TEK DÜNYA KENTLERİ YARIŞMASI’NIN ULUSAL ŞAMPİYONU İZMİR OLDU

İklim krizine karşı 2030’da sıfır karbon hedefiyle projelerini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, WWF tarafından düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda Türkiye şampiyonu oldu. İzmir’in uluslararası jüri tarafından

Güncel 25.05.2022 17:33:03 0
TEK DÜNYA KENTLERİ YARIŞMASI’NIN ULUSAL ŞAMPİYONU İZMİR OLDU

Iklim krizine karsi 2030’da sifir karbon hedefiyle projelerini hayata geçiren Izmir Büyüksehir Belediyesi, WWF tarafindan düzenlenen Tek Dünya Kentleri Yarismasi’nda Türkiye sampiyonu oldu. Izmir’in uluslararasi jüri tarafindan yapilan degerlendirme sonucu birinci ilan edilmesi nedeniyle mutlu ve gururlu oldugunu belirten Baskan Soyer, “Ilk kez UCLG Kültür Zirvesinde duyurdugumuz döngüsel kültür kavramiyla iklim krizi ile mücadelede örnek bir dünya kenti olmaya da devam edecegiz' dedi.

Avrupa Birligi’nden Iklim Nötr ve Akilli Sehirler Misyonu’na seçilen Izmir, Dünya Dogayi Koruma Vakfi (WWF) Tek Dünya Kentleri Yarismasi’nda (One Planet City Challenge - OPCC) ulusal sampiyon oldu. Iklim krizi ile mücadelede etkili, iddiali ve yenilikçi çözümler gelistiren kentlerin öne çiktigi yarismada, Izmir’in ulusal sampiyon olmasindan dolayi çok mutlu ve gururlu olduklarini söyleyen Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Biz iklim krizi ile mücadelede yol haritasini belirleyen öncü kentlerden biriyiz. Hazirladigimiz eylem planlari ile Paris Anlasmasi’nda küresel sicaklik artisini 1,5°C ile sinirlama hedefine katki sunuyoruz ve uygulamalarimizi bu yönde hayata geçiriyoruz. Çabamizin uluslararasi ölçekte karsilik bulmasi bizi onurlandiriyor. Izmir’in ev sahipligindeki UCLG Birlesmis Kentler ve Yerel Yönetimler Kültür Zirvesi’nde ilk kez duyurdugumuz döngüsel kültür kavraminin isiginda iklim krizi ile mücadelede örnek bir dünya kenti olmaya da devam edecegiz” dedi.

PASINLI: “IZMIR ÖNCÜ ADIMLAR ATTI”

WWF-Türkiye Genel Müdürü Asli Pasinli ise Izmir’in basarisini su sözlerle kutladi:

“Dünya nüfusunun yarisindan fazlasini agirlayan kentler ayni zamanda küresel ölçekte sera gazi emisyonlarinin yaklasik yüzde 70’inden sorumlu. Bu nedenle gerek iklim krizine neden olan emisyonlarin azaltilmasi gerekse bu krizin artik kaçinilmasi mümkün olmayan etkilerine uyum konusunda yerel yönetimlere önemli görevler düsüyor. Sürdürülebilir kent olma vizyonuyla öncü adimlar atarak Türkiye’deki 9 belediye arasindan öne çikan ve 2018 yilinin ardindan bir kez daha OPCC’nin ulusal kazanini olan Izmir’in bu basarisini gönülden tebrik ediyorum.”

YENILIKÇI ÇÖZÜMLER GELISTIREN KENTLER ÖNE ÇIKARILIYOR

WWF tarafindan 2011 yilindan beri düzenlenen uluslararasi yarismada iklim kriziyle mücadelede etkili, iddiali ve yenilikçi çözümler gelistiren kentler öne çikariliyor. WWF-Türkiye’nin Türkiye bacagini takip ettigi yarismada bu yilin jürisi Izmir’in kapsamli bir iklim eylem plani benimseyerek bu alanda açikça ortaya koydugu liderlik vasfini takdir etti. Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan gelistirilen eylem planinin, kanita dayali olusu ve emisyon-yogun sektörlere yönelik somut eylemler içermesi dikkat çekti. Izmir’in özellikle kent çevresinde sürdürülebilir tarimi destekleme planini memnuniyetle karsilayan jüri bunun sehirlerin sinirlari ötesine etki edebilme nüfuzunun ender örneklerinden biri oldugunu not etti.

280 YEREL YÖNETIM YARISTI

Tek Dünya Kentleri Yarismasi, iklime dirençli ve yüzde yüz yenilenebilir enerjiye dayali bir gelecege yönelik küresel bir dönüsüm için kentlerin eyleme geçmelerini ve katki sunmalarini saglamak amaciyla organize ediliyor.  Iki yilda bir düzenlen yarismaya bu yil 50 ülkeden 280 yerel yönetim katildi. Türkiye’den 9 belediyenin yer aldigi yarismada Izmir, Istanbul ve Gaziantep ile birlikte ulusal finalist olarak seçildi. Kentsel uzmanlardan olusan uluslararasi OPCC jürisi her finalisti inceledi ve Izmir’i Türkiye’nin ulusal sampiyonu olarak belirledi.


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °