Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ihtiyari olarak kredilerde bir borcun temerrüdü nedeniyle ‘donuk alacak’ sınıfına dahil edilmesine ilişkin eşiği 100 TL’den 2 bin 500 TL’ye yükseltti.
Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), ihtiyari olarak kredilerde bir borcun temerrüdü nedeniyle ‘donuk alacak’ sinifina dahil edilmesine iliskin esigi 100 TL’den 2 bin 500 TL’ye yükseltti.
BDDK'nin kredilerin siniflandirilmasi ve bunlar için ayrilacak karsiliklara iliskin esaslari belirleyen yönetmelikte yaptigi degisiklik karari Resmi Gazete'nin bugünkü sayisinda yayinlandi.
Buna göre; bir borçludan olan 2 bin 500 TL ve altindaki toplam alacak tutarinin ‘donuk alacak’ olarak siniflandirilmasi, bankanin ihtiyarinda olacak. Bu esik, daha önce 100 TL olarak uygulaniyordu. Tüketici kredileri bakimindan bu esik tutari 500 TL olarak uygulanacak. Ancak bu tutarin borçlu müsterinin söz konusu banka ve bankanin konsolide edilen finansal kurulus niteligindeki bagli ortakliklari nezdindeki ortaklik paylari hariç, bilanço içi borçlari toplaminin yüzde 1’ini geçmemesi gerekiyor.
Söz konusu tutarlar, her yil Türkiye Istatistik Kurumu tarafindan açiklanan yillik üretici fiyat endeksindeki artis orani kadar ocak ayinda artirilacak.
DONUK ALACAK DÜZENLEMESI 2017 YILINDA YAPILDI
Banka açisindan ödenme ihtimali düsük olan alacaklar ya da ödenemeyecek olan alacaklar için ‘donuk’ tabiri kullaniliyor. Verilen kredinin geri ödemesinde 3 aylik gecikme olmasi, kredinin donuk olarak siniflandirilmasina neden oluyor. 2017 yilinda yapilan düzenlemeyle tüketici kredilerinin donuk alacak olarak siniflandirilmasina imkân tanindi.
Ödemenin takip edildigi asamalardan üçüncüsüne gelindiginde kredi, ‘donuk’ olarak nitelendiriliyor. Bu asamadan sonra bankanin, söz konusu kredinin yüzde 20'si kadar olan tutari ayirmasi gerekiyor. Sonraki asamada yüzde 50'sini, besinci ve son asamada ise yüzde 100'ünü ayirmasi gerekiyor. Böylece banka, batma ihtimali olan krediye karsi tedbir almis oluyor.