Yaptığı Makas Hareketiyle Hayatı Değişti

16 yaşındaki Atakan Malgil, yüzme branşında bugüne kadar elde ettiği sayısız başarısıyla Türkiye'nin gurur kaynağı olmaya devam ediyor. Yüzme Federasyonu tarafından, 2024 Olimpiyatları aday kadrosuna dahil edilen milli yüzücü: '' Ülk

Spor 20.05.2022 23:14:00 0
Yaptığı Makas Hareketiyle  Hayatı Değişti

TED Mersin Koleji Spor Kulübü sporcularindan, milli rekortmen yüzücü Atakan Malgil henüz 7 yasindayken gittigi yüzme kursunda havuz içinde yaptigi makas hareketi ile antrenör Adnan Sanri tarafindan kesfedildi.

Milli sporcunun babasi Okan Malgil o günleri söyle anlatti: “Atakan her zaman suyu çok seven bir çocuktu. Bundan dolayi onu yüzme kursuna götürdük. 7 yasindaydi. Havuzun ilk günü yüzme hocasi çocuklari tek tek havuza atiyor, havuz kenarina tutunmalarini istiyordu. Atakan havuzda elleri su üstünde ve batmadan durdu. Hocasi bu durumu fark edince su topu takiminin hocasina seslenerek Atakan'i gösterdi. Hocasi, ‘Su üstünde ellerini kullanmadan kalabilmek oldukça zor bir hareket ve bunu su topu oyuncularina ögretmemiz bazen uzun yillar sürüyor' dedi. Hocasi Atakan'i önce su topu takimina aldi. Takim yasça ondan büyüklerden kuruluydu, buna ragmen yüzerken arkadaslarindan çok daha hizli yüzüyordu. Bunu da fark eden hocasi, yüzme yarislari için stil ögretmeye basladi ve yüzme yarismalari için hazirlamaya basladi. Adana'da kurulan olimpiyatlara hazirlik merkezinde çalismalarina devam eden Atakan, Alman antrenör Martin ve yardimcisi Volkan Burak Tuncil esliginde çok ilerleme gösterdi. Marmaris'te 11-12 yas kategorisinde 3 Türkiye birinciligi elde etti. Ancak hiç beklenmedik bir durum gelisti, Yüzme Federasyonu seçimi sonrasi göreve gelen yeni kadro, bütçe yetersizligini sebebiyle Alman antrenörün görevine son verdi. Atakan'i profesyonel yetistirecek kulüp aramaya basladik. Atakan'i yakindan taniyan antrenör Volkan hocayla birlikte TED Kolejine geçtik. Volkan hoca da bizim gibi evini Mersin'e tasidi.”

Ilk dünya rekorunu 13 yasindayken kirdi

Ilk yarismalarina 9 yasindayken katilmaya baslayan Atakan Malgil: Ailemin destegi antrenörüm ve yogun çalismalar sayesinde su an bulundugum durumdayim.

Ilk olarak 9 yasindayken katildigim Adana 5 Ocak yarismasinda rakiplerime büyük fark atarak birinci oldum. Daha sonrasinda buradan elde ettigim birincilik ile önce Akdeniz bölgesi ve en son ise Türkiye Sampiyonasi'nda birincilik elde ettim.'' seklinde konustu.

Türkiye ve Avrupa'da yasitlarina fark atan sporcu, ilk rekorunu 13 yasindayken Avrupa'da 400 metre karisik bransta ve bununla es zamanli olarak 13-14 yas Türkiye ve Avrupa rekorunu ayni anda kirarak bir ilki gerçeklestirdi.

14 yasina geldiginde ise federasyon tarafindan düzenlenen performans yarisinda yine kendine ait olan rekorunu gelistirerek, yeni rekorunu kirdi. Bu yeni rekoru ile birlikte yüzme federasyonu tarafindan milli takima seçildi. 2020 yili içerisinde katildigi

4 farkli Türkiye Sampiyonasi'nin hepsinde altin madalya elde etti. 2021 yilinin ilk çeyreklerinde Multinational Swimming 15-16 yas kategorisinde 200-400 metre karisikta Avrupa Sampiyonu oldu. Hemen ardindan yine Avrupa'nin en önemli yarismasi olan Comen Cup 15-16 yas grubu yarislarinda 200-400 metre karisikta Avrupa 3.'sü oldu. Türkiye'nin gurur kaynagi olan Atakan Malgil: “Benim basarim sayesinde Istiklal Marsi'nin okunmasi, bayragimizin göklere çikmasi benim için tarif edilemeyecek kadar mutluluk verici bir durum. Bununla birlikte su an 2024 Olimpiyatlarina aday olmak gurur verici.” ifadelerini kullandi.

-5 derece antrenman yapiyor

Her gün yogun antrenmanlar yapan ve basarisinin en büyük sirrinin bu çalismalar oldugunu dile getiren Atakan Malgil: “Her gün sabah 5'te kalkiyorum ve yaklasik 3 saatlik yüzme antrenmanimi yapiyorum. Bu antrenmanlar içerisinde beni en çok zorlayan Erzurum kampi antrenmanlari oluyor. -5 derece

olan sulara girip burada antrenman yapiyoruz. Bunun sebebi ise dinç ve saglikli kaslara sahip olabilmek. Ayni zamanda bu sekilde kaslarimi dinlendiriyorum'' diye konustu.

Malgil, pandemi sürecinde antrenman yapma konusunda nasil zorlandigini da su sekilde dile getirdi: “Avrupa'da yapilacak olan yarismalara büyük bir heyecanla hazirlanirken pandemi tedbirleri sebebiyle bütün havuzlar kapatildi. Ilk etapta ne yapacagimizi bilemedik. Daha sonra antrenörümün fikriyle Adana Seyhan baraj gölünde ve denizde antrenman yapmaya basladim. Bu süreç inanilmaz zordu.”

En büyük destekçisi ailesi

En büyük destekçisinin ailesi oldugunun altini çizen Atakan Malgil, ailesinin ona en iyi ortami saglamasinin su an ulastigi seviyede çok büyük payi oldugunu dile getirdi.

Her basarisinda daha çok sevinip gururlandiklarini dile getiren baba Okan Malgil: “Ailecek el ele vererek bu günlere kadar gelebilmenin mutlulugunu yasiyorum. Ayrica Avrupa'da kendi basarisi için degil, ayni zamanda ülkemizin basarisi için yarisan Atakan, her zaman bizim gurur kaynagimiz olarak kalmaya devam edecektir.'' seklinde konustu.

Atakan Malgil: '' Su an önümdeki en büyük hedefim 2024 Olimpiyatlari. Elimden gelenin en iyisini yaparak bu olimpiyatlarda basari saglayip, ülkemi en iyi sekilde temsil etmek istiyorum.'' dedi.

Atakan Malgil: “Su an önümdeki en büyük hedefim 2024 Olimpiyatlari. Elimden gelenin en iyisini yaparak bu olimpiyatlarda basari saglayip, ülkemi en iyi sekilde temsil etmek istiyorum.” dedi.

Haber ve Fotograf: Birol MERT

 


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °