BEKİR BAŞEVİRGEN: TAHAP’IN FAALİYETLERİ DENETLENSİN, SONUÇLARI KAMUOYU İLE PAYLAŞILSIN

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Platformu’nun (TAHAP) ucuz şeker temin etme vaadiyle para topladığı arıcılara taahhüt ettiği şekerleri dağıtmadığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Ba?

Güncel 22.05.2022 19:06:27 0
BEKİR BAŞEVİRGEN: TAHAP’IN FAALİYETLERİ DENETLENSİN, SONUÇLARI KAMUOYU İLE PAYLAŞILSIN

CHP Manisa Milletvekili Bekir Basevirgen, Tarim, Hayvancilik ve Aricilik Platformu’nun (TAHAP) ucuz seker temin etme vaadiyle para topladigi aricilara taahhüt ettigi sekerleri dagitmadigi iddiasini Meclis gündemine tasidi. Basevirgen, TAHAP'in faaliyetlerinin denetlenmesini, böyle bir denetim baslatilmissa sonuçlarinin bir an önce kamuoyu ile paylasilmasini istedi.

TBMM Tarim Orman ve Köyisleri Komisyonu Üyesi Bekir Basevirgen, TAHAP’in ucuz seker temin etme vaadiyle para topladigi aricilara taahhüt ettigi sekerleri dagitmadigi iddiasina iliskin Tarim ve Orman Bakanligi Vahit Kirisci ve Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun yanitlamasi istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Basevirgen, konuya iliskin bugün yaptigi yazili açiklamada sunlari kaydetti:

“YETISTIRICILER SÜREKLI BAHANE ÜRETILDIGINI VE OYALANDIKLARINI SÖYLÜYORLAR”

“Üç yil önce kurulmus olan TAHAP’in genel baskani Mustafa Sarioglu, onursal baskani ise AK Parti Aydin Milletvekili Metin Yavuz. Bu dernek, geçtigimiz ay Rize’de çay üreticilerine ucuz fiyatla içerigi belirsiz ve etiketsiz gübre dagitmaya kalkmis, durumun anlasilmasi üzerine dernek yönetimi açiklama yaparak hatanin Gold ve UNB isimli iki araci firmadan kaynaklandigini ve bu durumu telafi edeceklerini söylemislerdi. Bir diger olay da Giresun ilinde yasandi. Bazi ari yetistiricileri, ucuz seker almak için bahse konu dernegin il temsilcisi oldugu söylenen bir kisiye basvurduklarini, fakat nisan ayinin basinda ödeme yaptiklari halde hala seker alamadiklarini söylüyorlar. Il temsilcisi oldugu söylenen kisi tarafindan 650 bin 300 liralik bedelin nisan ayi basi itibariyle Türkiye Tarim, Hayvancilik ve Aricilik Dayanisma Dernekleri Federasyonu’na ait hesaba EFT ile transfer edildigi elimizdeki belgelerden anlasilmakta. Fakat o tarihten bugüne kadar bahse konu sekerin yetistiricilere dagitilmadigi tarafimiza iletildi. Yetistiriciler, sürekli bahane üretildigini ve oyalandiklarini söylüyorlar.”

Basevirgen, Türkiye Aricilar Birligi’nin giderek artan ari ölümleri karsisinda Tarim ve Orman Bakanligi’na çagrida bulunarak tüm aricilara kovan basina 10 kg indirimli seker verilmesini talep ettigini hatirlatarak sunlari belirtti:

“TÜRKIYE ARICILAR BIRLIGI’NE 1 KILO, TAHAP’A 35 KILO SEKER YARDIMI”

“Fakat tahsis edilen miktar sadece 1 kg olmus, ama TAHAP’a verilen miktar 35 kg. Yani Bakanlik ve TÜRKSEKER, net bir ayrimcilik yaparak Türkiye Aricilar Birligi’ne ihtiyaç duyulan sekerin çok altinda bir miktar seker verirken TAHAP'a ise ihtiyaç duyulanin kat kat üzerinde seker vermis. Oysa adaletli dagitim adina Bakanligin, Ari Kayit Sistemi’ne (AKS) kayitli üye ve kovan sayisi üzerinden indirimli seker satisi yapilmasini saglamasi gerekmez miydi? TÜRKSEKER’e soruyoruz; bu tahsisi neye göre yaptiniz?

“ORANSAL OLARAK EN FAZLA SEKERIN TAHSIS EDILDIGI TAHAP’IN BU SEKERI NASIL VE KIMLERE DAGITTIGI TAM OLARAK ARASTIRILMALIDIR”

Hayvancilik Genel Müdürlügü’nün AKS 2021 yili verilerine göre; aricilik ile ilgili kurulmus olan Türkiye Ari Yetistiricileri Merkez Birligi’nin (TAB) 6 milyon 338 bin 914 kovanina 6 bin 384 ton seker, Bal Üreticileri Birligi'nin (BÜB) 845 bin 436 kovanina bin 272 ton seker ve birlik üyesi olmayan üreticilere (TAHAP) ait 48 bin 851 kovana ise bin 755 ton seker verildigi belirtilmekte. Verilen sekeri kovan sayisina böldügümüzde, TAB'a kovan basi 1 kilogram seker düserken BÜB'e kovan basi 1,5 kilogram seker düsmekte. Öte yandan, üye sayisi azami birlik üyesi olmayan arici sayisi kadar olan TAHAP’a ise kovan basina 35 kilogram seker verildigi anlasilmakta. Oransal olarak en fazla sekerin tahsis edildigi TAHAP’in bu sekeri nasil ve kimlere dagittigi tam olarak arastirilmalidir. Çünkü üreticiden ucuz seker temini vaadiyle toplanan paralarin inanilmaz boyutlara ulastigi ve birçok yetistiricinin magdur edildigi iddialari ayyuka çikmis durumda.”

'TAHAP’IN FAALIYETLERI DENETLENSIN, SONUÇLARI KAMUOYU ILE PAYLASILSIN'

Basevirgen, verdigi soru önergelerinde bu konunun arastirilmasini istedi. Basevirgen, “5253 sayili Dernekler Kanunu’ndaki ‘Gerekli görülen hallerde derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçlar dogrultusunda faaliyet gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayitlarini mevzuata uygun olarak tutup tutmadiklari Içisleri Bakani veya mülkî idare amiri tarafindan kamu görevlilerine denetletilebilir’ hükmüne göre harekete geçilmesi gerekmektedir. Sayet böyle bir denetim baslatilmissa konunun ve sonuçlarinin bir an önce kamuoyuyla paylasilmasi gerekir. Tarim ve Orman Bakanligi ile Içisleri Bakanligi’na verdigimiz yazili soru önergelerimizin en kisa sürede yanitlanmasini bekliyoruz” dedi.


Perşembe 23.9 ° / 12.4 °
Cuma 26.5 ° / 14.3 °
Cumartesi 27.9 ° / 16.1 °