GURURLA VE COŞKUYLA KUTLUYORUZ

16 Mayıs 1919 günü İstanbul’dan kalkan Bandırma Vapuru, 19 Mayıs günü Samsun’a ulaştı. Mustafa Kemal’in kurtuluşa doğru attığı bu ilk adım, ülkeyi “tam bağımsızlığa”, Türk milletini “Cumhuriyet”e kavuşturdu. 19 Mayıs

Güncel 19.05.2022 10:33:00 0
GURURLA VE COŞKUYLA KUTLUYORUZ

Yil 1918… Dünyayi kasip kavuran Birinci Dünya Savasi bitmis, 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateskes Anlasmasi hemen ertesi gün yürürlüge girmistir. Ittihat ve Terakki'nin ileri gelenleri Enver, Talat ve Cemal pasalar, Dr. Nazim, Bahaettin Sakir bir Alman gemisine binerek 1 Kasim günü Istanbul'dan ayrilmistir. Padisah Vahdettin 5 Kasim'da orduyu terhis eden kararnameyi imzalamis, 10 Kasim 1918'den itibaren ülke parça parça isgal edilmeye baslanmistir. Istanbul Dolmabahçe Sarayi önlerine demir atan 22 Ingiliz, 12 Fransiz, 17 Italyan ve 4 Yunan gemisinden olusan birlesik donanmadan çikan askerler adim adim isgale girismistir. Türk ordusu ve Meclis-i Mebusan 21 Aralik 1918 günü tatil edilmistir.

Memlekette vaziyet böyleyken, Mustafa Kemal, Yildirim Ordulari Grup Komutanligi'nin kaldirilmasi nedeniyle 11 Kasim'da Istanbul'a gitmek üzere Adana'dan trene bindi. Haydarpasa Tren Gari'na inip karsiya geçmek için kendini bekleyen Kartal feribotuna bindi. Bogaz'da Dolmabahçe Sarayi'nin önünde demirlemis isgal kuvvetleri donanmasinin gemilerini gördü, Yaveri Cevat Abbas'a dönüp “Geldikleri gibi giderler” dedi. Sisli'deki evinde kurtulus toplantilari yapilirken yol haritasi da çizildi: Ya istiklal ya ölüm! Gerçek kurtulusu isteyenlerin parolasi belirlenmisti. Arkadaslarina “Ben gidiyorum…” dedi.

ADIM ADIM CUMHURIYET

Mustafa Kemal ve arkadaslarini tasiyan Bandirma Vapuru 16 Mayis 1919 günü Galata rihtimindan demir aldi. 19 Mayis'ta Samsun'a vardiginda, Mustafa Kemal'in karaya attigi o ilk adim, istiklal mücadelesinin baslangici oldu. Mustafa Kemal, Anadolu'ya çikar çikmaz bir taraftan isgale karsi Kuvayi Milliye hareketini derleyip toparlayip askeri bir direnis gerçeklestirdi, diger taraftan Ankara'da 23 Nisan 1920'de TBMM'yi açti, ülkeyi isgalden kurtarip adim adim Cumhuriyet'e yürüdü. Halkina onurlu bir miras birakti.

ATATÜRK NUTUK'TA BÖYLE ANLATTI

1919 yili Mayis'inin 19'uncu günü Samsun'a çiktim. Genel durum ve görünüs söyleydi…

(…) Milleti ve ülkeyi büyük savasa sürükleyenler, kendi hayatlarinin kaygisina düserek yurttan kaçmislar. Padisah ve halife olan Vahdettin soysuzlasmis, kendini ve yalniz tahtini koruyabilecegini umdugu alçakça önlemler arastirmakta. Damat Ferit Pasa'nin baskanligindaki hükümet güçsüz, onursuz, korkak, yalniz padisahin isteklerine uymus, onunla birlikte kendilerini koruyabilecek herhangi bir duruma boyun egmis. (…) Ordunun elinden silahlari ve cephanesi alinmis ve alinmakta… Birliklerin savasçi erleri terhis edilmis… (…) Birer uydurma nedenle itilaf donanmalari ve askerleri Istanbul'da… Adana ili Fransizlar; Urfa, Maras, Antep Ingilizlerce isgal edilmis durumda… Antalya ile Konya'da Italyan birlikleri; Merzifon'la Samsun'da Ingiliz askerleri bulunuyor. Her yanda yabanci devletlerin subay ve görevlileri ve özel adamlari çalismakta… 15 Mayis 1919'da itilaf devletlerinin uygun bulmasiyla Yunan ordusu Izmir'e çikariliyor. Bundan baska yurdun dört bir bucaginda Hiristiyan azinliklar, gizli, açik, özel istek ve amaçlarinin elde edilmesine, devletin bir an önce çökmesine çaba harciyorlar…

Kara bulutlari gençlerimiz dagitacak

– Cumhurbaskani Tayyip Erdogan: 19 Mayis, milletimizin sartlarin en zor oldugu dönemlerde bile dayatmalara teslim olmayip kendi yolunu çizme iradesinin sembolüdür. Sani, serefi, gururu da milletimize aittir. Gazi Mustafa Kemal Pasa basta olmak üzere, sehitlerimizi, kahramanlarimizi rahmetle yad ediyorum.

– CHP lideri Kemal Kiliçdaroglu: Saray rejiminin her alanda neden oldugu yikim, ülkemizin üzerine kara bulutlarin çökmesine neden olmustur. O kara bulutlari gençlerin dagitacagindan hiçbir endisem yoktur. Umudumuzu ve Gazi'nin gençlere verdigi tarihsel görevi diri tutarak, azimle ve kararlilikla yürüyecegiz. Ilk hedefimiz, güzel Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandirmak olacaktir. O güne kadar yorulmak yok.

– Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoglu: Söz veriyoruz; geleceginize ipotek koymak isteyen bu iktidarin yiktigi ne varsa düzeltecegiz! Cebinizdeki telefona kimsenin laf etmedigi, teknoloji ürünlerine sahip olmanin imkansiz, yurt disi seyahatinin hayal olmadigi bir Türkiye'yi sizinle birlikte kuracagiz

- Gelecek Partisi Genel Baskan Yardimcisi Selçuk Özdag: Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919'da Samsun'a ayak basarak milletimizin kurtulus mücadelesinin ilk mesalesini yaktigi günün 103. yildönümü olan 19 Mayis Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramimiz kutlu olsun.

103 YILDIR BÜYÜK BIR ONURLA KUTLUYORUZ

Atatürk ve arkadaslarinin kurtulus yolculugu Türkiye'yi “tam bagimsizliga” ve “cumhuriyete” tasidi. “En büyük eserim” dedigi Cumhuriyet'i gençlere emanet etti. Bugün o büyük yolculugun 103'üncü yil dönümünü, özgürlük ve bagimsizligi, hiç dinmeyecek bir ulusal gururla kutluyoruz.

 

ENPOLITIK

 


Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °