PALANDÖKEN: “BAĞ-KUR EMEKLİLİK PRİM GÜN SAYISI 7 BİN 200’E İNDİRİLMELİ”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülke ekonomisinin omuriliğini oluşturan esnafımızın sosyal güvenlik konusunda yaşadığı sıkıntılar giderilmeli. BAĞ-KUR emeklilik prim gün sayıs

Güncel 14.05.2022 13:15:13 0
PALANDÖKEN: “BAĞ-KUR EMEKLİLİK PRİM GÜN SAYISI 7 BİN 200’E İNDİRİLMELİ”

 

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, “Ülke ekonomisinin omuriligini olusturan esnafimizin sosyal güvenlik konusunda yasadigi sikintilar giderilmeli. BAG-KUR emeklilik prim gün sayisi 9 bin gün degil, sigortalilarda oldugu gibi 7 bin 200 gün olmali. Anayasa’nin esitlik ilkesi geregince sosyal güvenlikteki esitsizlikler düzeltilmeli” dedi.

TESK Genel Baskani Bendevi Palandöken, yaptigi açiklamada, pandemi sartlarinda kazanci düsen esnafin ödeme zorlugu yasamasi nedeniyle yapilandirmalarinin bozulduguna dikkati çekti. Palandöken, zor durumda olan esnafin sosyal güvenlik konusunda da büyük bir magduriyet yasadigini anlatti. BAG-KUR kaydi olmayan esnafa bir defaya mahsus geriye dönük borçlanma hakki verilmesini de isteyen Palandöken, sunlari söyledi:

'ESNAF ZANAATKARIN SORUNLARI GÜN GEÇTIKÇE BÜYÜDÜ: Yillardir esnafin beklentisi Sosyal Güvenlik Kurumu'ndaki (SGK) norm birliginin saglanmasiydi. Emekli Sandigi, SSK ve BAG-KUR’un birlesimiyle olusan çatinin altindaki esnaf zanaatkarin sorunlari gün geçtikçe büyüdü.

EMEKLILIK PRIM GÜN SAYISI 7 BIN 200 GÜN OLMALI: Bekledigimiz diger sey ayni sekilde emeklilik ayliklarina sahip olmak.  BAG-KUR emeklilik prim gün sayisi 9 bin gün degil, sigortalilarda oldugu gibi 7 bin 200 gün olmali.

MAGDUR OLAN ÇOK FAZLA ESNAFIMIZ MEVCUT: Esnaflik çok genç yaslarda basliyor ve ekonomiye önemli katki saglayan bir kesim. Bu kapsamda yas haddine bakilmaksizin 25 yilda emeklilik hakki getirilmeli. 4 Ekim 2000 tarihinden önce oda ve vergi kaydi olup BAG-KUR kaydi olmayan bu konuda magdur olan çok fazla esnafimiz mevcut. Yapilacak sosyal güvenlikle ilgili bu çalismalarda esnafin da mutlaka bu sorunlari çözülmesiyle ilgili çalisma baslatilmalidir.

YAPILANDIRMAYLA ILGILI ESNAF BEKLENTI IÇERISINDE: Esnafin pandemi sürecinde önemli de bir kayiplari oldu. Yapilandirmalari bozulan veyahut, ödemesi gereken primleri zamaninda ödeyemeyenlerle ilgili de bir düzenlemenin yasaya konulmasini istiyoruz. Bu hem esnaf açisindan hem devletin gelirleri açisindan önemli bir miktarda kazanim saglanacak. Böylelikle esnafin magduriyeti önlenmis olacak. Pandemi süreci bildiginiz üzere esnaf daha yeni yeni kendine gelebiliyor ama bu haklarinin geriye dönük yapilanmasiyla ilgili sikintilar da devam ediyor. Bu konuda da beklenti içerisinde esnaf.'

ANAYASA'NIN ESITLIK ILKESINE VURGU

TESK Baskani Palandöken, talepleriyle ilgili yazili olarak yaptigi açiklamada da Anayasa’nin esitlik ilkesine vurgu yapti. Palandöken bu konuda “Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’nin gündeme aldigi 3600 ek gösterge konusu gündemdeyken, emeklilikte yasa takilanlarin talepleri, BAG-KUR’da prim gün sayisi ve düzeltilmesi gereken konular da unutulmamali. Anayasa’nin esitlik ilkesi geregince sosyal güvenlikteki esitsizlikler düzeltilmeli” dedi.


Çarşamba 22.6 ° / 13.3 °
Perşembe 23.9 ° / 12.4 °
Cuma 26.5 ° / 14.3 °