BÜRO-İŞ’TEN ARTAN KİRA FİYATLARINA ÇADIRLI PROTESTO

Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Büro-İş), kira fiyatlarındaki fahiş artışları sendika genel merkezi önünde çadır kurarak protesto etti. Büro-İş Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açık

Güncel 13.05.2022 16:59:16 0
BÜRO-İŞ’TEN ARTAN KİRA FİYATLARINA ÇADIRLI PROTESTO

Büro Hizmet Kolu Kamu Çalisanlari Sendikasi (Büro-Is), kira fiyatlarindaki fahis artislari sendika genel merkezi önünde çadir kurarak protesto etti. Büro-Is Genel Baskani Alay Hamzaçebi, Cumhurbaskani Tayyip Erdogan’in açikladigi konut satisi paketini elestirerek “Artik kiralara güç yetistiremiyoruz ki konut alalim. Bir ev hayalimiz vardi, onu da yiktilar” dedi. Hamzaçebi, iktidara “TOKI, AVM, is merkezi, lüks rezidans, konut yerine emekçiler için lojman, misafirhane, kres ve konut yapsin” çagrisinda bulundu.

Birlesik Kamu Isgörenleri Sendikalari Konfederasyonu’na (Birlesik Kamu-Is) bagli Büro-Is Genel Baskani Alay Hamzaçebi ve sendika üyeleri, kira fiyatlarindaki fahis artisi bugün sendika genel merkezinin önünde çadir eylemi yaparak protesto etti. Eylemde, “Kiraya güç yetmiyor, kira arkadasi araniyor”, “Önce ögrenciyi simdi de memuru çadira mahkum ettiler”, “Hayalimizi yiktiniz” yazili dövizler tasinirken, “AKP’den hesabi emekçiler soracak”, “Zam zulüm sefalet, nerede adalet”, “Kurtulus yok tek basina, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlari atildi.

Büro-Is'in önüne kurulan çadirin içinde açiklamasini yapan Hamzaçebi, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un sahibi oldugu sirketin Bodrum’da yapacagi otel için yine sorumlulugunda olan Bakanliga yaptigi arazi tahsisi basvurusu ile Cumhurbaskani Erdogan’in açikladigi konut faizi müjdesini elestirdi.

Konusmasina Soma faciasinda yasamini yitiren 301 madenciyi anarak baslayan Hamzaçebi, söyle konustu:

“Hükümetin talan ve yalan politikasi sayesinde emekçilerin maaslari yüksek enflasyon karsisinda her geçen gün düsmektedir. Enerji, tarim ve sanayide disa bagimliligin artmasi, kamunun elindeki hizmetlerin özel sektöre devredildigi, lojmanlarin, misafirhanelerin satildigi 20 yillik bir dönemde emegin ve emekçinin degeri yok sayilarak sömürülmüstür.

“BAKMAZSAN ORMAN, BAKAN’SAN OTEL OLUR”

Bu sömürü ve talan düzenine güncel bir örnek vermek gerekirse, Turizm Bakani, sahibi oldugu sirketin Bodrum’da yeni yapacagi tatil köyüne 25 bin metre karelik orman arazisinin dahil edilmesi için Turizm Bakanligi’na basvuruyor. Basvuran da bakan, onaylayan da bakan. Bu olay Hukuk Fakültesi’nde derslere konu oluyor. Çok degerli idare hukuk hocamiz ögrencilerine su soruyu soruyor: Yukaridaki islem idare hukuku açisindan hangi yönden (konu, amaç, yetki, sekil unsuru) sakattir? Buradan cevapliyoruz. Bize göre bu islem ‘kafadan sakattir’. Bakmazsan orman, Bakan’san otel olur.

“EMEKÇILERIN HARCAMALARI IÇINDEKI EN BÜYÜK KALEMI KIRALAR OLUSTURMAYA BASLAMISTIR”

Bugünlerde Enag’a göre gerçek enflasyon yilbasindan bu yana 4 aylikta toplam yüzde 42, son 12 ayda yüzde 157 olarak gerçekleserek yillik üçlü rakamlara ulasmistir. Bu yüksek enflasyondan konut fiyatlari ve kiralari da payini fazlasiyla almistir.  Emekçilerin harcamalari içindeki en büyük kalemi kiralar olusturmaya baslamistir. Halk kira ödemekte ve ay sonunu getirmekte zorlanirken, tam da bu sikintili dönemde geçen ay, Cumhurbaskani Türkiye’deki konutlari yurtdisina pazarlayan gayrimenkul sirketlerine 1,8 milyon liraya kadar reklam destegi verilmesine iliskin bir karari imzaladi.

“HÜKÜMET BIR LIRA IÇIN EKMEK KUYRUGUNDA BEKLEYENLERE 0,99 FAIZ ORANI ILE 1 MILYON TL KONUT KREDISI MÜJDESI VERIYOR”

Yabancilara konut satisi yapilmasi, vatandaslik verilmesi özellikle Antalya, Istanbul, Izmir basta olmak üzere birçok ilde konut ve kira fiyatlarini artirmis bulunmakta. Simdi de hükümet bir lira için ekmek kuyrugunda bekleyenlere 0,99 faiz orani ile 1 milyon TL tutarinda 10 yillik vadeli konut kredisi müjdesi veriyor. 1 milyonun aylik taksit ödemesi 14 bin 277-TL, en düsük memur maasinin 5 bin 804 TL, asgari ücretin 4 bin 250-TL, ortalama emekli maasinin 3 bin TL, açlik sinirinin 5 bin 323-TL, yoksulluk sinirinin 17 bin 340 TL oldugu günümüz ekonomik sartlarinda hangi memur, emekçi ödeyecek bu rakami? Ödese ödese 3-5 yerden toplam 100 binleri geçen balli kaymak maas alan yandaslar öder. 1 milyona ev de kalmadi gerçi.

“ESKIDEN KURBANA YEDI KISI GIRERDIK, SIMDI BU FIYATLARLA VE MAASLARLA ANCAK YEDI KISI BIR EVE GIRECEGIZ”

Büyüksehirlerde yüksek kiralar karsisinda aileler artik evlerinin odalarini kiraya vermeye basladi. Istanbul’da bir oda fiyati 4 bin TL’yi bulmus. Suriyelilere 200 bin ücretsiz konut yapanlar önce ögrenciyi, simdide memuru çadira mahkûm ettiler. Artik kiralara güç yetistiremiyoruz ki konut alalim. Bir ev hayalimiz vardi, onu da yiktilar. Eskiden kurbana yedi kisi girerdik, simdi bu fiyatlarla ve maaslarla ancak yedi kisi bir eve girecegiz.

“ÇALISAN EMEKÇILER IÇIN DÜSÜK MALIYETLI LOJMAN, MISAFIRHANE, KRES, KONUT ÜRETIMI YAPMALI”

Buradan hükümete sesleniyoruz: Öncelikle gündemde olan 3600 ek gösterge bütün kamu çalisanlarini kapsamalidir. Yabancilara konut satisindan ve vatandaslik verilmesinden vazgeçilmeli, TOKI, AVM, Is Merkezi, lüks rezidans, konut yapimindan vazgeçerek çalisan emekçiler için düsük maliyetli lojman, misafirhane, kres, konut üretimi yapmali. Kamu çalisanlarina kira destegi saglanmali. En düsük memur maasi yoksulluk sinirinin üzerine çikarilmali, enflasyon farklari aylik ödenmelidir. Elektrik, dogalgaz, köprüler, tüneller, otoyollar, egitim ve hastaneler kamulastirilmali.”


Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °