALET: ‘Mavi gökyüzü ölüyor mu? Mavi deniz ölüyor mu? Benim Mavi'm nasil öldürüldü?’ diye soruyor Mavi Nur'un annesi. ‘Yüregimde büyüttügüm canim oglum’ diyerek dogum gününü kutluyor Oguz Arda'nin annesi. ‘Ben evladimi okula götürdügüm yollarda adalet aramak zorunda miyim? Adaletin bizi bulmasi gerekiyor’ diyor Bihter'in annesi. 7 aylik Beren'i, 4 yasindaki Ömer'i, 7 yasindaki Mavi Nur'u, 9 yasindaki Oguz Arda Sel'i, 12 yasindaki Gülce'yi hayattan koparanlar, 14 yasindaki Bihter'in, 16 yasindaki Sena'nin gencecik gülüslerini çalanlar bugün hâlâ korunuyorlar. Katliamda yaralananlarin ve yakinlarini kaybedenlerin büyük acisina tam bin 418 gündür adaletsizligi de eklediler. Bu insanlarin haykirdiklari tek bir sey var ‘adalet’, ‘adalet nerede?’ diye soruyorlar.

TÜRKIYE’DE ADALET SISTEMI ÇÖKMÜSTÜR: Çorlu tren katliami davasi Türkiye'de adaletin isleyisi bakimindan tam bir turnusol kâgidi olmustur ve dünkü durusma bize göstermistir ki maalesef, Türkiye'de adalet sistemi çökmüstür. Yargi siyasetin, yürütmenin agir vesayeti altinda görevini yapamaz hâle gelmistir. Dört yildir kaplumbaga hizinda ilerleyen, daha dogrusu, ilerlemeyen, alt birimdeki 4 kisinin tutuksuz yargilandigi, iddianamesi hâlâ düzenlenmeyen, tek bir siyasinin sorumluluk üstlenmedigi, tek bir Demiryollari üst düzey yöneticisinin yargilanmadigi davanin dünkü 10'uncu durusmasinda da erteleme karari çikti ve maalesef, aileler bir kez daha adaletsizlige mahkûm edildiler.

ADALET ARAYISI SONUÇSUZ KALDI: Hizmet ömrünü tamamlamis, istinat duvari olmayan, dolgu malzemeleri standartlara uygun olmayan menfezin ve demir yollari altyapisinin teknik gereklere uygun olarak yapilmadigi, gerekli sayida yol ve geçit memurunun olmadigi, yol bekçiliginin kaldirildigi, yol bakiminin, onarimin, yapim islerinin ehli olmayanlara verildigi ve denetlenmedigi, yandasligin, ehliyetin, liyakatin, tecrübenin önüne geçtigi ve maalesef memur olma sartlarina haiz olmayanlarin müdür olarak atandigi ve daha altyapisi, sinyalizasyon sistemi hazir degilken siyasi sov ugruna, seçim ugruna bu hatlarin açilmasi... Bunlarin, bu ihmallerin göz göre göre geldigi, bilirkisi raporlariyla, uzman raporlariyla ortaya konulmusken ve hâlen var olan menfezlerin her an yeni faciaya sebep olma ihtimaline dikkat çekiliyorken, bu kadar her seyin ayan beyan ortada oldugu bir davada bile ailelerin adalet mücadelesi ve arayisi sonuçsuz kaldi.

SORUMLULAR DEGIL ‘ADALET’ DIYENLER YARGILANIYOR: Bitmedi, bu davada, bu faciaya sorumlu olanlari korumak ugruna hukukun katledilmesi yetmezmis gibi, kaybettiklerinin acisiyla yürekleri sizlayan ailelerin, davanin avukatlarinin, ihmalleri ortaya çikaran mühendislerin, davayi takip eden gazetecilerin, milletvekillerinin adalet arayisina yargi sopasiyla gözdagi verilmek isteniyor. Bugün faciada sorumlular degil, ‘adalet’ diyenler yargilaniyor.

SELAM OLSUN CAN ATALAY’A: Soma'dan Hendek'e, Hendek'ten Aladag'a, Aladag'dan Çorlu'ya kadar tüm magdurlarin avukati olan Can Atalay bugün tutuklu. Selam olsun buradan Can Atalay'a ve hak için mücadele ederken haksiz hukuksuz, suçsuz bir sekilde esir alinan dostlara, mücadeleci arkadaslara. Davayi en basindan beri takip ediyor Can Atalay ve SEGBIS üzerinden de davaya katilmak istedi ama bu talep bile reddedildi.

BU ADALET ÇIGLIGI HEPIMIZIN: Yasananlar tam bir vicdansizlik, tam bir hukuksuzluk. Neden böyle yapiliyor, biliyor musunuz? Dava süreci uzatilip acilar küllensin isteniyor, unutulsun isteniyor; hesap soran aileler yargi sopasiyla sindirilmek isteniyor ama biz buna izin vermeyecegiz. Bu adalet çigligi hepimizin ve her türlü baski ve hukuk garabetine ragmen adaleti aramaktan, hukuku savunmaktan ve gerçek suçlular cezalandirilincaya kadar adaleti tesis etme çabamizdan asla vazgeçmeyecegiz. Çorlu için adalet, Türkiye için adalet demeye devam edecegiz. Bu çocuklarin ömürlerini çalanlarin, insanlarimizi hayattan koparanlarin yaptiklari yanina kâr kalmayacak, er ya da geç hesap sorulacak. Bu düzeni, bu adaletsiz düzeni hep beraber degistirecegiz.”


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °